search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:49
MENU CLOSE

Κομισιόν:Ο μεγαλύτερος οφειλέτης στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα-Πυρά Μπακογιάννη κατά της κυβέρνησης

24.09.2014 13:07
Έκτακτο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για τις επιθέσεις στο Παρίσι - Media

Πρώτοι στις καθυστερήσεις… Η χώρα μας είναι το Νο 1 στην καθυστέρηση εξόφλησης οφειλών προς ιδιώτες αλλά και στο ύψος των οφειλών αυτών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με νέα έκθεση στην Κομισιόν.

Πρώτοι στις καθυστερήσεις… Η χώρα μας είναι το Νο 1 στην καθυστέρηση εξόφλησης οφειλών προς ιδιώτες αλλά και στο ύψος των οφειλών αυτών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με νέα έκθεση στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με την έκθεση της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ύψος της οφειλής των 350 εκατ. ευρώ (0,9% του ΑΕΠ) είναι το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Το μικρότερο εκτιμώμενο κόστος καθυστέρησης πληρωμών το κατέχει η Φινλανδία (0,005% του ΑΕΠ).

Επίσης μεγαλύτερη από κάθε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και η καθυστέρηση στην εξόφληση των οφειλών: 114 ημέρες κατά μέσο όρο.

Δεύτερη έρχεται η Ιταλία, όπου η καθυστέρηση κυμαίνεται στις 90 ημέρες ενώ στην πιο συνεπή χώρα της Ευρώπης (Γερμανία), η εξόφληση γίνεται μέσα σε λιγότερο από 20 ημέρες, ένας αριθμός που μάλιστα μειώνεται σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων. Να σημειωθεί ότι πλέον στην ΕΕ ισχύει το όριο των 60 ημερών, κάτι που έχει θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο χρόνος αυτός αποπληρωμής των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς τους ιδιώτες διπλασιάστηκε από το 2008, γεγονός που αποδίδεται στην κρίση, καθώς και στην έλλειψη ρευστότητας.

Βέλη κατά του οικονομικού επιτελείου για τις καθυστερήσεις εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Η πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας δείχνει ότι το θεσμικό πλαίσιο αποτελεί κενό γράμμα»,  επισημαίνει σε ερώτηση της στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.
 
Όπως αναφέρει η έκθεση το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνά ακόμα και τις 155 μέρες για να καταβάλει τις οφειλές του έναντι 55 ημερών που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

«Με τον τρόπο αυτό, μετά την ακραία και εκτός λογικής υπερφορολόγηση που εξοντώνει τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες φορολογούμενους, το Δημόσιο συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη μείωση της ρευστότητας στην αγορά», σχολίασε η κ. Μπακογιάννη.
 
Η βουλευτής της ΝΔ κάλεσε τους υπουργούς να απαντήσουν τι προτίθενται να πράξουν για να σταματήσει το ελληνικό Δημόσιο να είναι ο μεγαλύτερος και πλέον ασυνεπής οφειλέτης αλλά και ποιο είναι το ύψος των καθυστερήσεων που αφορούν την επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:46