25/01/2020 08:19:52
27.1.2015 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART

Τα «Βιολιά της Ελπίδας» των θυμάτων του Ολοκαυτώματος σε συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου!

Τα «Βιολιά της Ελπίδας» των θυμάτων του Ολοκαυτώματος  σε συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου! - Media
 
Ένα βιολί που το είχαν πετάξει πριν από σχεδόν εβδομήντα χρόνια από ένα τρένο που μετέφερε Εβραίους της Γαλλίας στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς θα ακουστεί και πάλι απόψε, στη συναυλία που θα δώσει η Φιλαρμονική του Βερολίνου, μαζί με πολλά άλλα μουσικά όργανα που ανήκαν στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Ένας Γάλλος σιδηροδρομικός μάζεψε το πεταμένο βιολί του άγνωστου Εβραίου επιβάτη και το έδωσε στην κόρη του για να παίξει.

Πολλά χρόνια αργότερα το βιολί έφτασε στα χέρια του Ισραηλινού κατασκευαστή και συντηρητή βιολιών Άμνον Βαϊνστάιν, η εντυπωσιακή συλλογή του οποίου περιλαμβάνει μουσικά όργανα που θυμίζουν την τραγωδία ή τις ιστορίες επιβίωσης των ιδιοκτητών τους.

Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον σοβιετικό στρατό. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Εβραίοι, εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο του θανάτου, στη νότια Πολωνία, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ τόνισε σήμερα, σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο, ότι οι Γερμανοί δεν πρέπει να ξεχάσουν τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί. "Χωρίς το Άουσβιτς, δεν υπάρχει γερμανική ταυτότητα", υπογράμμισε.

Στη σημερινή συναυλία θα ακουστεί και ένα από τα βιολιά του Βαϊνστάιν που ανήκε σε ένα μέλος της ορχήστρας των κρατουμένων του Άουσβιτς. Η ορχήστρα αυτή έπαιζε ενώ οι κρατούμενοι πήγαιναν για δουλειά ή ψυχαγωγούσε τους φρουρούς. Συχνά, οι μουσικές δεξιότητες έσωζαν ζωές.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.