search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:30
MENU CLOSE

Ε.Ε.: Ξεκινά η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από την προσεχή Δευτέρα

11.03.2014 15:29
Ε.Ε.: Ξεκινά η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από την προσεχή Δευτέρα - Media

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία από την προσεχή Δευτέρα, αντιδρώντας στην στρατιωτική της επέμβαση στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία από την προσεχή Δευτέρα, αντιδρώντας στην στρατιωτική της επέμβαση στην Κριμαία της Ουκρανίας.
 
«Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η απόφαση έχει στην πραγματικότητα ήδη ληφθεί, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Συνέπεια αυτού θα είναι η έναρξη (της ισχύος) των κυρώσεων την Δευτέρα», είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.
 
Εξάλλου ο Τουσκ δήλωσε ότι οι βαλτικές χώρες, οι οποίες τάσσονται υπέρ της σκλήρυνσης της στάσης της Ευρώπης έναντι της Μόσχας, εξέφρασαν την ανησυχίες τους για το γεγονός ότι χώρες σαν τη Γερμανία, που θέλουν να προασπίσουν τα συμφέροντά τους, ενίστανται σε ότι αφορά την επιβολή κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.
 
Ο Τουσκ, ο οποίος αναμένεται να υποδεχθεί την Τετάρτη στη Βαρσοβία την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε ακόμη ότι η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο συνιστά «μια απειλή για την (εθνική) κυριαρχία (των κρατών-μελών) της Ευρώπης». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόκειται να μιλήσει «πολύ ανοιχτά» στην Μέρκελ.
 
«Πρόκειται να εκφράσω χωρίς αμφισημία τις απόψεις μας για το θέμα των πολιτικών απειλών οι οποίες συνδέονται με την εξάρτηση από το αέριο και τα χρήματα της Ρωσίας. Αυτό, ασφαλώς, δεν αφορά τη Γερμανία, αλλά η Γερμανία έχει γίνει ένα παράδειγμα του φαινομένου τα τελευταία χρόνια», υποστήριξε.
 
Αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές, ο Μίχαελ Φουξ βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας στη Μπούντεσταγκ, αναγνώρισε ότι οι τοποθετήσεις του Τουσκ έχουν βάση. «Δεν μπορεί κανείς να εξαρτάται μόνο από έναν πελάτη ή έναν προμηθευτή, αυτό στοιχίζει στις επιχειρήσεις όπως και στα κράτη», τόνισε.
 
Ωστόσο ο Γιαν Φοσβίνκελ, Γερμανός ειδικός σε ενεργειακά ζητήματα, επισήμανε πως «σε επίπεδο ΕΕ, δεν μπορεί να πει κανείς ότι η Γερμανία είναι εξαρτημένη από τη Ρωσία. Είναι πολύ λιγότερο από μερικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και είναι σωστό να τις βοηθήσουμε να μειώσουν την εξάρτησή τους».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:30