search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:48
MENU CLOSE

Ένα μουσείο για τον Λευκάδιο Χερν

23.06.2014 08:35
Ένα μουσείο για τον Λευκάδιο Χερν  - Media

Σε λίγες μέρες, συμπληρώνονται εκατόν δέκα χρόνια από το θάνατο του εθνικού ποιητή της Ιαπωνίας, Λευκάδιου Χέρν. Με αφορμή την επέτειο αυτή, ένα νέο μουσείο θ’ ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό στην Λευκάδα, πλαισιωμένο από πλήθος εκδηλώσεων

Σε λίγες μέρες, συμπληρώνονται εκατόν δέκα χρόνια από το θάνατο του εθνικού ποιητή της Ιαπωνίας, Λευκάδιου Χέρν. Με αφορμή την επέτειο αυτή, ένα νέο μουσείο θ’ ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό στην Λευκάδα, πλαισιωμένο από πλήθος εκδηλώσεων

Στην Ευρώπη δεν υπάρχει αντίστοιχο μουσείο. Κι όμως, η Λευκάδα θα είναι η πρώτη εντός ευρωπαϊκών συνόρων που θα φιλοξενήσει το πρώτο πολιτιστικό ίδρυμα, αφιερωμένο στον εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας, τον κοσμοπολίτη Λευκάδιο Χέρν  (Γιακούμο Κοϊζούμι, 1850-1904). Πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα θα είναι μερικά από τα εκθέματα του «Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιο Χέρν», που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη, 4 Ιουλίου, σε ανακαινισμένο χώρο στο ισόγειο του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας.

Οι επισκέπτες με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών θα περιηγηθούν στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του ποιητή αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του Χέρν.

Οι εκδηλώσεις…

Παράλληλα, με τα εγκαίνια του νέου μουσείου θα διεξαχθούν πλήθος εκδηλώσεων, υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, με τη μορφή συμποσίου όπου θα επιδιωχθεί μια πολύπλευρη ανάλυση και ερμηνεία του «ανοιχτού πνεύματος» του Λευκάδιου Χερν, μέσω συγγραμμάτων, επιστολών και πρακτικών από διαλέξεις του. Συγκεκριμένα, στις 5 και 6 Ιουλίου, θα διεξαχθεί το Διεθνές Συμπόσιο «Το Ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χέρν. Από τη Δύση στην Ανατολή», όπου θα συμμετέχουν επιστήμονες από την Ιαπωνία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν ο συγγραφέας Σωτήρης Χαλικιάς και ο καθηγητής Δημήτρης Βασιλειάδης (Συνεδριακό Κέντρο Ionian Blue). Ενώ κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιούνται και άλλες εκδηλώσεις ιαπωνικού πολιτισμού  – ανοιχτές προς το κοινό – όπως είναι η τελετή τεϊοποσίας, κ.ά στο Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας.

Από το πρόγραμμα ξεχωρίζει επίσης η βραδιά απαγγελίας από τους Ιάπωνες καλλιτέχνες Shiro Sano και Kyoji Yamamoto (Σάββατο 5/7, 21.30, Ανοιχτό Θέατρο) αλλά και το παραδοσιακό Ιαπωνικό Κουκλοθέατρο Seiwa Bunraku και το έργο «Yuki Onna» (Κυριακή 6/7, 21.30, Ανοιχτό Θέατρο).

Η ζωή του…

Ο Λευκάδιος Χερν (Γιακούμο Κοϊζούμι, 1850-1904) γεννήθηκε στην Λευκάδα ως γιος του Ιρλανδού Τσαρλς Χερν και της Ελληνίδας Ρόζα Κασιμάτη. Μεγάλωσε στην Ιρλανδία, μετέβη ως μετανάστης στην Αμερική, και τελικά εγκαταστάθηκε και έζησε μια ήρεμη ζωή στην Ιαπωνία. Ο Χερν, από τότε που αποχωρίστηκε τη μητέρα του στην ηλικία των 4 ετών δεν την ξαναείδε ποτέ στη ζωή του, συνέχισε, όμως, να διατηρεί με περιφάνεια την ταυτότητα του ως Έλληνας. Ταξίδευε συνεχώς καθ` όλα τα 54 χρόνια της ζωής του, χωρίς προκαταλήψεις απέναντι στους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις φυλές που συναντούσε σε κάθε τόπο, αντιμετωπίζοντας το κάθε αντικείμενο γνωριμίας με ανοιχτό πνεύμα και συναινετική κατανόηση.

Μπορεί να ειπωθεί ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα, τόπο με κατά βάση πολυθεϊστικό πολιτισμό και με υπαρκτή την ιδεολογία της μετενσάρκωσης, γεγονός που άσκησε ενδεχομένως μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση του ανοιχτού πνεύματός του. Οι πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της αρχαίας Ελλάδας που παρουσιάζουν ομοιότητες με την πολιτιστική παράδοση της Ιαπωνίας βοήθησαν τον Χερν στην κατανόηση του Ιαπωνικού πολιτισμού, με αποτέλεσμα να αποτυπώσει μέσα του την Ελλάδα και την Ιαπωνία (τη Δύση και την Ανατολή) ως ουτοπίες με κοινά χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ο Χερν αναφέρει ότι «Εάν κάποιος μεγάλος κλασσικός διανοούμενος, τέλεια εξοικειωμένος με τους τρόπους και τις συνήθειες αυτής της χώρας, έκανε μια λογοτεχνική μελέτη παραλληλισμού της ελληνικής και της ιαπωνικής ζωής και σκέψης, είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο εκπληκτικό όσο και γοητευτικό» («Έντομα και Ελληνική Ποίηση»).

Επίσης, στο έργο του «Όνειρο Καλοκαιρινής Ημέρας» που συνέγραψε κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, κάνει μια περιγραφή η οποία θυμίζει αφηρημένα τις ημέρες που πέρασε μαζί με τη μητέρα του Ρόζα στη Λευκάδα, και σε γράμμα που απευθύνεται στον αδερφό του Τζέιμς ομολογεί την αγάπη του προς αυτήν.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:48