search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:11
MENU CLOSE

Βούτσιτς: Η Σερβία θα σταματήσει να δίνει τρόφιμα στη Ρωσία

22.08.2014 13:17
Βούτσιτς: Η Σερβία θα σταματήσει να δίνει τρόφιμα στη Ρωσία - Media

Η Σερβία θα συμμορφωθεί με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και δεν θα παρέχει οικονομικά κίνητρα για την αύξηση των εξαγωγών τροφίμων προς τη Ρωσία.

Η Σερβία θα συμμορφωθεί με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και δεν θα παρέχει οικονομικά κίνητρα για την αύξηση των εξαγωγών τροφίμων προς τη Ρωσία.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η κυβέρνηση, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της ΕΕ, δεν θα χορηγήσει επιδοτήσεις για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο κ. Βούτσιτς συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η Σερβία δεν πρόκειται να συνταχθεί απόλυτα με την πολιτική των κυρώσεων, δεν θα επιβάλει εμπάργκο στη Ρωσία ούτε θα εμποδίσει τις εξαγωγές προς τη χώρα αυτή.

"Δεν έχουμε το δικαίωμα να πούμε στον Σέρβο παραγωγό ή τον έμπορο να μην εξάγει προϊόντα στη ρωσική αγορά εφόσον για κάτι τέτοιο υπάρχει οικονομικό όφελος" επεσήμανε ο κ. Βούτσιτς.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Τρίτη, η ΕΕ ζήτησε, με διπλωματική νότα, από τη Σερβία να δείξει αλληλεγγύη και να μην χρησιμοποιήσει κανένα κρατικό μέσο για την ενίσχυση εμπορικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών τροφίμων προς τη Ρωσία, καταλαμβάνοντας έτσι μέρος της ρωσική αγοράς που κατείχαν χώρες της ΕΕ.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας της Σερβίας, εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από τη Ρωσία για εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων και κρεάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, τρεις νέες σερβικές βιομηχανίες γάλακτος έλαβαν άδεια από το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας για να πλασάρουν τα προϊόντα τους στη ρωσική αγορά.

Μέχρι στιγμής, συνολικά, 41 σερβικές εταιρείες παραγωγής τροφίμων και ειδών διατροφής κατέχουν τη σχετική άδεια που εκδίδει το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Γεωργίας της Σερβίας, οι ρωσικές αρχές έχουν συντομεύει τις διαδικασίες αδειοδότησης για τις σερβικές εταιρείες, ενώ παράλληλα εκδηλώνεται έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα στη Σερβία. 

Οι εξαγωγές σερβικών αγροτικών προσόντων στη Ρωσία το 2013 ανήλθαν σε 270 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μέχρι το τέλος του 2015 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια δολάρια.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:11