search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:13
MENU CLOSE

Τα «Βιολιά της Ελπίδας» των θυμάτων του Ολοκαυτώματος σε συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου!

27.01.2015 17:34
Τα «Βιολιά της Ελπίδας» των θυμάτων του Ολοκαυτώματος  σε συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου! - Media

Ένα βιολί που το είχαν πετάξει πριν από σχεδόν εβδομήντα χρόνια από ένα τρένο που μετέφερε Εβραίους της Γαλλίας στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς θα ακουστεί…

 
Ένα βιολί που το είχαν πετάξει πριν από σχεδόν εβδομήντα χρόνια από ένα τρένο που μετέφερε Εβραίους της Γαλλίας στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς θα ακουστεί και πάλι απόψε, στη συναυλία που θα δώσει η Φιλαρμονική του Βερολίνου, μαζί με πολλά άλλα μουσικά όργανα που ανήκαν στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Ένας Γάλλος σιδηροδρομικός μάζεψε το πεταμένο βιολί του άγνωστου Εβραίου επιβάτη και το έδωσε στην κόρη του για να παίξει.

Πολλά χρόνια αργότερα το βιολί έφτασε στα χέρια του Ισραηλινού κατασκευαστή και συντηρητή βιολιών Άμνον Βαϊνστάιν, η εντυπωσιακή συλλογή του οποίου περιλαμβάνει μουσικά όργανα που θυμίζουν την τραγωδία ή τις ιστορίες επιβίωσης των ιδιοκτητών τους.

Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον σοβιετικό στρατό. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Εβραίοι, εξοντώθηκαν στο στρατόπεδο του θανάτου, στη νότια Πολωνία, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ τόνισε σήμερα, σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο, ότι οι Γερμανοί δεν πρέπει να ξεχάσουν τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί. "Χωρίς το Άουσβιτς, δεν υπάρχει γερμανική ταυτότητα", υπογράμμισε.

Στη σημερινή συναυλία θα ακουστεί και ένα από τα βιολιά του Βαϊνστάιν που ανήκε σε ένα μέλος της ορχήστρας των κρατουμένων του Άουσβιτς. Η ορχήστρα αυτή έπαιζε ενώ οι κρατούμενοι πήγαιναν για δουλειά ή ψυχαγωγούσε τους φρουρούς. Συχνά, οι μουσικές δεξιότητες έσωζαν ζωές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:12