search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:44
MENU CLOSE

Αποχαιρετισμός του χρόνου με συνωστισμούς και ουρές

31.12.2013 06:40
Αποχαιρετισμός του χρόνου με συνωστισμούς και ουρές - Media

Με μεγάλη ταλαιπωρία θα αποχαιρετήσουν το 2013 πολλοί συμπολίτες μας, καθώς το αδιαχώρητο αναμένεται να γίνει (και) σήμερα σε τράπεζες και εφορίες, αφού εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων.

Με μεγάλη ταλαιπωρία θα αποχαιρετήσουν το 2013 πολλοί συμπολίτες μας, καθώς το αδιαχώρητο αναμένεται να γίνει (και) σήμερα σε τράπεζες και εφορίες, αφού εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων.
 
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ήδη σχηματίζονται ουρές στις ΔΟΥ όλης της χώρας.
 
Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί η «καθιερωμένη» παράταση, κάτι που σημαίνει ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο περίπου 1,5 εκατομμύριο υπόχρεοι να πρέπει να τακτοποιήσουν όλες τις υποχρεώσεις τους μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι (ημιαργία), για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.
 
Συγκεκριμένα, θα πρέπει από 1η Ιανουαρίου να πληρώσουν διπλό το αντίτιμο των τελών. Οι νέες βεβαιώσεις με τα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας θα αναρτηθούν την 1η Ιανουαρίου στο Taxisnet και οι υπερήμεροι θα πρέπει να τις εκτυπώνουν και να πηγαίνουν στις τράπεζες για να πληρώσουν.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως από τις αρχές Νοεμβρίου, περίπου 100.000 πολίτες έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τα τέλη.
 
Εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας, οι πολίτες θα πρέπει να καταβάλλουν ακόμη:
 
Τον φόρο εισοδήματος: Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν τα νέα πρόστιμα, που προβλέπουν τόκο 8,75%, από την 1η Ιανουαρίου 2014. Αν καθυστερήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, θα πληρώσουν και πρόστιμο 10% επί του αρχικού κεφαλαίου.
 
Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας: Οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν την πέμπτη δόση του ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012 και την τρίτη δόση του ΦΑΠ του έτους 2013. Σημειώνεται ότι η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2014.
 
Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων: Για τους περισσότερους φορολογούμενους το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013.
 
Τον Φόρο Πολυτελείας: Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, τις πισίνες και τα αεροσκάφη θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ, με έκπτωση 1,5%, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014.
 
Κλειστές οι εφορίες 2 και 3 Ιανουαρίου
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΔΟΥ θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014 και την Παρασκευή 3 του μήνα.
Εκείνες τις ημέρες οι ΔΟΥ δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό ενώ επισημαίνεται ότι οι προθεσμίες εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των πολιτών θα παραταθούν σύμφωνα με Πολυγραφημένη Υπουργική Εγκύκλιο του 2002, για τις επόμενες εργάσιμες ημέρες.

Χ. Θεοχάρης: Λιγότεροι από 500.000 δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας
 
Διέψευσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης τις αναφορές ότι περίπου 1.000.000 υπόχρεοι δεν είχαν πληρώσει έως χθες τα τέλη κυκλοφορίας.
 
«Υπολογίζω ότι γύρω στους 4.800.0000 – 5.000.000 έχουν πληρώσει, που σημαίνει ότι λιγότερο από 500.000 απομένουν», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης στον ΑΝΤ1.
 
Ερωτηθείς εάν θα δοθεί παράταση για την πληρωμή τους, απάντησε ότι η σχετική απόφαση δεν είναι δική του αρμοδιότητα, προσθέτοντας πάντως πως «σε τεχνικό επίπεδο δεν υπάρχει κανένας λόγος για παράταση».
 
Με αφορμή τον συνωστισμό που παρατηρείται στις εφορίες και το ενδεχόμενο να μην προλάβουν οι φορολογούμενοι να παραλάβουν κλειδάριθμο, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ξεκαθάρισε ότι δεν θα τους επιβληθεί κανένα πρόστιμο και ότι οι σχετικές αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μετά την αλλαγή του χρόνου. 
 
Τέλος, αναφερόμενος στις πληροφορίες περί αλλαγής του καθεστώτος συλλογής αποδείξεων για το 2014, είπε ότι όσα ακούγονται «είναι φτιαγμένα από τη φαντασία» και κάλεσε τους πολίτες να «μαζεύουν όλες τις αποδείξεις, όπως έκαναν και το 2013».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:43