search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:17
MENU CLOSE

Η πολλή δουλειά «τρώει» τον αφέντη

10.12.2013 22:00
oldphotosperifereiaattikhs1386669554.jpg

Είναι πολύ απασχολημένος, φαίνεται, αυτήν την εποχή ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός με το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης και τα προξενιά ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του…

Είναι πολύ απασχολημένος, φαίνεται, αυτήν την εποχή ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός με το ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης και τα προξενιά ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του, ώστε αγνοεί συστηματικά όσα ακούγονται στην περιφέρεια για την ύποπτη δραστηριότητα υπαλλήλων των Υγειονομικών Υπηρεσιών και τις ιδιαίτερες σχέσεις που εμφανίζονται να έχουν αναπτύξει με τα λεγόμενα Ιδιωτικά Γραφεία Δημόσιας Υγείας, τα οποία υπήρχαν μεν, αλλά έχουν πολλαπλασιαστεί στις μέρες μας, χάρη στις νέες υγειονομικές διατάξεις.

Όλως τυχαίως, σύμφωνα με καταγγελίες που είναι γνωστές στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η άσκηση της δραστηριότητας ορισμένων ιδιωτικών γραφείων, τα οποία αναλαμβάνουν την προετοιμασία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τους μελλοντικούς υγειονομικούς ελέγχους μέσω της δημιουργίας των λεγόμενων αρχείων τεκμηρίωσης διαδικασιών, βάσει των προβλεπομένων, τελείται στο όνομα συγγενών κάθε βαθμού των δημόσιων υγειονομικών υπαλλήλων!…

Κάπως έτσι, οι συγκεκριμένοι ιδιώτες, με βάση ασφαλείς πληροφορίες που έφτασαν και στα γραφεία του «Π», εκμεταλλευόμενοι τη θέση εξουσίας που τους δίνεται από την υγειονομική υπηρεσία η οποία τους αναθέτει την αρμοδιότητα να χορηγούν θετικές γνωμοδοτήσεις στις υπό ίδρυση επιχειρήσεις, εμφανίζονται να αποκτούν άμεση και εύκολη πελατεία από παντού, «κατευθύνοντας» εντέχνως τους ενδιαφερόμενους πολίτες στις εταιρείες τους.

Για όσους έχουν ειδικότερες γνώσεις, είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής εμφανίζονται να αγνοούν τη σχετική διάταξη (ΚΥΑ 15523/31-8-2016, ΦΕΚ 1187) στην οποία ορίζεται δεσμευτικά ότι θα πρέπει να εξετάζεται το ζήτημα της σχέσης συγγένειας, της ειδικής παροχής υπηρεσιών την τελευταία πενταετία, της παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης στο προσωπικό εγκαταστάσεων κ.λπ.

Το ίδιο όμως φαίνεται να συμβαίνει και με τον ανυποψίαστο Σύλλογο που έχουν και χρησιμοποιούν για την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εξαιτίας του γεγονότος ότι με βάση σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις δεν έχουν το δικαίωμα απευθείας εκπαίδευσης χειριστών τροφίμων.

Χρειάζεται να θυμίσουμε, για να υπογραμμιστεί η σοβαρότητα του θέματος, ότι στο εξής όλοι οι εργαζόμενοι γενικά στις επιχειρήσεις τροφίμων ή και ποτών ως χειριστές των προϊόντων αυτών με οποιονδήποτε τρόπο, οφείλουν να προσαρμόζονται σε θέματα εκπαίδευσης και ειδίκευσης. Στο πλαίσιο αυτό, δε, ιδιαίτερη σημασία έχει η εκπαίδευση χειριστών τροφίμων που εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς, κυλικεία σχολείων, ιδρύματα, κέντρα νεότητας και γενικά ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Με βάση εξάλλου τους νόμους, οι επιχειρηματίες του χώρου είναι υποχρεωμένοι να έχουν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να συμπληρώνουν ανά τακτά διαστήματα τα λεγόμενα «αρχεία τεκμηρίωσης διαδικασιών HACCP», δηλαδή αρχείο προσωπικού το οποίο περιλαμβάνει τα πιστοποιητικά υγείας και εκπαίδευσης, αρχείο καθαρισμού και απολύμανσης, αρχείο εντομοκτονίας, αρχείο καταγραφής θερμοκρασιών, προμηθευτών και πρώτων υλών, καθώς και αρχείο αναλύσεων τροφίμων και νερού.

Όταν διακυβεύονται όλα αυτά, καταλαβαίνει κανείς ότι το να έχεις τις σωστές άκρες, ώστε να εξασφαλίσεις μια θετική γνωμοδότηση, δεν είναι και λίγο. Ή μήπως όχι, κ. Σγουρέ;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:15