search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:39
MENU CLOSE

Πάμε στην Ακρόπολη για καφέ;

02.02.2014 22:00
Πάμε στην Ακρόπολη για καφέ; - Media

Πάμε στο μουσείο για καφέ; Μπορεί μερικά χρόνια πριν η φράση να ξένιζε. Τα τελευταία χρόνια όμως, όλο και περισσότερα μουσεία μας προσφέρουν τη δυνατότητα να πιούμε καφέ, να γευματίσουμε ή να απολαύσουμε ένα γλυκό στα εστιατόριά τους.

 
Πάμε στο μουσείο για καφέ; Μπορεί μερικά χρόνια πριν η φράση να ξένιζε. Τα τελευταία χρόνια όμως, όλο και περισσότερα μουσεία μας προσφέρουν τη δυνατότητα να πιούμε καφέ, να γευματίσουμε ή να απολαύσουμε ένα γλυκό στα εστιατόριά τους. Σε ένα περιβάλλον πολιτισμένο, υψηλής αισθητικής – ερέθισμα για επίσκεψη και στο μουσείο.
 
Το Μουσείο της Ακρόπολης δέχτηκε και δέχεται μονίμως κριτική για το εστιατόριό του. Αυτό το εστιατόριο, το οποίο εκατοντάδες χιλιάδες από τους επισκέπτες του προτιμούν, αλλά και διεθνώς επαινείται. Αυτήν τη φορά, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα του Καναδά, η «Toronto Star», το κατέταξε ανάμεσα στα πέντε κορυφαία εστιατόρια μουσείων σε όλο τον κόσμο.
 
Στο ρεπορτάζ της σημειώνεται ότι το εστιατόριο βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από την Ακρόπολη και είναι εύκολος προορισμός για φαγητό μετά την επίσκεψη στο μνημείο. «Η βολική τοποθεσία του το καθιστά ένα εξαιρετικό μέρος για να απολαύσει κανείς πιάτα από παραδοσιακές ελληνικές σπεσιαλιτέ, προσφέροντας στους επισκέπτες πανοραμική, ανεμπόδιστη θέα στην Ακρόπολη» αναφέρει το άρθρο.
 
(Υπενθυμίζουμε πως πέρυσι, η εφημερίδα «Sunday Times» της Βρετανίας είχε κατατάξει το Μουσείο της Ακρόπολης στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας με τα καλύτερα μουσεία του κόσμου. Στην πρώτη θέση βρισκόταν το Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον και στη δεύτερη το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου).
 
Το εστιατόριο του Μουσείου Ορσαί καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα της «Toronto Star». Το ίδιο το μουσείο στεγάζεται σε έναν παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Το εστιατόριό του, πίσω από το Ρολόι, έχει πινελιές Αρ-Νουβό και… αλμυρές τιμές. Χρειάζεται κανείς περί τα 60 ευρώ για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
 
Πέντε αστέρια «Μισελέν» έχει στο ενεργητικό του το «Μοντέρνο» του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, που κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση. Τρίτο στον κατάλογο, το Chihuly Garden and Glass του ομώνυμου μουσείου στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Στην καρδιά ενός χώρου 6 στρεμμάτων με έργα του καλλιτέχνη του γυαλιού Dale Chihuly, έχει θέα σε έργα του. Προσφέρει γεύμα, δείπνο, αλλά και κυριακάτικο «μπραντς» (ανάμεσα σε πρωινό και γεύμα), κάτι που το κάνει εξαιρετικά δημοφιλές σε οικογένειες. Στην τέταρτη θέση είναι το Ray’s and Stark Bar στο Περιφερειακό Μουσείο Τέχνης του Λος Άντζελες. Η μια πλευρά του βλέπει ολόκληρη προς τον κήπο, όπου καλλιεργούνται λαχανικά.
 
Το πλέον γνωστό καφέ μουσείου στην Αθήνα βρίσκεται στην αυλή του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 22). Είναι και το μόνο που λειτουργεί εκτός ωραρίου λειτουργίας του μουσείου. Μερικά βράδια φιλοξενεί μουσικές εκδηλώσεις. Ο υπέροχος κήπος με τα φυτά, τα αγάλματα, το πίσω μέρος του κτηρίου «Ιλίου Μέλαθρον», έργου του Τσίλερ, και η θέση του, στην καρδιά της πόλης, συνηγορούν στην επιλογή του από πολύ κόσμο.
 
Λιγότερους επισκέπτες αλλά εξίσου δροσερό και έξοχο περιβάλλον έχει το καφέ – μπιστρό «ILISSIA», στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, στη σκιά του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας (Β. Σοφίας 20). Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον καφέ, το γλυκό τους ή ένα ελαφρύ γεύμα σε ευχάριστο και ήρεμο περιβάλλον. «Σιγά – σιγά γίνεται ολοένα και πιο γνωστό», σύμφωνα με όσα μας είπαν.
 
Δύο ιδιαίτερα καφέ – εστιατόρια είναι αυτά του Μουσείου Μπενάκη. Το πρώτο, στο κεντρικό κτήριο (Β. Σοφίας και Κουμπάρη) έχει υπέροχη θέα, στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τον Εθνικό Κήπο, εξαιρετικό μενού και λειτουργεί και μέχρι αργά κάθε Πέμπτη. Το δεύτερο, στην οδό Πειραιώς 138, έχει άπλετο χώρο και δυνατότητα να εργαστεί κάποιος απερίσπαστος με θέα είτε στο εσωτερικό αίθριο είτε στους ρυθμούς της πόλης.
 
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Ν. Δούκα 4) διαθέτει για καφέ, σνακ και γεύμα έναν κουκλίστικο φωτεινό χώρο. Το «Αίθριο», ένας μικρός «κήπος» στο κέντρο της Αθήνας, μια μυστική όαση.
 
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 22) διαθέτει ένα ευχάριστο καφέ με θέα στον εσωτερικό κήπο του, που κοσμείται και με αγάλματα. Σε αυλή στεγάζεται και το καφέ του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (πλατεία Κλαυθμώνος) και μάλιστα στην αυλή ενός παλιού αρχοντικού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:34