search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:47
MENU CLOSE

Η ποίηση σώζει τη μουσική…

06.01.2015 22:00
Η ποίηση σώζει τη μουσική... - Media

Ποιοι δίσκοι ξεχώρισαν το 2014, σε μια εποχή κρίσης όπου η μουσική βιομηχανία κλυδωνίζεται; Το «Ποντίκι Art» ζήτησε από τον μουσικοκριτικό Αντώνη Μποσκοΐτη να προτείνει στους αναγνώστες τις δικές του επιλογές…

Ποιοι δίσκοι ξεχώρισαν το 2014, σε μια εποχή κρίσης όπου η μουσική βιομηχανία κλυδωνίζεται; Το «Ποντίκι Art» ζήτησε από τον μουσικοκριτικό Αντώνη Μποσκοΐτη να προτείνει στους αναγνώστες τις δικές του επιλογές…
 
Το «Τοπ 10» της ελληνικής δισκογραφίας του 2014 περιλαμβάνει έργα παραγωγής μικρών, κυρίως, εταιρειών, με ποιοτικούς δημιουργούς…
 
10. Μπάμπης Παπαδόπουλος – Το μικρό ψάρι O.S.T. (Feelgood)
 
Για το κλείσιμο του ματιού στο θρυλικό σάουντρακ «Παρίσι-Τέξας» των Ράι Κούντερ – Βιμ Βέντερς και τις μοναχικές ταξιδιάρικες κιθάρες του στην υπηρεσία του κινηματογραφικού σύμπαντος του Γιάννη Οικονομίδη.
 
9. Γιώργος Καγιαλίκος – Φυγή (Μετρονόμος)
 
Για τη δημιουργική εμμονή ενός νέου συνθέτη με το λόγιο ελληνικό τραγούδι σε ποίηση του επίσης νέου Δημήτρη Αναγνωστόπουλου και τις συγκλονιστικές ερμηνείες των Μαρίας Φαραντούρη, Δώρου Δημοσθένους, Γιάννη Λεκόπουλου, Λίλιαν Τσατσαρώνη.
 
8. Δημήτρης Μαραμής & Θοδωρής Βουτσικάκης-Αισθηματική Ηλικία (εκδόσεις ΠαλιόΛιτρίβι)
 
Για τις υπέροχες μελοποιήσεις του Μαραμή στους Νίκο- Αλέξη Ασλάνογλου, Μιχάλη Γκανά , Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Ευγένιο Τριβιζά και για την πρώτη δισκογραφική έξοδο του Θοδωρή Βουτσικάκη, του αρτιότερου μέχρι σήμερα λυρικού ερμηνευτή του.
 
7. Socos & Μαρίνος Τζιάρος-Το πρώτο απ’ το δεύτερο και το δεύτερο απ ’ το τρίτο.. . (Puzzlemusik)
 
Για την επιστροφή σε έναν μινιμαλιστικό τρόπο μελοποίησης, εν προκειμένω το μάλλον ξεχασμένο σχήμα κιθάρα – φωνή, μέσα από τον αιρετικό λόγο του Ντίνου Χριστιανόπουλου και τη βαθιά εκφραστική φωνή του Μαρίνου Τζιάρου.
 
6. Magic de Spell & Γιάννης Παλαμίδας -Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες; (Καθρέφτης)
 
Για τη σύμπραξη των βετεράνων ροκάδων Magic de Spell με τον ερμηνευτή του «Σαμποτάζ» της Πλάτωνος, Γιάννη Παλαμίδα, και για μία σειρά πολιτικοποιημένων ηλεκτρικών τραγουδιών σε ποίηση Ρόκε Ντάλτον, Γιώργου Χρονά, Πάμπου Φιλίππου κ.ά
 
5. Τεφλόν – Τεφλόν (Ανεξάρτητη παραγωγή)
 
Για το ντεμπούτο άλμπουμ ενός συγκροτήματος που μοιάζει να πιάνει το νήμα από κει που το άφησαν οι Τρύπες με έναν εξαιρετικά καλαίσθητο και ψαγμένο post rock ήχο.
 
4. Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Πρόσκληση σε δείπνο κυανίου (Αχός)
 
Για την επιμονή του Λαρισαίου τραγουδοποιού σε ένα είδος κοινωνικού τραγουδιού με ποίηση και όχι δημαγωγία, για τον προσεγμένο ήχο του και για τις συμμετοχές κορυφαίων ερμηνευτών συνοδοιπόρων του και μουσικών της τζαζ – ροκ σκηνής.
 
3. Δανάη Παναγιωτοπούλου – Αντίπυρα (Yafka Records )
 
Για τον εξηλεκτρισμό της ανατρεπτικής τραγουδοποιού στη συγκεκριμένη τέταρτη δισκογραφική της απόπειρα, για τις ιδέες της και για τη μελοποίησή της σε ένα ποίημα του Μάνου Χατζιδάκι από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.
 
2. Νίκος Χαλβατζής – Άλφα Ζεύγος (Yafka Records )
 
Για την επιστροφή ενός από τα μεγαλύτερα νέα μουσικά ταλέντα, για την εξέλιξη στην τέχνη του, για τη στιχοπλοκή του που βγήκε στο φως και γι’ αυτή την αίσθηση αντεργκράουντ που διαπερνά ολόκληρο το υλικό του.
 
1 Λένα Πλάτωνος, Γιώργος Χρονάς & Παντελής Θεοχαρίδης – Ιερός Πόνος (Οδός Πανός)
 
Για τη σύνδεση της καινούργιας δουλειάς της Λένας Πλάτωνος με τον εμβληματικό «Καρυωτάκη» του παρελθόντος, μέσα από εννέα θανατολάγνα ποιήματα του Γιώργου Χρονά, μελοποιημένα ηλεκτρονικά και εμπνευσμένα και ερμηνευμένα από τον σημαντικό Θεσσαλονικιό ερμηνευτή Παντελή Θεοχαρίδη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:47