search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:51
MENU CLOSE

Νεραντζούλα με σκουφί

14.01.2014 22:00
Νεραντζούλα με σκουφί - Media

Το γεγονός θα μπορούσε να περάσει σχεδόν ασχολίαστο όπως πολλά χάπενιγκ τα οποία οργανώνονται κατά καιρούς: 

Το γεγονός θα μπορούσε να περάσει σχεδόν ασχολίαστο όπως πολλά χάπενιγκ τα οποία οργανώνονται κατά καιρούς: Μουσικά δρώμενα σε κεντρικές πλατείες, εκστρατείες για τον καθαρισμό πεζοδρομίων από τσίχλες ή τοίχων από αφίσες, ποδηλατάδες σε πολυσύχναστους δρόμους. Δράσεις απολίτικες όπως τονίζουν πολλοί, ανώδυνες μια που δεν αλλάζουν και πολύ την πρωτεύουσα, κι ας υποστηρίζουν οι εμπνευστές τους πως γίνονται για να ζωντανέψει το κέντρο, περιορισμένες, συνήθως, σε μέρη τα οποία θεωρούνται ασφαλή και, σίγουρα, σε ημέρες που τα δελτία ειδήσεων δεν οραματίζονται επεισόδια. Δρώμενα που μπορεί και να είναι πολύ ευχάριστα και να δίνουν και έναν διαφορετικό τόνο σε μια απλή βόλτα. Τα πλεκτά όμως που φορέθηκαν στις νεραντζιές και τα παγκάκια της Παλιάς Βουλής προκάλεσαν όσα σχόλια δεν έχουν προκαλέσει όλες οι άλλες δράσεις μαζί.
Πρόκειται, διάβασα, για yarn bombing, ένα νέο είδος τέχνης. Ξεκίνησε όταν μια κυρία στο Τέξας αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα νήματα που της περίσευαν από τα πλεκτά της για να στολίσει την πόρτα της. Αυτή την πόρτα είδε τοπικός εικαστικός έφτιαξε την πρώτη ομάδα που έπλεκε λουλούδια για να ομορφύνει κάγκελα, παγκάκια, αγάλματα, να «ζεστάνει», όπως ειπώθηκε πόλεις και να δώσει λίγο χρώμα στην καθημερινότητα των κατοίκων τους.
«Μόνο εμάς εδώ ενόχλησαν» λένε όσοι διασκέδασαν με την κίνηση αυτή. «Και δεν καταλάβαμε ούτε τη χρησιμότητα ούτε τον συμβολισμό της» συμπληρώνουν. Βάζοντας στα δέντρα κασκόλ, παλτά, σκουφάκια, ζιπουνάκια, ό,τι και να είναι αυτά, εξηγούν, τα εξανθρωπίσαμε λιγάκι, ώστε να καταλάβουμε όλοι πως δεν κάνει να τα κόβουμε για να τα καίμε στο τζάκι προκαλώντας και αιθαλομίχλη. Ώστε για να νοιαστούμε για κάτι πρέπει να μας θυμίζει, έστω και ελάχιστα, τον εαυτό μας; Και οι άστεγοι λίγο πιο πέρα είναι κάτι ξένο προς εμάς; Το πρόβλημά τους είναι τεράστιο, δεν χρησιμεύει όμως να μην κάνουμε τίποτε άλλο μέχρι να λυθεί, απλώς θα μιζεριάσουμε – ανταπαντούν οι υποστηρικτές της κίνησης. Ναι, αλλά σίγουρα τον κόπο να πλεχθεί κάτι για αυτούς θα τον εκτιμούσαν περισσότερο από όσο το παγκάκι. Και πέραν αυτού, αφού μιλάμε για καλλιτεχνική τάση, τι άσχημο έχουν τα δεντράκια; Είναι πιο όμορφη η νεραντζούλα με σκουφί από την παραδοσιακή φουντωτή;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:50