search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:35
MENU CLOSE

Η Σουηδία αναγνώρισε την Παλαιστίνη

30.10.2014 09:16
Η Σουηδία αναγνώρισε την Παλαιστίνη - Media

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί από την κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας η επίσημη αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

 

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή της αναγνωρίζει σήμερα με διάταγμα το Κράτος της Παλαιστίνης και γίνεται έτσι η πρώτη δυτική χώρα της ΕΕ που λαμβάνει αυτή την απόφαση.
 
«Η σημερινή αναγνώριση (του παλαιστινιακού κράτους) αποτελεί συνεισφορά σε ένα καλύτερο μέλλον για μια περιοχή που τη διακρίνουν οι «παγωμένες» διαπραγματεύσεις, η καταστροφή και η απογοήτευση», έγραψε σε τοπική εφημερίδα η Σουηδέζα υπ. Εξωτερικών.

 
«Κάποιοι θα πουν ότι αυτή η κίνηση έρχεται πολύ νωρίς. Εγώ, αντιθέτως, φοβάμαι ότι έρχεται πολύ αργά».
 
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει ως «θαρραλέα και ιστορική» την αναγνώριση και καλεί όσες χώρες δεν το έχουν κάνει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να συγκροτήσουν εθνική κρατική οντότητα στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.
 
Αν και δεν έχουν πλήρη έλεγχο των εδαφών τους και καθορισμένα σύνορα, η Παλαιστίνη πληροί τα κριτήρια για διεθνή αναγνώριση, ανέφερε υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.
 
«Μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις νέες διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί μία τελική συμφωνία», πρόσθεσε.   
 
Και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτους, ωστόσο το έκαναν πριν τη ένταξή τους στην Ένωση.
 
Την Παλαιστίνη έχει αναγνωρίσει και η Κύπρος, πριν την ένταξή της στην ΕΕ, και μάλιστα το 2011, με απόφαση της κυβέρνησης Χριστόφια μετατράπηκε σε ένα από τα ελάχιστα κράτη διεθνώς που αναγνωρίζουν τα παλαιστινιακά σύνορα του 1967, πριν δηλαδή των «πόλεμο των 6 ημερών» που οδήγησε στην κατάληψη μεγάλους μέρους των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.
 
Υπενθυμίζεται ότι η γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης το 2012, ωστόσο η ΕΕ και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν προχωρήσει σε επίσημη αναγνώριση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:35