search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:49
MENU CLOSE

Έρχεται ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια 70.000 Ελλήνων

13.02.2014 07:35
Έρχεται ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια 70.000 Ελλήνων - Media

Εγκλωβισμένοι σε στεγαστικά δάνεια που πήραν σε ελβετικό φράγκο και γιεν βρίσκονται 70 χιλιάδες Έλληνες, που όμως αρχίζουν να βλέπουν κάποιο διέξοδο στο πρόβλημά τους.

Εγκλωβισμένοι σε στεγαστικά δάνεια που πήραν σε ελβετικό φράγκο και γιεν βρίσκονται 70 χιλιάδες Έλληνες, που όμως αρχίζουν να βλέπουν κάποιο διέξοδο στο πρόβλημά τους. Την περίοδο 2006-2009 επέλεξαν τα ξένα νομίσματα για να χρηματοδοτήσουν την αγορά στέγης, όμως στην συνέχεια βρέθηκαν δέσμιοι της υψηλής ισοτιμίας έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα το χρέος τους να αυξάνεται παρά την καταβολή των δόσεων.
 
Οι δανειολήπτες είχαν προτιμήσει τότε το ελβετικό φράγκο και το γιεν λόγω της ευνοϊκής ισοτιμίας και του χαμηλού επιτοκίου που δεν ξεπερνούσε το 2%, την στιγμή που τα δάνεια σε ευρώ είχαν επιτόκιο της τάξης του 4,5%.
 
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει παράπονα, αλλά και καταγγελίες δανειοληπτών στον Τραπεζικό Μεσολαβητή και τις καταναλωτικές οργανώσεις, ότι ενώ ενημερώθηκαν από τους υπαλλήλους των τραπεζών διεξοδικά για τα οφέλη του χαμηλού επιτοκίου, δεν υπήρξε η ανάλογη ενημέρωση για τον «ενδεχόμενο κίνδυνο από την ισχυροποίηση του ελβετικού και του ιαπωνικού νομίσματος».
 
Το σκηνικό αυτό αναμένεται πολύ σύντομα να αλλάξει και θα έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν για δικαίωση στα εθνικά δικαστήρια. Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εισακούσει χθεσινή εισήγηση του γενικού εισαγγελέα προς αυτήν την κατεύθυνση.
 
Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι καταναλωτές δεν δεσμεύονται από τις καταχρηστικές ρήτρες που περιλαμβάνονται σε σύμβαση συναφθείσα με επαγγελματία.
 
Η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκτίμησε την Τετάρτη ότι η ρήτρα για την συναλλαγματική ισοτιμία αποτελεί μέρος της κύριας σύμβασης και πως χωρίς αυτήν θα ήταν αδύνατη η σύναψη του δανείου. Ωστόσο στο ερώτημα αν οι ρήτρες αυτές έχουν διατυπωθεί κατά τρόπο σαφή και κατανοητό, η γενική εισαγγελέας εκτιμά ότι η εξέταση του κριτηρίου αυτού δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στην αμιγώς γραμματική πτυχή του.
 
Όπως τονίζει, ο σαφής και κατανοητός χαρακτήρας συμβατικής ρήτρας πρέπει να παρέχει στον καταναλωτή τις πληροφορίες βάσει των οποίων θα είναι σε θέση να σταθμίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της σύναψης της δεδομένης σύμβασης, καθώς και τους κινδύνους που η συγκεκριμένη πράξη εμπερικλείει.
 
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εκδώσει την τελική του απόφαση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ κατά κανόνα εισακούει την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10