09/08/2020 18:06:54

«Παράθυρο» για τη Χ.Α. στον ποινικό κώδικα

«Παράθυρο» για τη Χ.Α. στον ποινικό κώδικα - Media

Την ώρα που η Ελληνική Αστυνομία σχεδιάζει νέα επιχείρηση για την ασφαλή μεταγωγή των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Νίκου Κούζηλου, εν όψει της ορκωμοσίας των νέων Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, μια διάταξη, η οποία μπορεί, υπό προϋποθέσεις, σε βάθος χρόνου να «τινάξει στον αέρα» το κατηγορητήριο για τη νεοναζιστική οργάνωση και τη σύνδεση των μελών της με την εγκληματική της δράση, συμπεριλαμβάνεται στο προσχέδιο του ανανεωμένου Ποινικού Κώδικα, που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το επίμαχο σημείο αφορά τον χαρακτηρισμό της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας θα καταδικάζονται σε πολυετή κάθειρξη μόνο στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι αποκόμισαν σημαντικά οικονομικά οφέλη από τη δράση τους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα άρθρα 184 και 185 του νέου Ποινικού Κώδικα, τα οποία, σύμφωνα με τον νομοθέτη, έρχονται να ερμηνεύσουν το άρθρο 187 «Περί Εγκληματικής Οργάνωσης», ώστε να «αποφεύγονται υπερβολές».

Η διάταξη αναφέρει ότι:

«Όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση ομάδα τριών ή περισσοτέρων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων για προσπορισμό οικονομικού οφέλους, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Η μη διάπραξη οποιουδήποτε από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα συνεπάγεται την επιβολή μειωμένης ποινής».

Παρακάτω διευκρινίζεται ότι όσοι κατηγορούνται και καταδικάζονται για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», κατηγορία που βαρύνει τους περισσότερους από τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, θα επιβαρύνονται ως προς το σύνολο της επιβαλλόμενης ποινής κάθειρξης (από πέντε έως και δέκα έτη).

Το σημείο - κλειδί λοιπόν για την καταδίκη των νεοναζί βουλευτών της οργάνωσης, όσον αφορά την εγκληματική της δράση, είναι να αποδειχθεί στο δικαστήριο πως οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν τη Χρυσή Αυγή για να πλουτίζουν.

Συνεπώς αποκτούν ιδιαίτερη αξία τα ευρήματα του ελέγχου που έκαναν οι άνδρες του ΣΔΟΕ στα οικονομικά στοιχεία και τους προσωπικούς λογαριασμούς των μελών της οργάνωσης μετά την αποκάλυψη της δράσης της.

Στην περίπτωση όμως που τα στοιχεία δεν είναι ατράνταχτα, τότε το κατηγορητήριο κινδυνεύει να καταρρεύσει είτε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας είτε στη διαδικασία της έφεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων.

Πάντως, σε ό,τι έχει να κάνει με τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο φυσικός αρχηγός των νεοναζί δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει τη φυλακή, αφού ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι ιδιαίτερα αυστηρός για όσους προσβάλλουν ή υπονομεύουν το πολίτευμα. Συγκεκριμένα τα ειδικά άρθρα 111, 112, 113 και 114, που αφορούν την προσβολή του πολιτεύματος, προβλέπουν ποινές κάθειρξης οι οποίες φθάνουν έως και τα ισόβια για όποιον «επιχειρεί με βία ή απειλή βίας να καταλύσει, να αλλοιώσει ή να καταστήσει ανενεργό, διαρκώς ή προσκαίρως, το δημοκρατικό πολίτευμα...».

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.