search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:46
MENU CLOSE

Λαθρεμπόριο… άμμου

16.10.2014 21:00
oldphotos4444441413539171.jpg

Μετά το νερό και τον καθαρό αέρα, ο άνθρωπος εξαντλεί και την… άμμο.

Μετά το νερό και τον καθαρό αέρα, ο άνθρωπος εξαντλεί και την… άμμο. Σύμφωνα με έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, η κατάσταση είναι πλέον οριακή και το… λαθρεμπόριο άμμου εξελίσσεται σε έναν από τους πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της παγκόσμιας παραοικονομίας. Γιατί; Διότι, πολύ απλά, οι άνθρωποι αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι δίπλα στον όρο «ανάπτυξη» δεν χωράνε «προϋποθέσεις».

Κάπως έτσι, σύμφωνα με την έκθεση, έχουμε φτάσει σήμερα σε σημείο η άμμος που χρησιμοποιείται από κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και από εταιρείες τηλεπικοινωνιών (για την παραγωγή πάσης φύσεως ηλεκτρονικών συσκευών) να είναι περισσότερη από αυτήν που μπορεί να «παραχθεί» με φυσικό τρόπο στον πλανήτη… Ναι, αν και ακούγεται «παιδική» σαν διαπίστωση, φαίνεται πως πρέπει να ειπωθεί: η άμμος δεν είναι ανεξάντλητη. Πρόκειται για φυσικό πόρο που, σιγά αλλά σταθερά, μετατρέπεται σε είδος προς εξαφάνιση και για την απόκτηση του οποίου μεγάλες πολυεθνικές δίνουν αδυσώπητες μάχες, σχεδόν τόσο άγριες όσο αυτές που δίνονται για το πετρέλαιο. 

Έχει εξαφανιστεί

Σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, όπως το Πράσινο Ακρωτήρι, η άμμος έχει εξαφανιστεί τελείως από κάποιες παραλίες, καθώς οι (κατά πλειονότητα άνεργοι) κάτοικοι παραθαλάσσιων χωριών έχουν αφοσιωθεί πλήρως στην κλοπή άμμου, με αποτέλεσμα τα σπίτια να έχουν μείνει ανοχύρωτα μπροστά στα κύματα και τα δέντρα – στις ρίζες των οποίων φτάνει πλέον θαλασσινό νερό – να παράγουν πολύ λιγότερους καρπούς.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε ορισμένες παραλίες της Κένυας, της Νέας Ζηλανδίας, της Τζαμάικας και του Μαρόκου. Και όταν τελειώνει η άμμος της παραλίας, τι κάνουμε; Αρχίζουμε να μαζεύουμε και αυτήν που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας (παρά το γεγονός ότι χρειάζεται μεγαλύτερη και άρα ακριβότερη επεξεργασία)!

Σε περιοχές όπως στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα, από τον βυθό της οποίας εξάγεται άμμος με προορισμό κυρίως τη Γερμανία, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για «ανεξέλεγκτες συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύστημα». Εκτός της Γερμανίας (η οποία είναι πλούσια σε άμμο, ωστόσο αναγκάζεται να εισάγει μεγάλες ποσότητες για τον κατασκευαστικό της κλάδο, ο οποίος μόνο το 2012 χρησιμοποίησε 235 εκατ. τόνους), οι άλλες χώρες που καταναλώνουν απέραντες ποσότητες είναι οι δυναμικά αναπτυσσόμενες Κίνα, Ινδία και Βραζιλία, αλλά και οι χώρες του Κόλπου – όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή το Ντουμπάι –, όπου πολλές από τις μεγαλομανείς «κατασκευαστικές τρέλες» έχουν παγώσει επειδή έχουν ξεμείνει από άμμο! 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:46