search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:29
MENU CLOSE

Αντίο, Σύντροφε και Συναγωνιστή Θανάση!

28.11.2014 10:58

Δεν πρόλαβα να σε καλέσω και φέτος να έρθεις στο Τμήμα Χημείας να μιλήσεις στους τεταρτοετείς φοιτητές, να μας μιλήσεις για την τοξικολογία της ρύπανσης, για το πώς η ρύπανση τρώει τις σάρκες μας, για το πώς οι ρυπαντές (με ονοματεπώνυμο!) τρώνε τη Ζωή μας!

Δεν πρόλαβα να σε καλέσω και φέτος να έρθεις στο Τμήμα Χημείας να μιλήσεις στους τεταρτοετείς φοιτητές, να μας μιλήσεις για την τοξικολογία της ρύπανσης, για το πώς η ρύπανση τρώει τις σάρκες μας, για το πώς οι ρυπαντές (με ονοματεπώνυμο!) τρώνε τη Ζωή μας!
Δεν προλάβαμε να γράψουμε κι εκείνο το βιβλίο για την τοξικότητα των χημικών ενώσεων που έχουμε γύρω μας, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στη διατροφική αλυσίδα. Για το πώς η χημική βιομηχανία κάνει τη ζωή μας πιο ευχάριστη αλλά και πώς η απληστία για κέρδος δηλητηριάζει το νερό, το ποτάμι, το φαγητό μας.
Πρόλαβα όμως όλα αυτά τα χρόνια να ανταλλάξω μαζί σου πολλές ματιές και πνοές! Πρόλαβα να μάθω από σένα για την αθέατη πλευρά της Χημείας, για τον ανθρώπινο φόβο, για ανθρώπους στα Οινόφυτα που πεθαίνουν από καρκίνο, αλλά δεν διαμαρτύρονται στα αφεντικά τους για να μη χάσουν τη δουλειά τους (λες και η Ζωή είναι λιγότερο σημαντική από τη δουλειά…). Προλάβαμε να γράψουμε έστω ένα κεφάλαιο σε ένα βιβλίο σχετικά με το εξασθενές χρώμιο! Προκάναμε και μερικά άρθρα σε εφημερίδες…
Αλλά πάνω από όλα αυτά, Θανάση, ήσουν (και θα είσαι!) η έμπνευση της ερευνητικής δουλειάς που ξεκινήσαμε στο πανεπιστήμιο σχετικά με το πώς τα βαρέα μέταλλα περνάνε από το νερό άρδευσης στη διατροφική αλυσίδα. Μια δουλειά που ενόχλησε, ενοχλεί και θα ενοχλεί.
Πάντα θα θυμάμαι εκείνο το καλοκαιρινό απόγευμα στις 23 Σεπτέμβρη του 2010 που βραβεύτηκες ως Eco-hero από το «Πράσινο Ποντίκι» στο Green Design Festival ως ένα ελάχιστο βραβείο για τη δουλειά σου στην αποκάλυψη ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας, της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού, με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο. Θα θυμάμαι ότι μας είπες τότε δημόσια ότι δεν είσαι Χημικός αλλά «Περιβαλλοντικός Εγκληματολόγος».
Πάντα θα θυμάμαι και μια από τις διαλέξεις σου στο Τμήμα Χημείας, όταν στις 8 Γενάρη του 2013 (http://environmentfood.blogspot.gr/2013/01/dr-watson-on-chemicals-management-in.html) μας μίλησες για την (ανύπαρκτη) διαχείριση των χημικών αποβλήτων και όταν στο τέλος της διάλεξής σου ένας τεταρτοετής φοιτητής σε ρώτησε: «Γιατί δεν τα μαθαίνουμε όλα αυτά πιο νωρίς κατά τη διάρκεια των σπουδών μας και πρέπει να φτάσουμε στο 4ο έτος για να τα ακούσουμε;».
Η ανυπάκουη σκέψη σου και η κοφτερή ματιά σου θα μείνουν για πάντα ζωντανές! Είμαι βέβαιος! Ακόμα και αν δεν καθαρίσει ποτέ ο Ασωπός, για τον οποίο έδωσες μάχες ομηρικές!
Καλό ταξίδι, Σύντροφε και Συναγωνιστή Θανάση!
 
*Ο Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων
ΕΚΠΑ
[email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:29