search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:16
MENU CLOSE

Να περάσει ο επόμενος

29.04.2014 21:00
oldphotos11111398796716.jpg

Η Ν.Δ. είναι πια «μικρό κόμμα» και όχι «μεγάλη παράτα­ξη», αποφαίνεται η Ντόρα Μπακογιάννη. Επιπλέον, συ­μπληρώνει, πολιτικό συμπέρασμα θα εξαχθεί μόνο από τις ευρωεκλογές, αφού μόνο εκεί η ψήφος είναι πολιτι­κή. Η προειδοποίηση είναι σαφέστατη εν όψει της 25ης Μαΐου.

 
Η Ν.Δ. είναι πια «μικρό κόμμα» και όχι «μεγάλη παράτα­ξη», αποφαίνεται η Ντόρα Μπακογιάννη. Επιπλέον, συ­μπληρώνει, πολιτικό συμπέρασμα θα εξαχθεί μόνο από τις ευρωεκλογές, αφού μόνο εκεί η ψήφος είναι πολιτι­κή. Η προειδοποίηση είναι σαφέστατη εν όψει της 25ης Μαΐου.
 
Το μεγαλύτερο κόμμα της Δεξιάς και της κυβέρνησης περ­νάει δύσκολες μέρες. Ήδη η προεκλογική εμφάνιση ενός ακόμη Μεσοπρόθεσμου – με πλήρη διάλυση του ασφα­λιστικού και εξαφάνιση συντάξεων, παγίωση των μισθών πείνας, νέα αύξηση της φορολόγησης, τερατώδεις στό­χους για πρωτογενή πλεονάσματα – αποκαλύπτει πρόω­ρα την πραγματική μετεκλογική ατζέντα της συγκυβέρ­νησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.
 
Παράλληλα η Ν.Δ. τρέχει να αναχαιτίσει ή να συμμαζέψει τις διαρροές προς πέντε κατευθύνσεις: Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ, άλλους λαϊκοδεξιούς υποψηφίους, ΣΥΡΙΖΑ και… αποχή – προς την οποία προσανατολίζονται αρκετοί απογοητευμένοι ψηφοφόροι της του 2014.
 
Έτσι ο πρόεδρός της καταφεύγει στην πόλωση, την οποία μέχρι τώρα απέφευγε. Καθώς μάχεται για να ανακόψει τις διαρροές, εστιάζει στη ρητορική για τα εθνικά θέμα­τα. Όχι μόνο επειδή φοβάται τις διαρροές προς τα δεξιά του, αλλά και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ του έστρωσε «χαλί» με κά­κιστους χειρισμούς στα θέματα της Θράκης.
 
Είναι εξαιρετικά σοβαρή η πιθανότητα η συνολική ποσο­στιαία υποχώρηση του κυβερνητικού στρατοπέδου, συ­γκριτικά με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, να ανέλθει σε διψήφιο αριθμό. Αν η μεγάλη πτώση όμως είναι σχε­δόν προεξοφλημένη για το ΠΑΣΟΚ, μια ισόποση της Ν.Δ. θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για την «κυβερνη­τική σταθερότητα».
 
Κυρίως όμως ένα βαρύ αποτέλεσμα θα έθετε υψηλά εμπόδια στην προσπάθεια δημιουργίας της Νέας Ελλά­δας, του κόμματος το οποίο ο Σαμαράς επιθυμεί, υπό τον απόλυτο έλεγχό του, να αποτελέσει τον πολιτικό διάδοχο της Ν.Δ. Εδώ εστιάζει η προειδοποίηση της Μπακογιάν­νη. Και δεν στερείται αξίας.
 
Εξ άλλου η σημερινή «χρησιμότητα» της Ν.Δ. και του ίδι­ου του Σαμαρά εξαντλείται στη δυνατότητά τους να δια­σφαλίζουν την αναπαραγωγή πανίσχυρων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων – και του σύμφυτου με αυτά συστήματος εξουσίας – στον «άξονα» Αθήνας, Βρυξελ­λών και Βερολίνου. Αφ' ης στιγμής δεν θα μπορούν πια να επιτελούν τον ρόλο αυτόν, η συνέπεια θα είναι αυτονόη­τη: «Να περάσει ο επόμενος»…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15