search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:43
MENU CLOSE

Ο γρίφος των «αναποφάσιστων» παιδεύει τον ΣΥΡΙΖΑ

27.01.2014 07:12
Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και της ΝΔ στις εθνικές εκλογές - Media

Η συζήτηση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών έχει παγιωθεί τον τελευταίο μήνα στην πολιτική ατζέντα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν περιθώρια

Η συζήτηση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών έχει παγιωθεί τον τελευταίο μήνα στην πολιτική ατζέντα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν περιθώρια: η ΝΔ υπολείπεται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ, η ψαλίδα ανοίγει, και ακόμη και τα ποιοτικά στοιχεία σε αρκετές δημοσκοπήσεις αρχίζουν και ανατρέπονται υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Προς το παρόν τα παραπάνω δεν είναι βέβαιο ότι μεταφράζονται σε πλειοψηφικό  ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Αυτό που μέχρι στιγμής υπάρχει  – και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά – είναι η διαφαινόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε κι αν γίνουν εθνικές εκλογές, ενώ όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι θα έχει μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ. Προς το παρόν το «πλειοψηφικό» δεν προκύπτει, με δεδομένο το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, «δεξαμενή» την οποία το ηγετικό επιτελείο έχει πάντα κατά νου. Το αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσεγγίσει ή θα κατακτήσει την αυτοδυναμία, εξασφαλίζοντας πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του, θα κριθεί και από τις επιδόσεις του στην εν λόγω «δεξαμενή».
 
Το επόμενο διάστημα και όσο θα μετράμε αντίστροφα για τις ευρωεκλογές (τουλάχιστον) αναμένεται να επικεντρώσει ακόμη περισσότερο σε αυτή την κατηγορία, αν αναλογιστεί κανείς, ότι σε αυτή τη φάση μπορεί να έχει υπερνικήσει την ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, και να κλείνει την ψαλίδα με τον Σαμαρά στην «καταλληλότητα» αλλά παραμένει υψηλό το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου και του «Κανένα».
 
Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης της Pulse RC που δημοσιεύτηκε στο «Ποντίκι» της 23.1.2014 (τρέχον φύλλο), στην κατηγορία των αναποφάσιστων υπερτερεί το συντηρητικό κοινό: το 17% θα ψήφιζε ΝΔ και το 16% ΣΥΡΙΖΑ,  το 22% θεωρεί καταλληλότερο τον Σαμαρά και το 3% τον Τσίπρα (58% επιλέγει τον «Κανένα»), το 14% θεωρεί καλύτερη κυβέρνηση για την οικονομία μια κυβέρνηση με βάση τη ΝΔ έναντι του 7% που προτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της οικονομίας, ενώ στα θέματα ασφάλειας αναμενόμενα οι αναποφάσιστοι ακολουθούν τη γενική τάση του εκλογικού σώματος προτιμώντας μια κυβέρνηση με βάση τη ΝΔ κατά 20% έναντι 4% που θέλει ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερη ασφάλεια(στο σύνολο των ερωτώμενων η ψαλίδα είναι πολύ μικρή ωστόσο 27% έναντι 24%).
 
Με άλλα λόγια στο δρόμο για την αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «γοητεύσει» ένα ικανό ποσοστό των αναποφάσιστων που σημαίνει ότι δεν μπορεί παρά να απευθυνθεί και στο συντηρητικό κομμάτι τους και δη στη γλώσσα του, όσο κι αν αυτό εξοργίζει το αριστερό κοινό, το οποίο όμως σε μεγάλο βαθμό θεωρείται αρκετά «μπετοναρισμένο».
 
Πιθανότατα εκεί βρίσκεται η εξήγηση για την όλο και πιο στενή προσέγγιση με την ηγεσία της Εκκλησίας, τις δηλώσεις Τσίπρα ότι προτίθεται να επισκεφθεί τον Άγιον Όρος, το «άδειασμα» του βουλευτή Διαμαντόπουλου, αλλά και οι διαβεβαιώσεις πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την έξοδο από το ευρώ. και ότι δεν θα επιδιωχθούν μονομερείς ενέργειες στη διαπραγμάτευση για το χρέος. Οι τελευταίες ειδικά συνιστούν καθησυχασμό ότι δεν θα διαταραχθεί η πολιτική, οικονομική και κοινωνική «σταθερότητα», σε αντίθεση με ό,τι εικάζεται πως θα συμβεί σε περίπτωση ρήξης και σύγκρουσης με τους δανειστές.
 
Ελπίδα ή έλλειψη εναλλακτικής;
 
Το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι όσο περισσότερο «δέσει» την αυτοδυναμία, τόσο μειώνονται τα σενάρια περί «αριστερής παρένθεσης» που διακινούν οι αντίπαλοί του.
 
Ωστόσο ακόμη κι αν η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι πλειοψηφική, πληροί δηλαδή τα ποσοτικά κριτήρια, αυτό δεν εγγυάται αυτομάτως την μακροημέρευσή του στην κυβέρνηση. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο ο κόσμος λαμβάνει το μήνυμα ότι υλοποιούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ή σε περίπτωση διάψευσης και απογοήτευσης , ποιες εναλλακτικές επιλογές θα θεωρήσει ότι έχει. Ήδη σήμερα μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων προσέρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ όχι επειδή πιστεύει στο πρόγραμμά του και στα πολιτικά στελέχη που θα κληθούν να το φέρουν σε πέρας, αλλά επειδή δεν έχει άλλη επιλογή.
 
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και επιστημονικό σύμβουλο της VPRC, Χριστόφορο Βερναρδάκη –  εκ των συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα – (συνέντευξη στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» – 25.1.2014) υπάρχει έντονος σκεπτικισμός και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι στάσεις των ψηφοφόρων δείχνουν να ισορροπούν μεταξύ ελπίδας και τελευταίας δυνατής επιλογής:
 
«Το γεγονός ότι [σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ] προβάλει ως λύση δε σημαίνει ότι έχει αποκαταστήσει τα εργαλεία επικοινωνίας με τις λαϊκές μάζες σε καλό βαθμό. Προβάλλει ως λύση, αλλά προβάλλει ταυτόχρονα  και ως τελευταία λύση, κατά κάποιο τρόπο».
 
Με άλλα λόγια, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του αναμενόμενου, αλλά ταυτόχρονα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη μετέπειτα πορεία του όσον αφορά τη λαϊκή στήριξη, αν αναγκαστεί σε σημαντικές αναδιπλώσεις.
 
Σε κάθε περίπτωση το μετεκλογικό σκηνικό, αχαρτογράφητο στο μεγαλύτερο βαθμό σήμερα, ίσως αποδειχτεί τελικώς ασύλληπτα δυσκολότερο από το να αναδειχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ νικητής στην κάλπη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:43