search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:24
MENU CLOSE

Τους νίκησε η ζωή!

10.12.2014 22:00
oldphotosathanasiou1418240327.jpg

Σταμάτησε την απεργία πείνας, ύστερα από 31 ημέρες, ο Νίκος Ρωμα­νός μετά την υπερψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας για την εφαρ­μογή του «βραχιολιού εντοπισμού» στους κρατουμένους, οι οποίοι δι­καιούνται τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας.

 
Σταμάτησε την απεργία πείνας, ύστερα από 31 ημέρες, ο Νίκος Ρωμα­νός μετά την υπερψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας για την εφαρ­μογή του «βραχιολιού εντοπισμού» στους κρατουμένους, οι οποίοι δι­καιούνται τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας.
 
Η δήλωσή του αμέσως μετά, έλεγε:
 
«Mετά από 31 μέρες σκληρού και ανυποχώρητου αγώ­να σταματάω την απεργία πείνας έχοντας σημειώσει μια σημαντική νίκη. Η τροπολογία που ψη­φίστηκε στην Βουλή με μοναδικό αποδέκτη εμένα είχε μεγάλες διαφορές από τις αρχικές εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης, κά­νοντας εν τέλει αποδεκτή την απαίτησή μου ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται το να "φοράω βραχιολάκι".
 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η νίκη ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκή­σαμε για αυτό και ο κόσμος του αγώνα και η Μαχητική Αναρχία είναι αδιαμφισβήτητα ηθι­κά, πολιτικά και πρακτικά οι μεγάλοι νικητές.
 
Ο πολύμορφος επαναστατικός αγώνας και εμείς, ως πολιτικοί κρατούμενοι, βγαίνουμε πιο δυνα­τοί από αυτήν τη μάχη. Υψώνω τη γροθιά μου στέλνοντας τους πιο θερμούς χαιρετισμούς και την απεριόριστη αγάπη μου σε όλους εκείνους τους συντρόφους που στάθηκαν δίπλα μου με όλα τα μέσα! Αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους. Ζήτω η αναρχία.
 
ΥΓ. 1: Θα ακολουθήσει αναλυτικό κείμενο τις επόμενες μέρες.
ΥΓ. 2: Θέλω να ευχαριστήσω επίσης όλους τους γιατρούς του νοσοκομείου που αρνήθη- καν να υποκύψουν στις εισαγγελικές πιέσεις για αναγκαστική σίτιση και με στήριξαν όσο μπο­ρούσαν».
 
Διά βοής
 
Λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι ο Νίκος Ρωμανός ενημέρωσε τους θεράποντες ιατρούς του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» ότι διακόπτει ύστερα από 31 ημέρες την απεργία πείνας. Είχε προηγηθεί η έγκριση διά βοής από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση βουλευ­τών της νομοθετικής ρύθμισης του υπουργεί­ου Δικαιοσύνης, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον Νίκο Ρωμανό να σπουδάσει στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθηνών φο­ρώντας το ειδικό βραχιολάκι.
 
Η ρύθμιση, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο 21χρονος αναρχικός, αποτελεί δικαίω­ση του «σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα του», ο οποίος σημαδεύτηκε από 31 ημέρες απεργίας πείνας, που κλιμακώθηκε το πρωί της Τετάρτης με τον αποφασισμένο για όλα Ρωμανό να αρνείται ακόμα και τη χορήγηση υγρών.
 
Την ίδια ώρα στη Βουλή βρισκόταν σε εξέ­λιξη μια πρωτοφανής – στα ελληνικά κοινο­βουλευτικά χρονικά – πολιτική μάχη μεταξύ του αδιάλλακτου υπουργού Δικαιοσύνης και σχεδόν όλων των άλλων βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι με μια σειρά νομοθετικών προτάσεων προσπαθούσαν να πείσουν τον Αθανασίου να περάσει στην κατατεθειμένη τροπολογία για τις εκπαιδευτικές άδειες την άμεση εφαρμογή του θεσμού του ειδικού βραχιολιού εντοπισμού κρατουμένων.
 
Προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος, παρά τον κίνδυνο να χαθεί η ζωή ενός 21χρονου ανθρώπου, προτίμησε να προτάξει το «γράμ­μα του νόμου» εμμένοντας στην απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου των φυλακών, το οποίο είχε απορρίψει την αίτηση εκπαιδευ­τικής άδειας του Ρωμανού εξαιτίας του γεγο­νότος ότι είναι υπόδικος για συμμετοχή στην οργάνωση της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φω­τιάς, χρειάστηκε να παρέμβουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, καθώς και τον πρωθυ­πουργό Αντώνη Σαμαρά, ώστε να εγκριθεί – με τη σύμφωνη γνώμη και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – η πρόταση της Κοινοβουλευ­τικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία προστέ­θηκε στην κατατεθείσα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
Με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους κρατούμενους φυλακισμένους φοιτη­τές να κάνουν χρήση των διατάξεων για την ηλεκτρονική επιτήρηση για ένα εξάμηνο με την προϋπόθεση να έχουν παρακολουθήσει το ένα τρίτο των μαθημάτων και των εργα­στηρίων κατά τους όρους που ορίζονται με υπουργική απόφαση επί ένα ακαδημαϊκό εξά­μηνο. Η αίτηση δεν απορρίπτεται από το Δικα­στικό Συμβούλιο Φυλακών, παρά μόνο με ει­δική αιτιολογία.
 
Στο άκουσμα της είδησης ότι ο Νίκος Ρω­μανός, δικαιωμένος, διέκοψε την απεργία πείνας οι «αλληλέγγυοι» στον 21χρονο κρα­τούμενο, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος, ξέσπασαν σε χειρο­κροτήματα! Ανάμεσά τους και ο Γιώργος Ρωμανός, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες με έναν «μαραθώνιο» συναντήσεων με την πολι­τική ηγεσία της χώρας προσπάθησε – και κα- τάφερε – να σώσει τη ζωή του παιδιού του!
 
Έκπληκτοι οι γιατροί του «Γ. Γεννηματάς»
 
Πλέον η προσοχή των θεράποντων ιατρών του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» στρέφε­ται στη σταδιακή επανασίτιση του Νίκου Ρωμανού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που εξακο­λουθούν να απειλούν την υγεία του εξαιτίας της μακράς απεργίας πείνας.
 
Όπως τόνισαν στο «Π» γιατροί του «Γ. Γεν­νηματάς», η σίτιση του 21χρονου κρατουμέ­νου ξεκίνησε με τη χορήγηση πολύ ελαφριάς τροφής, προκειμένου ο εξασθενημένος οργα­νισμός του να αποκτήσει τα αναγκαία ένζυμα για την επαναλειτουργία ζωτικών οργάνων. Υπολογίζεται ότι ο Ρωμανός θα παραμείνει στο νοσοκομείο για διάστημα τουλάχιστον 15 ημερών.
 
Παρά τη γενική καταβολή του οργανισμού του, απόρροια των 31 ημερών απεργίας πείνας, οι θεράποντες ιατροί και νοσηλευτές έμειναν εντυπωσιασμένοι από την πνευματική διαύ­γεια και επιμονή στα «ιδεολογικά του πιστεύω», την οποία επιδείκνυε ο Ρωμανός καθ' όλο το χρονικό διάστημα της νοσηλείας του, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
 
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί και η άψογη επαγγελματική και ηθική συμπεριφορά των ιατρών και των νοσηλευτών του νοσοκομεί­ου «Γ. Γεννηματάς», οι οποίοι κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα πρωτόγνωρο γι' αυτούς συμβάν εν μέσω έντονων πολιτικών και δικα­στικών πιέσεων, βάζοντας πάνω απ' όλα το γεγονός ότι στα χέρια τους είχαν τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος επί ημέρες ακροβα­τούσε μεταξύ «ζωής και θανάτου» διεκδικώντας όχι μόνο το αναφαίρετο δικαίωμα στη γνώση, αλλά κυρίως τη διατήρηση της αξιοπρέπειάς του!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:24