search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:18
MENU CLOSE

Όλο και πιο δεξιά η Νουδούλα

30.03.2014 21:00
oldphotosmayro_xrhma1396031411.jpg

Μπορεί η Χρυσή Αυγή να διαλύεται, σύμφωνα με πολλά ρεπορτάζ, ωστόσο οι πολιτικές παρακαταθήκες της όχι μόνο ζουν, αλλά υιοθετούνται και άκριτα από τη Ν.Δ.

Μπορεί η Χρυσή Αυγή να διαλύεται, σύμφωνα με πολλά ρεπορτάζ, ωστόσο οι πολιτικές παρακαταθήκες της όχι μόνο ζουν, αλλά υιοθετούνται και άκριτα από τη Ν.Δ. Στο πλαίσιο του ακροδεξιού προσανατολισμού που η κυβέρνηση Σαμαρά έχει χαράξει, την Κυριακή δόθηκε στην «Καθημερινή» η πληροφορία ότι με νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης των κομμάτων, με την υιοθέτηση του αμερικανικού συστήματος της ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός κάτω από τη μνημονιακή πίεση ετοιμάζεται να αντιδράσει σπασμωδικά αποδεχόμενος τον ακροδεξιό λαϊκισμό, ότι δεν χρειάζονται τα κόμματα και η λειτουργία τους στον τόπο, ενώ το κεφάλαιο μπορεί να συντηρεί κατά το δοκούν και ίδιον συμφέρον πολιτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, συζητείται το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης, προκειμένου το σχετικό κονδύλι να πέσει στο ένα πέμπτο του ποσού που δόθηκε για το 2009, ώστε να περιοριστεί του λοιπού στα 10 εκατ. ευρώ. Την περίοδο 2009 – 2010 το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, βάσει των εκλογικών τους ποσοστών, είχε φθάσει τα 55 εκατ. ευρώ. Την τελευταία τριετία έγιναν σοβαρές μειώσεις, για να φτάσουμε πέρσι, οπότε δόθηκαν στα κόμματα, αναλογικά με την εκλογική τους επίδοση, 20 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα το θέμα φαίνεται να συζητήθηκε στη συνάντηση μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου την περασμένη Τετάρτη, με στόχο να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών για την ενίσχυση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο. Προφανώς ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. επιχειρούν να αλλάξουν γήπεδο στην μπάλα και να εκτρέψουν τον τρόπο που δανειοδοτήθηκαν άκριτα και χωρίς κανένα εχέγγυο από τις τράπεζες. Το ζήτημα λοιπόν είναι αν θα γίνει ενδελεχής και αναλυτικός έλεγχος για τα «θαλασσοδάνεια» που έχουν πάρει ώς τώρα τα κόμματα και μάλιστα με υποτιθέμενη μελλοντική κρατική χρηματοδότηση με εκλογικά ποσοστά των περιόδων πριν από το 2009.

Στο ρεπορτάζ, πάντως, αναφερόταν πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα παρουσιαστούν πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά θα ψηφιστούν τον Ιούνιο. Ο πολιτικός στόχος είναι προφανής, αφού Σαμαράς και Βενιζέλος μοιάζει να θέλουν άμεσα να αξιοποιήσουν πολιτικά το θέμα και να επωφεληθούν από το τυχόν ξεφτούρισμα της Χρυσής Αυγής. Άλλωστε το «ανάθεμα» που πέφτει στα κόμματα εξουσίας είναι ότι έκαναν πάρτι με τα λεφτά των φορολογουμένων τόσα χρόνια και τώρα η κυβερνητική εξουσία επιχειρεί να «εξαργυρώσει» την κοινωνική οργή με έναν νόμο που δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην ύπαρξη και λειτουργία μικρότερων κομμάτων, που θέλουν να λειτουργούν έξω και μακριά από διαπλεκόμενους ιδιώτες χορηγούς.

Να σημειώσουμε εδώ ότι τα θέματα της χρηματοδότησης και του δανεισμού των κομμάτων εξουσίας βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής, ενώ με τη δημοσιοποίηση του θέματος έβγαλαν ανακοίνωση και ζητούν την πλήρη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα.

Ζητούμενο η διαφάνεια

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, στο προωθούμενο νομοσχέδιο θα ενισχύεται η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, τα οποία θα πρέπει να δημοσιοποιούν τις πηγές χρηματοδότησής τους, όταν πρόκειται για ιδιώτες, ενώ υποτίθεται πως θα υπάρξει νέος μηχανισμός ελέγχου των δαπανών τους. Ο έλεγχος, όπως λένε, δεν θα γίνεται πλέον από την ίδια τη Βουλή, αλλά από ένα σώμα που θα περιλαμβάνει και δικαστικούς, με τους βουλευτές να μην είναι σε καμία περίπτωση η πλειοψηφία και τα κόμματα θα υποχρεούνται να τηρούν βιβλία γ’ κατηγορίας. Επίσης οι οικονομικές ενισχύσεις ιδιωτών προς τα κόμματα θα είναι ονομαστικές και δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα 50 χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται η σύνταξη ενός «κώδικα δεοντολογίας» για βουλευτές, υπουργούς και πολιτικά στελέχη. Στο πλαίσιο του αυστηρού ελέγχου προβλέπεται και η ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του εθνικού συντονιστή κατά της Διαφθοράς Ιωάννη Τέντε. Το ερώτημα είναι πως αν αφεθούν οι ιδιώτες να χρηματοδοτούν μέχρι και 50 χιλιάδες ευρώ, που αναφέρεται ότι θα είναι το ανώτατο πλαφόν, ποιος συντονιστής διαφθοράς θα ελέγχει τι «αντάλλαγμα» ζητούν όσοι χρηματοδοτούν τα κόμματα.

Στο όλο θέμα αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «τα σχέδια για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων στοχεύουν στο να πλήξουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν σχέση με τη διαπλοκή και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα ρουσφέτια, τις μίζες και τη διαφθορά. Τα κόμματα», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, «πρέπει να εκφράζουν τους πραγματικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς και όχι να αποτελούν παραμάγαζα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».

Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι και επί προεδρίας ΓΑΠ βρισκόταν στην εντελώς αντίθετη λογική της προάσπισης των δημοκρατικών θεσμών και της λειτουργίας των κομμάτων μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ενδιαφέρον έχει και η θέση του σιωπηλού ως τώρα ΚΚΕ, το οποίο μέχρι σήμερα έχει απορρίψει με δριμύτητα οποιαδήποτε δημοσιοποίηση των στοιχείων όσων πολιτών χρηματοδοτούν τις δράσεις του, πόσο μάλλον αν υποχρεωθεί να δημοσιοποιεί αναλυτικά τα ετήσια οικονομικά του στοιχεία.

Πάντως το θέμα είναι σοβαρό, ενώ η κυβέρνηση δεν «σήκωσε το γάντι» από την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για να δει αντιδράσεις προκειμένου να το επαναφέρει αιφνιδιαστικά λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:17