search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:14
MENU CLOSE

Μια σκηνή με φόντο τους πίνακες

19.05.2014 21:00
Μια σκηνή με φόντο τους πίνακες - Media

Άνοιγμα προς τις άλλες τέχνες, πέρα από τις εικαστικές, κάνει η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και καλεί όσους αγαπούν το θέατρο, το σινεμά, τη λογοτεχνία, να τα γνωρίσουν βαθύτερα. 

Άνοιγμα προς τις άλλες τέχνες, πέρα από τις εικαστικές, κάνει η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και καλεί όσους αγαπούν το θέατρο, το σινεμά, τη λογοτεχνία, να τα γνωρίσουν βαθύτερα. Η ΑΣΚΤ, κατά το πρότυπο ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δημιούργησε, στο εσωτερικό της, ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο, τη Φιλόμουσο Ακαδημία, στο πλαίσιο της οποίας μπορεί να επεκτείνει τις δραστηριότητες συνδέοντας τις παραστατικές τέχνες με είδος τέχνης, αλλά και με διαφόρους άλλους γνωστικούς τομείς.

Με τη Φιλόμουσο Ακαδημία η ΑΣΚΤ ανοίγεται και απευθύνεται σε όλη την ελληνική κοινωνία, μια και τα μαθήματά της μπορεί να τα παρακολουθήσουν όχι μόνο καλλιτέχνες ή επαγγελματίες του χώρου, αλλά οποιοσδήποτε αγαπά, ενδιαφέρεται ή θέλει να ασχοληθεί με μια τέχνη από πιο κοντά, να πλουτίσει τις γνώσεις του, να διευρύνει τους ορίζοντές του. Το γεγονός πως τα σεμινάρια γίνονται Σαββατοκύριακα, τα χαμηλότερα από άλλες σχολές δίδακτρά τους και η μέριμνα που υπάρχει για τους οικονομικά ασθενέστερους διευκολύνουν να τα παρακολουθήσουν περισσότεροι.

Η αρχή γίνεται τέλος αυτού του μήνα, με το θέατρο. «Νομίζω πως ήταν καιρός το θέατρο να βρει φιλοξενία σε μια σχολή σαν την ΑΣΚΤ» λέει στο «Ποντίκι Art» η Ρούλα Πατεράκη, η οποία διδάσκει σε αυτό. «Τα εικαστικά περιβάλλοντα και η θεατρική πράξη είναι σήμερα συνδεδεμένα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Τα εικαστικά έχουν αποκτήσει μιαν ιδιαίτερη ένταση. Με την κίνηση αυτή η Σχολή Καλών Τεχνών επανεστιάζει το θέατρο στη φυσική του θέση, πλάι στις άλλες τέχνες».

Η σκηνοθέτις και ηθοποιός είναι η μία από τους δύο διδάσκοντες στο πρώτο σεμινάριο, το οποίο έχει τίτλο «Από την ανάγνωση στη σκηνή» και αποτελείται από δύο κύκλους μαθημάτων: Η Ρούλα Πατεράκη έχει αναλάβει να οδηγήσει τους συμμετέχοντες «Επί σκηνής», ενώ την «Ανάγνωση του κειμένου» θα κάνει ο Ηρακλής Δ. Λογοθέτης. «Είναι πολύ σημαντικό», τονίζει ο θεατρικός κριτικός και συγγραφέας, «πως τα μαθήματα αυτά γίνονται από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Πως μπορούν να αξιοποιήσουν την υλικοτεχνική υποδομή της, τις προηγμένες τεχνολογίες. Πως ανταποκρίνονται σε πολύ υψηλά ποιοτικά πρότυπα. Πως έχουν το κύρος και την εγγύηση της ΑΣΚΤ».

Από την ανάγνωση

Βασικές ερμηνευτικές αρχές της θεατρικής ανάγνωσης. Σύλληψη της γενικής ατμόσφαιρας του έργου. Από την εντύπωση στη σημασία. Ανάπτυξη της πλοκής και τα κλειδιά των κεντρικών της μοτίβων. Προσδιορισμός του ιστορικού πλαισίου. Ιχνηλασία των κινήτρων που ωθούν τους ήρωες στη δράση. Ιδιαιτερότητες της διαλογικής τεχνικής. Ανάδειξη του κειμένου σε ζώσα μορφή. Οι κίνδυνοι της λανθασμένης ανάγνωσης. Από τη συγγραφική πρόθεση στο παραστάσιμο αποτέλεσμα. Η σκοπιά του θεατή, από τη νοηματική πρόσληψη του έργου στην αισθητική απόλαυση της παράστασης. Αυτά είναι μερικά από τα θέματα τα οποία θα αναλυθούν στον πρώτο κύκλο μαθημάτων, την ανάγνωση κειμένου.

Στη σκηνή

«Επί σκηνής», στον δεύτερο, δηλαδή, κύκλο μαθημάτων, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα ασχοληθούν με θέματα όπως: Ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί του. Συγκρότηση του θιάσου και ανάπτυξη δεσμών εμπιστοσύνης. Διαδραστική σχέση κειμένου και σκηνοθεσίας και διδασκαλία βασικών υποκριτικών κανόνων. Η προσπέλαση στον ρόλο και ο υποκριτικός ορίζοντας. Η σκηνοθετική μέθοδος και οι αποδέκτες της. Παραστασιακοί άξονες της σκηνοθεσίας, ένδυση, εικαστικό περιβάλλον και λειτουργία του φωτός επί σκηνής. Κυρίαρχα θεατρικά ρεύματα του 20ού αιώνα (ρεαλισμός, συμβολισμός, νατουραλισμός). Σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας σκηνής. Από τον Ίψεν και τον Στρίντμπεργκ στη Σάρα Κέιν.

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι τέσσερις εβδομάδες, από τις 31 Μαΐου έως τις 28 Ιουνίου, 32 διδακτικές ώρες συνολικά. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. στην αίθουσα Πρεβελάκη του κεντρικού κτηρίου της ΑΣΚΤ (Πατησίων 64, είσοδος από Τοσίτσα και Στουρνάρη). Το κόστος συμμετοχής είναι 230 ευρώ κατ’ άτομο. Θα εξεταστούν προς εισαγωγή υποψήφιοι με 50% έκπτωση στα δίδακτρα με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Αυτό προϋποθέτει κατάθεση αιτήματος με σχετικά δικαιολογητικά (φορολογική δήλωση, βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης, ταυτότητα ΑμεΑ).

Παρέχεται επίσης μία υποτροφία ταλέντου με κατάθεση σχετικού φακέλου (βιογραφικό, συστατικές επιστολές, δείγμα έργου).

Οι φοιτητές και εργαζόμενοι της ΑΣΚΤ μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν τα μαθήματα, με προϋπόθεση υποβολής σχετικού αιτήματος στη γραμματεία του προγράμματος.

Με τη λήξη των μαθημάτων η Φιλόμουσος Ακαδημία της ΑΣΚΤ χορηγεί πιστοποιητικό παρακολούθησης του σεμιναρίου στους συμμετέχοντες, με προϋπόθεση την αδιάλειπτη συμμετοχή στα μαθήματα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3897159. E-mail: [email protected].

Τον Ιούλιο, από τις 4 έως τις 13, προγραμματίζεται δεύτερο σεμινάριο για το θέατρο, αυτή τη φορά στους Δελφούς, όπου η ΑΣΚΤ διαθέτει χώρους για τη φιλοξενία των συμμετεχόντων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 13:13