search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:55
MENU CLOSE

Green design festival

05.09.2010 00:51
Green design festival - Media

Δημοσιεύτηκε στο Πράσινο Ποντίκι

Εκθέσεις, δράσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε 8 κεντρικά σημεία της Αθήνας, μας προσκαλούν και μας προκαλούν να μιλήσουμε με έναν άλλο τρόπο για την πόλη και το περιβάλλον

Δημοσιεύτηκε στο Πράσινο Ποντίκι

Εκθέσεις, δράσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε 8 κεντρικά σημεία της Αθήνας, μας προσκαλούν και μας προκαλούν να μιλήσουμε με έναν άλλο τρόπο για την πόλη και το περιβάλλον

Το Green Design Festival επιστρέφει στις πλατείες της Αθήνας από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, δύο χρόνια μετά την πρώτη του επιτυχημένη παρουσία στην πόλη μας.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη, υπαίθρια, ανοικτή για το κοινό δράση που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά, με τη συνεργασία περισσότερων από 150 σχεδιαστών από όλους τους κλάδους του design, αρχιτεκτόνων, επιμελητών και εθελοντών.

Στόχος του Green Design Festival είναι, μέσα από το design και τις εφαρμογές του, να μιλήσει για έναν σύγχρονο τρόπο ζωής πιο φιλικό προς το περιβάλλον και να παράξει περιβαλλοντική συμπεριφορά, μέσα από τις προτάσεις του και  τη θεματολογία του.

Το Green Design Festival διοργανώνεται από την Brainlab,  έναν ανεξάρτητο, μη-κερδοσκοπικό και μη-κυβερνητικό φορέα που ιδρύθηκε το 2007 από επαγγελματίες αρχιτέκτονες, επιμελητές και ελεύθερους επαγγελματίες, με σκοπό τη δημιουργία πολιτισμικών δράσεων γύρω από ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και το περιβάλλον. Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΥΠΕΚΑ, μεγάλος χορηγός είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και χορηγοί επικοινωνίας το «Π», το «Πράσινο Ποντίκι» και το www.topontiki.gr.

Πλατεία Συντάγματος- Εcomuseum

Επίκεντρο των δράσεων του Green Design Festival θα είναι  η πλατεία Συντάγματος υπό την σκέπη του ιδιότυπου EcoMuseum, μιας φιλικής προς το περιβάλλον ανακυκλώσιμης κατασκευής, που θα φιλοξενεί εκθέσεις, δράσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Παράλληλα, αρχιτεκτονικά εκθέματα θα βρίσκονται σε 7 ακόμη κεντρικά σημεία της πόλης, καλώντας το κοινό να δει την πόλη μας με μια διαφορετική οπτική.

Χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, την εικόνα και το design, το Green Design Festival μετατρέπει κατά τη διάρκειά του την πόλη σε ένα ζωντανό διαδραστικό χώρο ιδεών και προτάσεων.

Μέσα από τους διαφορετικούς τομείς του design και έμφαση στα πρότυπα της βιωσιμότητας (τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο), το φεστιβάλ μιλά για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, χρησιμοποιεί ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στην οικολογική συνείδηση και την οικονομία και επικεντρώνεται σε έναν φιλικό προς το περιβάλλον «επανασχεδιασμό» της καθημερινότητάς μας.

Στο Ecomuseum θα στεγαστούν όλες οι εκθέσεις που θα παρουσιάζουν το Design σε συνδυασμό με το περιβάλλον, την  «πράσινη» κουλτούρα και τον «πράσινο» τρόπο σκέψης

Το Ecomuseum θα είναι όμως και ένα πρωτότυπο έκθεμα το ίδιο, αποτελώντας μια καινούρια πρόταση για τους δημόσιους χώρους στην πόλη.  Σαν «πράσινο δέρμα», θα φέρει στο κέντρο της πόλης τη δροσιά του πράσινου, την οικειότητα της φύσης, την ασφάλεια του ανοιχτού ορίζοντα και την ανάπαυση του πάρκου.

Ο σχεδιασμός του Ecomuseum έχει γίνει από τον Κωνσταντίνο Χούρσογλου και η κατασκευή από την ΑΜ Architects.

Παράλληλα, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι αρχιτέκτονες και αρχιτεκτονικά γραφεία, δημιουργούν υπαίθριες κατασκευές  με θέμα τις κλιματικές αλλαγές. Βιομηχανικοί σχεδιαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, μικροέπιπλα ή παιχνίδια, επικεντρωμένοι στη χρήση ενός υλικού της επιλογής τους. Απλά και μοντέρνα, χρήσιμα και λειτουργικά, τα αντικείμενα αυτά θα «εξηγούν» πως δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας ριζικά, ώστε να ζούμε σε αρμονία με το περιβάλλον μας.

Eco Heroes

Σε συνεργασία με το «Πράσινο Ποντίκι», το Green Design Festival θα παρουσιάσει δέκα ιστορίες συμπολιτών μας, που ο καθένας του αποτελεί πηγή έμπνευσης, και που με διαφορετικούς τρόπους μπορούν να αναδείξουν πράσινους δρόμους σκέψης και συμπεριφοράς για τον καθένα μας.

Δέκα νέοι Έλληνες graphic designers ανέδειξαν με τις αφίσες τους τις  ιστορίες των Eco Heroes, οι οποίοι μέσα από την καθημερινότητά τους παράγουν σημαντικότατο έργο για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο κοινό τους ανθρώπους αυτούς ως παραδείγματα προς μίμηση και να εμπνεύσει τους συμπολίτες μας να αλλάξουν στάση απέναντι στα ζητήματα του περιβάλλοντος, είτε προσαρμόζοντας την καθημερινότητά τους στις νέες συνθήκες είτε δουλεύοντας εθελοντικά, ομαδικά ή ατομικά για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Οι δέκα πρωταγωνιστές μας θα βραβευθούν σε μια μικρή συμβολική τελετή στο Ecomuseum, στα εγκαίνια του Green Design Festival, με την παράλληλη απονομή ενός ειδικά σχεδιασμένου πράσινου “Eco-Hero Award”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:54