Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Add topontiki.gr on GoogleΔεν ίδρωσε το αυτί των διεθνών κερ δοσκόπων από τα μέτρα που εξήγ γειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Την επομένη κιόλας της ομιλίας καταγράφηκε νέο ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων, ενώ μέσω νέου κύματος αρνητικών δημοσιευμάτων από τον διεθνή Τύπο:◆ Η διαφορά των αποδόσεων (spread) ανά μεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά ομόλογα εκτινάχθηκε στις 261 μονάδες βάσης (2,61%) από 232 που ήταν την προηγουμένη και το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε κατά 2,12%, στις 2.169 μονάδες, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία από τα επίπεδα των 3.000 μονάδων που διαγράφει τους δύο τελευταίους μήνες.
Δεν ίδρωσε το αυτί των διεθνών κερ δοσκόπων από τα μέτρα που εξήγ γειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Την επομένη κιόλας της ομιλίας καταγράφηκε νέο ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων, ενώ μέσω νέου κύματος αρνητικών δημοσιευμάτων από τον διεθνή Τύπο:
◆ Η διαφορά των αποδόσεων (spread) ανά μεσα στα ελληνικά και τα γερμανικά ομόλογα εκτινάχθηκε στις 261 μονάδες βάσης (2,61%) από 232 που ήταν την προηγουμένη και το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε κατά 2,12%, στις 2.169 μονάδες, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία από τα επίπεδα των 3.000 μονάδων που διαγράφει τους δύο τελευταίους μήνες.
◆ Ταυτοχρόνως το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πλη ρωμών (credit default swap CDS) αυξήθηκε πάλι, καθώς τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση για εξυγίανση των δημόσιων οικονο μικών της χώρας εξελήφθησαν από τις αγορές ως ανεπαρκή.
Το συγκεκριμένο μέγεθος, που αντικατοπτρί ζει στην ουσία πόσο πιθανό θεωρούν οι διεθνείς δανειστές το ενδεχόμενο πτώχευσης μιας χώρας, εκτινάχθηκε για το πενταετές ελληνικό ομόλογο στις 246 μονάδες βάσης, από τις 220 μονάδες που είχε λίγο πριν αρχίσει η ομιλία του Γ. Παπανδρέου.
1. Το πρώτο και ίσως πιο ηχηρό μήνυμα ήλθε από – πού αλλού; – τη Γερμανία, όπου εκπρό σωπος του οικονομικού ινστιτούτου IFO, το οποίο αντιστοιχεί στον δικό μας ΙΟΒΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους: «H ευρωζώνη δεν θα δια σπαστεί λόγω της Ελλάδας. Είναι πολύ μικρή η Ελλάδα γι’ αυτό. Ωστόσο θα μπορούσε να γίνει η επόμενη Lehman Brothers» (σ.σ.: ο διαβόητος αμερικάνικος επενδυτικός οίκος που πτώχευσε πέρσι σηματοδοτώντας την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης!).
2. Οι «Financial Times» στο κεντρικό ρεπορ τάζ τους αναφέρουν ότι: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε μέτρα πάταξης της διαφθοράς και αυστηρούς ελέγχους των δαπα νών, αν και απογοήτευσε τους παρατηρητές των αγορών, που περίμεναν πιο αποφασιστικά μέτρα μείωσης του δημοσίου ελλείμματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ενώπιον εκπροσώπων συν δικαλιστικών οργανώσεων και επιχειρηματικών ενώσεων ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα λάβουν πραγματικές αυξήσεις μισθών τον επόμενο χρόνο, παρά την επιδείνωση της δημο σιονομικής κατάστασης».
3. Οι «New York Times» φιλοξένησαν άρθρο στο οποίο σημειώνεται «ο ολοένα και πιο ενισχυ μένος ρόλος των χρηματιστών και επενδυτών στην άσκηση πιέσεων προς τις κυβερνήσεις τους, με στόχο να περιοριστούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών που επηρεάζουν αρνητικά την αγορά» και ξεχωρίζουν μάλιστα την περίπτω ση της Ελλάδας ως μίας εκ των χωρών όπου «το φαινόμενο είναι τελευταία ιδιαίτερα εμφανές, δεδομένης της οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα».
4. Η ηλεκτρονική έκδοση της «Wall Street Journal» αποφαίνεται ότι «μετά τα ανακουφι στικά νέα ότι το Άμπου Ντάμπι θα ενισχύσει οικονομικά το Ντουμπάι αποτρέποντας την κατάρρευσή του, η ανησυχία συνεχίζεται για μία ακόμη περιοχή που μαστίζεται από δημό σιο χρέος: την Ελλάδα». Προσθέτει δε ότι «οι χρηματιστές και οι επενδυτές σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου παραμένουν σε εγρήγορ ση, καθώς το χρέος της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται και υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να εκπονήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση».
Ασφυκτικές πιέσεις
Η εμπάθεια των ξένων κατέστη για άλλη μια φορά εμφανής, αφού φθάνουν να μας αποκα λούν και «γάγγραινα της Ευρώπης», ενώ ακόμη και η θετική είδηση για το σωσίβιο των 10 δισ. δολαρίων του Ντουμπάι, που προήλθαν από το γειτονικό Άμπου Ντάμπι, χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για νέο κύκλο δηλητηριωδών «ανα λύσεων» που συσχέτιζαν τη χρεοκοπία του αραβικού κρατιδίου με τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα.
Οι γνωστοί «Financial Times», για παράδειγμα, επιχείρησαν για άλλη μια φορά να μας παραλλη λίσουν με το αραβικό εμιράτο και επανέλαβαν ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών κινδυνεύει άμεσα αν δεν αναβαθμιστεί η πιστο ληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Ακόμη και το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό δυόμισι μηνών έναντι του δολαρίου (1,4532) μετά τη δήλωση του προέδρου του γερμανικού Ινστιτούτου IFO.
Γενικά οι διάφοροι αναλυταράδες ζητούσαν… εξειδίκευση όλων όσα είπε ο πρωθυπουργός και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι τον ερχόμενο Μάρτιο συγκεντρώ νονται μεγάλες λήξεις κρατικών ομολόγων και «βαραίνει» το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου…
Από το πάρτι φυσικά δεν μπορούσαν να λείψουν τα διάφορα… Αλμούνια Βρυξελλών και ο γνωστός επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε «συγκεκριμένα μέτρα» για το δημοσιονομικό συμμάζεμα της χώρας από τον Έλληνα πρωθυπουργό… μετά την εκτενέστατη ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.
Σε ανακοίνωση του Χοακίν Αλμούνια αναφέρε ται: «Σημειώνουμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης – όπως αυτή επανελήφθη από τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου – για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους μέσα από μόνιμες περικοπές δαπανών και αύξηση εσόδων», αλλά προστίθεται ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν να δουν στο πρόγραμ μα σταθερότητας, που αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο, τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2010 και θα διασφαλίσουν την ταχεία σταθερο ποίηση των δημόσιων οικονομικών.
Καταλήγει δε με νόημα: «Θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε τη μακροοικονομική και δημοσιονο μική κατάσταση, καθώς και την εφαρμογή των μέτρων».
Ανάλογη στάση τήρησε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μέσω του μέλους του Δ.Σ. Νουτ Γουέλινγκ εξέφρασε ανησυχία «για τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ε.Ε., αναμένο ντας, ωστόσο, οι πιέσεις από τις αγορές να ανα γκάσουν τις χώρες αυτές να τακτοποιήσουν τα προβλήματά τους».
Για όποιον μάλιστα δεν έπιασε το υπονοούμε νο, διευκρίνισε ότι «η Ιρλανδία έλαβε πολύ διε ξοδικά μέτρα και αναμένουμε κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο» ξεχωρίζοντας την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.