search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:45
MENU CLOSE

Η σκοτεινή πλευρά του «κοινωνικού μερίσματος»

29.03.2014 22:00
Η σκοτεινή πλευρά του «κοινωνικού μερίσματος» - Media

«Κοινωνικό μέρισμα» από το πρωτογενές πλεόνασμα μοιράζει η κυβέρνηση, διανέμοντας μερικά ευρώ σε επιλεγμένες κοινωνικές κατηγορίες με ξεκάθαρο στόχο – παραδεκτό από όλες τις πλευρές – την εξαγορά κάποιων χιλιάδων ψήφων.

«Κοινωνικό μέρισμα» από το πρωτογενές πλεόνασμα μοιράζει η κυβέρνηση, διανέμοντας μερικά ευρώ σε επιλεγμένες κοινωνικές κατηγορίες με ξεκάθαρο στόχο – παραδεκτό από όλες τις πλευρές – την εξαγορά κάποιων χιλιάδων ψήφων.
Το ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν παρήχθη από ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά από το φορολογικό ξεζούμισμα ολόκληρης της κοινωνίας, είναι πια γνωστό, όπως επίσης είναι γνωστό ότι πρόκειται για μια εφάπαξ παροχή, αφού η διατήρηση του εν λόγω πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια με τον ίδιο τρόπο – φορολογικό ξεζούμισμα – αμφισβητείται ακόμη και από τους δανειστές.
Όμως το σημαντικό με αυτή την προεκλογική εξαγορά δεν σχετίζεται με τα προφανή, αλλά με τα αφανή. Για την ακρίβεια αφορά τη σκοτεινή πλευρά μιας κοινωνίας, η οποία ζει το δράμα της μακριά και από τις προεκλογικές φούσκες και από τους προβολείς που φωτίζουν υπέρμετρα τους «δικαιούχους» του «μερίσματος».
Στην πλευρά αυτή ζουν – ή μάλλον προσπαθούν να ζήσουν –, κάπου 1,4 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, που εμφανίζονται να ζουν με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα, 3,25 εκατομμύρια που δεν φτάνουν καν στα 1.000 ευρώ, 1,4 εκατομμύρια άνεργοι, 500.000 που ούτε δουλεύουν ούτε σπουδάζουν ούτε εκπαιδεύονται, 980.000 μακροχρόνια άνεργοι χωρίς καθόλου εισόδημα, 600.000 που δουλεύουν αλλά δεν πληρώνονται πάνω από έξι μήνες, 400.000 χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πάνω από 500.000 συνταξιούχοι κάτω από τα 500 ευρώ, 2,65 εκατομμύρια οι οποίοι χρωστούν στην εφορία 1 εκατομμύριο με κόκκινα δάνεια στις τράπεζες.
Προφανώς όλοι αυτοί οι αριθμοί δεν αθροίζονται σε ένα σύνολο, αφού πολλοί από αυτούς ανήκουν σε δύο και τρεις κατηγορίες ταυτόχρονα. Αποτελούν όμως ένα εκρηκτικό σύνολο ανθρώπων, οι οποίοι, ακόμη και αν συμπεριλαμβάνονταν – κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει – στην προεκλογική παροχή του «κοινωνικού μερίσματος», δεν θα έβλεπαν την παραμικρή αχτίδα να φωτίζει τη δική τους ζωή.
Αυτή η σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας, την οποία δεν φωτίζουν ούτε το κυβερνητικό ενδιαφέρον ούτε τα ιλουστρασιόν ΜΜΕ, είναι απούσα από παντού: οικονομία, κοινωνία, πολιτική, δημοσκοπήσεις. Είναι δε αμφίβολο ακόμη και αν θα ψηφίσει. Αν όμως φτάσει στην κάλπη, τότε πολλοί θα τρίβουν τα μάτια τους…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42