07/12/2019 01:13:15
10.7.2014 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART

Σώζεται ο ιστορικός Πύργος Χειμάρρου στη Νάξο!

Σώζεται ο ιστορικός Πύργος Χειμάρρου στη Νάξο! - Media
 
Ένα  από τα σημαντικότερα μνημεία της Νάξου και ένα από τα πιο αξιόλογα στο Αιγαίο, ο Πύργος Χειμάρρου  θα αποκατασταθεί, μέσα από την υποδειγματική μελέτη του πολιτικού μηχανικού δρ. Κ. Ζάμπα, που πήρε το «πράσινο φως» και τα εύσημα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ο κυκλικός πύργος Χειμάρρου της Νάξου είναι ένα από τατρία πιο ψηλά ιστάμενα μνημεία αυτού του τύπου, καθώς σώζεται στο εντυπωσιακό ύψος των 15 μέτρων (με αρχικό τα 17 μ.). Ο τύπος του, κυκλικός ή ορθογώνιος, είναι πολύ διαδεδομένος στο Αιγαίο, ωστόσο στους περισσότερους από τους πύργους σώζονται μόνο τα θεμέλια. Χτίστηκε τέλη 4ου με αρχές 3ου αιώνα π. Χ., με χρήση αμυντική, που ακόμα χρήζει μελέτης, όπως συμβαίνει και με τα αντίστοιχα μνημεία που κατακλύζουν τα νησιά του Αιγαίου, όπως στην Κέα, όπου έχουν εντοπιστεί 73 τέτοια κτίρια, στη Σίφνο που καταμετρήθηκαν πάνω από 50, επίσης στη Σέριφο, στην Αμοργό, στη Μύκονο, στην Πάρο, στην Τήνο κ.α. Χτίστηκε πάνω στο λατομείο του, με διπλούς τοίχους συνολικού πάχους 1,10 μ. από ντόπιο λευκό μάρμαρο, χωρίς συνδετικό υλικό και με μεγάλη επιδεξιότητα που δείχνει την υψηλή ποιότητα της αρχαίας λιθοτεχνίας.

Σύμφωνα με το έργο προβλέπεται στερέωση και ανακατασκευή των ερειπωμένων τμημάτων, επανατοποθέτηση λιθόπλινθων από το διάσπαρτο υλικό που υπάρχει γύρω του, αφού πρώτα αναγνωριστούν οι αρχικές θέσεις, συγκολλήσεις, επαναφορά πλίνθων που έχουν μετακινηθεί, προστασία από βροχές και κεραυνούς. Επίσης θα τοποθετηθούν στέγη και πατώματα. Σημειώνεται ότι ο πύργος ήταν τριώροφος, με μία σκάλα με μαρμάρινα πακτωμένα στον τοίχο σκαλοπάτια να οδηγούν ακτινωτά προς τα πάνω. Τμήμα της σκάλας έχει αποκολληθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2011 το μνημείο κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος, μαζί με δύο παραπλήσιους βυζαντινούς ναούς, τμήμα της αρχαίας οδού και κομμάτια του τετράγωνου περιτειχίσματος του πύργου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.