search
ΤΕΤΑΡΤΗ 02.07.2025 10:36
MENU CLOSE

Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: «Αισιόδοξο» το πλεόνασμα, ελλιπείς οι μεταρρυθμίσεις

28.01.2014 16:56
Γραφείο προϋπολογισμού Βουλής: «Αισιόδοξο» το πλεόνασμα, ελλιπείς οι μεταρρυθμίσεις - Media

Υπερφορολόγηση των πολιτών, εσωτερική υποτίμηση και στρεβλώσεις στις μεταρρυθμίσεις διαπιστώνει στην τριμηνιαία έκθεσή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

 
Υπερφορολόγηση των πολιτών, εσωτερική υποτίμηση και στρεβλώσεις στις μεταρρυθμίσεις διαπιστώνει στην τριμηνιαία έκθεσή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
 
Το γραφείο αναφέρει πως το κόστος για τον μηδενισμό των ελλειμμάτων και της ανακοπής της πτώσης των spread ήταν η πρωτοφανής ύφεση, η δραματική αύξηση της ανεργίας, η διόγκωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η εκτόξευση του δημοσίου χρέους.
 
«Ο στόχος της εσωτερικής υποτίμησης επιδιώχθηκε σχεδόν αποκλειστικά μέσω των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και κυρίως με τη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας ενώ αγνοήθηκε (ή δεν επιδιώχθηκε επιτυχώς) η ταυτόχρονη μεταρρύθμιση στην αγορά αγαθών. Έτσι οι τιμές δεν έπεσαν επαρκώς, ένα μικρό μέρος της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας διαβρώθηκε από την ανατίμηση του ευρώ και το βιοτικό επίπεδο των καταναλωτών μειώθηκε δραματικά», υπογραμμίζει η έκθεση.
 
Η σταθεροποίηση της οικονομίας με εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας ουσιαστικά υπονόμευσε την ανάκαμψη της χώρας όπως διαφαίνεται από τα συμπεράσματα της έκθεσης:
 
«Η αναντιστοιχία ουσιαστικής προόδου στον τομέα των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με τον δημοσιονομικό τομέα, είχε σαν αποτέλεσμα τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση μεν της οικονομίας, με ταυτόχρονη όμως εξασθένιση των μακροχρόνιων προοπτικών για ανάκαμψη, τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διόγκωση της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα: προβλήματα τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε κινδύνους για την μετέπειτα πορεία της χώρας».
 
Υπερφορολόγηση
 
Σύμφωνα με την έκθεση, οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ευρωζώνης.
 
Ειδικότερα, γίνεται σύγκριση των φορολογικών συντελεστών με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους ως εξής:
 
«Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% έναντι 21,5% στην Ε.Ε. και 20,5% στην Ευρωζώνη. Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 46% έναντι 39,5% στην Ε.Ε. και 44,5% στην Ευρωζώνη, ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 26% (έναντι 21,8% στην Ε.Ε. και 25,9% στην Ευρωζώνη». 
 
Επιστροφή στις αγορές 
 
Αναφορικά με την επιδιωκόμενη άμεση έξοδο στις αγορές για νέα δάνεια, το γραφείο παρατηρεί πως «έχει μεν κάποια λογική, πλην όμως θα επιβαρύνει τη δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια», καθώς τα επιτόκια θα είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το ελληνικό δημόσιο μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ΕΜΣ).
 
Σημειώνει δε πως ο δανεισμός από τις αγορές συνδέεται με μικρότερη περίοδο ωρίμανσης και αυτό συνεπάγεται βραχυχρόνια αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες δεδομένου ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει και περίοδος χάριτος.
 
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 02.07.2025 10:36