search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:52
MENU CLOSE

Σύνταξη στα 68 βλέπει έκθεση της ΕΕ!

25.12.2013 12:45
Σύνταξη στα 68 βλέπει έκθεση της ΕΕ! - Media

Αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στο 68ο έτος από το 2030 προβλέπει για την Ελλάδα έκθεση της Κομισιόν, λόγω της βελτίωσης(;) του προσδόκιμου ορίου ζωής.

Αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στο 68ο έτος από το 2030 προβλέπει για την Ελλάδα σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2011, λόγω της βελτίωσης(;) του προσδόκιμου ορίου ζωής.

Αυτά ωστόσο τα δεδομένα και οι αρχικές εκτιμήσεις ανατρέπονται από τις εκθέσεις και τις μελέτες καθώς εκτιμάται πως η λιτότητα και η κρίση μειώνει κατά πολύ το προσδόκιμο όριο ζωής.  Ανάλογες είναι και οι διαπιστώσεις των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι μετά από έρευνες διαπιστώνουν πως η λιτότητα και η κρίση ανατρέπει τα έως σήμερα δεδομένα και μειώνει την πρόσβαση πολλών στρωμάτων της κοινωνίας στην περίθαλψη και τα φάρμακα με σοβαρά αποτελέσματα στην υγεία τους.

Από αρκετούς επιστήμονες μάλιστα εκτιμάται πως το προσδόκιμο όριο ζωής μειώνεται σημαντικά με τις μειώσεις των ιατρικών δαπανών και τη λιτότητα. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις ορισμένων, το προσδόκιμο όριο ηλικίας έχει μειωθεί ήδη κατά τρία έτη!

Σήμερα (θεωρητικά) για την ηλικία των 65 ετών το προσδόκιμο ζωής είναι 18 χρόνια για τους άνδρες και 20 χρόνια και 3 μήνες για τις γυναίκες.

Αντίστοιχα τα έτη αυξάνονται σε 19,9 και 22,2 το 2030. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί νομοθετικά να προσαρμόζει την ηλικία συνταξιοδότησης ανάλογα με τις τάσεις αύξησης στο προσδόκιμο ζωής. Σε αυτή την αρχή βασίστηκε και η τελευταία μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα.

Πάντως, βάσει των δημογραφικών προβολών από το 2011 έως το 2030, οι Έλληνες θα συνεχίσουν να περνούν το ¼ της ενήλικης ζωής τους ως συνταξιούχοι. Το ποσοστό αυτό βάσει των σεναρίων κυμαίνεται από 25%-30% και αυξάνεται κατά 2% μόνο το 2060. Υπενθυμίζεται ότι μετά το 2007 ξεκίνησε ένα νέο κύμα συνταξιοδοτικών προσαρμογών σε πολλά από τα κράτη-μέλη.
Στην Ελλάδα από το 2012 το γενικό όριο συνταξιοδότησης είναι το 67ο έτος της ηλικίας. Από το 2021 και για κάθε τριετία αναμένεται νέα προσαρμογή βάσει του προσδόκιμου ζωής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για σημαντική πτώση του προσδόκιμου ορίου ζωής, εάν συνεχιστεί η λιτότητα, μιλώντας μάλιστα για τα 65 χρόνια!

Σε σχετική έκθεση προ μηνών, αναφέρει πως ο μέσος όρος ζωής για τα 900 εκατομμύρια των Ευρωπαίων είναι τα 76 χρόνια, αλλά επισημαίνονται μεγάλες αποκλίσεις σε διάφορες χώρες, που κυμαίνονται από 17 χρόνια για τους άνδρες έως 12 στις γυναίκες.

«To σενάριο που θέτει σε κίνδυνο τα οφέλη τα οποία έχει αποκομίσει n Ευρώπη
όσον αφορά το προσδόκιμο της ηλικίας θα γίνει πραγματικότητα εάν n οικονομική και n κοινωνική κρίση συνοδευτεί µε μειώσεις στις δαπάνες για την υγεία κι άλλες υπηρεσίες», είχε αναφέρει ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, σημειώνοντας πως το 25% του πληθυσμού των ευρωπαϊκών χωρών θα είναι άνω των 65 ετών μέχρι το 2050.

Η Eurostat:
Τα στοιχεία της Eurostat αφορούν το 2011 και δείχνουν ότι η διάρκεια υγιούς ζωής που προβλέπεται κατά τη γέννηση είναι τα 66,9 χρόνια για τη μέση Ελληνίδα και τα 66,4 για τον μέσο Έλληνα.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που καταφέρνουν να επιζήσουν μέχρι τα 65 μπορούν να ελπίζουν σε ακόμα 7,8 χρόνια υγιούς ζωής και να φτάσουν έτσι τα 74,7 έτη χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας. Για τους 65άρηδες άνδρες, το προσδόκιμο είναι 9,1 υγιή χρόνια μέχρι τα 75,5.

Στον πίνακα της Eurostat για τις 27 χώρες της ΕΕ, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Μάλτα (70,7 για τις γυναίκες και 70,3 για τους άνδρες) και η Σουηδία (70,2 και 71,1 χρόνια).

Στις επόμενες θέσεις ισοψηφούν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, και το Λουξεμβούργο με περίπου 67 χρόνια για τις γυναίκες και 66 για τους άνδρες.

Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι σημαντικά πιο χαμηλός με 62,2 χρόνια για τις γυναίκες και 61,8 για τους άνδρες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:46