search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:42
MENU CLOSE

Λουτρό αίματος στη γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo – 12 νεκροί από πυρά ισλαμιστών (video/photo)

07.01.2015 11:18
Λουτρό αίματος στη γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo – 12 νεκροί από πυρά ισλαμιστών (video/photo) - Media

Μακελειό στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι, μετά από επίθεση ισλαμιστών κουκουλοφόρων με καλάσνικοφ. Νεκροί ιστορικοί σκιτσογράφοι, δημοσιογράφοι και αστυνομικοί.

Μακελειό στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι, μετά από επίθεση κουκουλοφόρων με καλάσνικοφ. Τουλάχιστον 12 νεκροί, εκ των οποίων οι οκτώ δημοσιογράφοι.

Από την επίθεση υπάρχουν και έντεκα τραυματίες, οι πέντε από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο εισαγγελέας της Γαλλίας, Φρανσουά Μολέν, επιβεβαίωσε ότι οι δράστες φώναξαν "Αλλάχου Άκμπαρ" (σ.σ. "Ο θεός είναι μεγάλος) και είπαν ότι "ήθελαν να πάρουν εκδίκηση" για τον προφήτη Μωάμεθ.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, η αστυνομία αναζητά ως δράστες,2 γαλλοαλγερινούς και ένα τρίτο άτομο.


 
Μεταξύ των νεκρών είναι και τέσσερις ιστορικοί Γάλλοι γελοιογράφοι.
 
Πρόκειται για τους Καμπί (Cabu), Σαρμπ (Charb), Βολίνσκι (Wolinski) και Τινιούς (Tignous), όπως ήταν τα ψευδώνυμα με τα οποία υπέγραφαν τα σκίτσα τους.
   
"Nous sommes Charlie" («Είμαστε όλοι Charlie») ήταν η άμεση αντίδραση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η αιματηρή επίθεση στην εφημερίδα.

Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης

Στην δημοσιότητα έδωσε η γαλλική τηλεόραση συγκλονιστικό βίντεο με την στιγμή της επίθεσης.
 
Τις εικόνες κατέγραψε από κοντινό κτίριο ο δημοσιογράφος Μαρτέν Μπουτό. Στο βίντεο ακούγονται οι ένοπλοι που φωνάζουν «Αλλάχ Ακμπάρ!»,απανωτοί πυροβολισμοί και εκκλήσεις για βοήθεια.

Ολάντ: Τρομοκρατική επίθεση απίστευτης βαρβαρότητας

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έσπευσε στο σημείο της επίθεσης και έχει συγκαλέσει επείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

"Κανείς δεν μπορεί να επιτίθεται στην ελευθερία" ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος, που επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για 11 νεκρούς, ενώ πρόσθεσε πως θα εντοπιστούν οι υπεύθυνοι του μακελειού. "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση απίστευτης βαρβαρότητας", είπε ο Ολάντ.
 
"Εχουμε ενεργοποιήσει το σχέδιο Vigipirate. Οι δράστες της επίθεσης αυτής θα διωχθούν. Η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ", είπε.
Σε ύψιστο συναγερμό, στο επίπεδο "συναγερμός για επίθεση" κηρύχθηκε η περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία της κυβέρνησης.

Έτρεχαν να σωθούν…

Λίγο μετά την επίθεση, όσοι εργαζόμενοι πρόλαβαν βρήκαν καταφύγιο στην ταράτσα του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία του περιοδικού.

Αλληλεγγύη από τους Γάλλους πολίτες στα social media
 
Την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα της πρωτοφανούς επίθεσης στα γραφεία της Charlie Hebdo, εκφράζουν, μέσω social media, οι Γάλλοι αναρτώντας τη φράση  «Je suis Charlie» σε μαύρο φόντο.

"Βεντέτα"με τους φανατικούς μουσουλμάνους

Η Charlie Hebdo είναι μια εβδομαδιαία, σατιρική γαλλική εφημερίδα αριστερού προσανατολισμού, που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς τολμηρές έρευνες, σκίτσα και κείμενα-παρεμβάσεις για θέματα που εκτείνονται από την ακροδεξιά, τον ισλαμισμό, τον καθολικισμό, τους άθεους, την πολιτική ως τον πολιτισμό.

Για τα τολμηρά σκίτσα της, η εφημερίδα έχει συχνά δεχθεί απειλές από διάφορες πλευρές.

Την 1η Φεβρουαρίου 2006 η εφημερίδα είχε γίνει γνωστή παγκοσμίως, όταν αναδημοσίευσε μια σειρά σκίτσων του Μωάμεθ, που είχαν δημοσιευθεί μία εβδομάδα πιο πριν σε έντυπο της Δανίας και είχαν πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες.
 
Η Charlie Hebdo συνέχισε μάλιστα με δημοσίευση νέων γελοιογραφιών του Μωάμεθ, έργα των δικών του συνεργατών, ανάμεσα στους οποίους και οι Καμπί, Βολίνσκι και Σαρμπ που φέρονται ως σημερινά θύματα της επίθεσης.
 
Οι ιμάμηδες του «Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής πίστης» ζήτησαν, χωρίς επιτυχία, την απαγόρευση της έκδοσης, ο τότε όμως πρόεδρος Ζακ Σιράκ καταδίκασε στη συνέχεια τις «προφανείς αυτές προκλήσεις».
 
Το θέμα δεν ξεχάστηκε από τους Ισλαμιστές. Έτσι, όταν την 1η Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι η εφημερίδα θα κυκλοφορούσε την επομένη με τον ειρωνικό τίτλο Charia Hebdo, για να καυτηριαστεί η νίκη των Ισλαμιστών του κόμματος Ενάχντα στην Τυνησία, χτύπησαν μέσα στη νύχτα.
 
Το πρωί της 2ης Νοεμβρίου 2011, τα γραφείου της Charlie Hebdo δέχθηκαν επίθεση και κάηκαν από βόμβες Μολότοφ, ενώ hackers έκαναν πειρατεία στην ιστοσελίδα της και ανήρτησαν μια εικόνα της Μέκκας και στίχους του Κορανίου.
   
Μετά την εμπρηστική αυτή επίθεση, η εφημερίδα φιλοξενήθηκε για περίπου δύο μήνες στα γραφεία της εφημερίδας Λιμπερασιόν. Στη συνέχεια μετακόμισε σε νέο κτίριο, στο 20ό διαμέρισμα του Παρισιού.
 
Στα τωρινά της γραφεία, σε κτίριο που βρίσκεται στο 11ο διαμέρισμα, η Charlie Hebdo μετακόμισε πριν από μερικούς μήνες. Στην αρχή υπήρχε αστυνομική φύλαξη στο κτίριο, το τελευταίο διάστημα όμως οι αστυνομικοί είχαν αποχωρήσει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:40