30/05/2020 03:11:34

Αφοπλίζεται η ΕΤΑ

Αφοπλίζεται η ΕΤΑ - Media
Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες επιθέσεων για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων, η ΕΤΑ ανακοίνωσε πως σφραγίζει το οπλοστάσιό της. Η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση κοινοποίησε πως για πρώτη φορά προχωρά στον αφοπλισμό, ως εγγύηση προκειμένου να βρεθεί μία λύση.

Η ΕΤΑ είχε ανακοινώσει το τέλος της βίας τον Οκτώβριο του 2011. Τώρα διαβεβαίωσε πως προχωρά τη διαδικασία αφοπλισμού που ξεκίνησε με τους εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Επαλήθευσης της εκεχειρίας.

Η οργάνωση, μέσω της εφημερίδας Gara, εγγυήθηκε ότι «τα όπλα και τα εκρηκτικά της» βρίσκονται «εκτός επιχειρησιακής χρήσης», προκειμένου να προσφέρει κλίμα «ασφάλειας» στη Χώρα των Βάσκων και να προετοιμάσει το δρόμο για μια λύση που θα αφορά «το σύνολο των συνεπειών της πολιτικής σύγκρουσης».

Με την τελευταία αυτή διατύπωση, η ΕΤΑ αναφέρεται κυρίως στην τύχη των μελών της οργάνωσης που κρατούνται σε φυλακές της Ισπανίας και της Γαλλίας, των οποίων τον επαναπατρισμό στη περιφέρεια αυτή ζητεί μια ευρεία πλειοψηφία της βασκικής κοινωνίας, ένα σημείο το οποίο η Μαδρίτη αρνείται να κάνει δεκτό.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.