search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:43
MENU CLOSE

Με νέο πρόγραμμα και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

22.09.2014 17:15

Στη χώρα μας δεν έχουμε «αγορά» κλασσικής μουσικής. Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε προσεγγίζοντας το κοινό ανεξαρτήτως των μουσικών του κατευθύνσεων. Δεν αποτελούν ταμπού για μένα οι εναλλακτικοί χώροι, βιομηχανίες, σχολεία, απομακρυσμένες συνοικίες της πόλης”,  είπε  μεταξύ άλλων ο  Γιώργος Βράνος, και καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ  παρουσιάζοντας σήμερα το πρόγραμμα των συναυλιών της ΚΟΘ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στη χώρα μας δεν έχουμε «αγορά» κλασσικής μουσικής. Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε προσεγγίζοντας το κοινό ανεξαρτήτως των μουσικών του κατευθύνσεων. Δεν αποτελούν ταμπού για μένα οι εναλλακτικοί χώροι, βιομηχανίες, σχολεία, απομακρυσμένες συνοικίες της πόλης”,  είπε  μεταξύ άλλων ο  Γιώργος Βράνος, και καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ από τον περασμένο Ιούλιο, παρουσιάζοντας σήμερα το πρόγραμμα των συναυλιών της ΚΟΘ μέχρι το τέλος του χρόνου.
 
Οι συναυλίες της ΚΟΘ ξεκινούν την  Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ με τη συναυλία που τιτλοφορήθηκε ως “Ρώσικο Caspricio” (με έργα Ρώσων συνθετών: Ρίμσι Κόρσακοφ, Προκόφιεφ και Τσαϊκόφσκι) με τον William Yaum στο πιάνο και μαέστρο τον Γεώργιο Βράνο.
 
Ακολουθεί στις 10 Οκτωβρίου η εμφάνιση της ΚΟΘ στα 49α Δημήτρια με σολίστ στο βιολί τον Γιώργο Δεμερτζή και διευθυντή τον Ανδρέα Τσελίκα, η εορταστική συναυλία για τα 100 χρόνια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στις 17 Οκτωβρίου, η μεγάλη συναυλία με τίτλο “Έλληνες και Φιλέλληνες” (με έργα Σκαλκώτα Σαμαρά, Καλομοίρη, Μιχαηλίδη, Μάντζαρου και Ραβέλ) στις 26 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με διευθυντή της ορχήστρας τον Άλκη Μπαλτά, ο Πανελλήνιος διαγωνισμός “Νέοι Καλλιτέχνες” 2014 (στις 31 Οκτωβρίου στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ).
 
Στις 6 Νοεμβρίου η ΚΟΘ ερμηνεύει μουσικά έργα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας στη συναυλία με τίτλο “Μουσικές επαφές τρίτου τύπου” (στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου).
 
Ακολουθούν: Συναυλία με έργα Βιβάλντι, Μότσαρτ και Χατζιδάκι υπό τον τίτλο “Χατζιδάκις & Friends” στις 14 Νοεμβρίου, η συμμετοχή της ΚΟΘ στο “Thessaloniki piano Festival” με την ερμηνεία των πέντε κοντσέρτων του Μπετόβεν στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, η συναυλία για τα “150 χρόνια του Richard Strauss!” στις 12 Δεκεμβρίου, η μεγάλη Χριστουγεννιάτικη συναυλία (με έργα Χάιντν και Χριστουγεννιάτικα τραγούδια) στις 22 Δεκεμβρίου στο Αθλητικό Κέντρο της ΧΑΝΘ και τέλος η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία (ανήμερα της πρωτοχρονιάς του 2015 στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής) με έργα Στράους, Λέκαρ και Κάλμαν.
 
“Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με στόχο τη φιλοξενία των συναυλιών της ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής καθώς τα δυο “κοσμήματα της πόλης – η ΚΟΘ και το Μέγαρο- δεν είναι δυνατό να είναι… χωριστά” έλεγε ο κ.Βράνος υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης στέγης στην ιστορική (ιδρύθηκε το 1959) Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για την οποία -όπως είπε- όραμά του είναι “να αποκτήσει τη δική της στέγη”.
 
Από την Κυριακή, τέλος, 12 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι επανέρχονται στην ΚΟΘ οι συναυλίες Μουσικής Δωματίου – Κυριακάτικα πρωινά με κουαρτέτα εγχόρδων. Τα επόμενα Κυριακάτικα πρωινά ορίστηκαν για τις 30/11 και 14/12.
Στην μειωμένη επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών Κων.Ζέρβας, (από 1.770.000 ευρώ το 2009, στα 450.000 ευρώ φέτος). Ο πρόεδρος του ΕΤΟΣ μίλησε όμως και για την αύξηση των θεατών, του αριθμού των εισιτηρίων, τη συμμετοχή νέων και φοιτητών στις συναυλίες, τη συμμετοχή μαθητών στις γενικές πρόβες αφού στη διάρκεια του 2013 παρακολούθησαν πρόβες της ΚΟΘ περί του 3.000 μαθητές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:42