Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Έπεσε, που λέτε, και το πρώτο υποσχεθέν ευρωρευστό, ψιλοηρεμήσαμε, υποτίθεται, ως χρεωκοπημένο έθνος και πάμε παρακάτω… Το θέμα, βέβαια, είναι πόσο παρακάτω πια; ● Αύριο, λέει, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμικής Διαφορετικότητας. Ενώ μεθαύριο, η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας. Που, μεταξύ μας, αν το καλοδείς, ένα και το αυτό είναι. Διότι έτσι όπως συγκλίνουμε παγκοσμίως, μονότονα κι ανέμπνευστα, μαϊμουδίζοντας και ομογενοποιώντας, οι ανάδελφες, ιδιαίτερες και σπάνιες κουλτουροεκφάνσεις της ανθρωπότητας τείνουν πια να γίνουν είδος υπό εξαφάνιση – σαν τα ζωντανά της φύσης που εξίσου ασυλλόγιστα αφανίζουμε.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ
● Έπεσε, που λέτε, και το πρώτο υποσχεθέν ευρωρευστό, ψιλοηρεμήσαμε, υποτίθεται, ως χρεωκοπημένο έθνος και πάμε παρακάτω… Το θέμα, βέβαια, είναι πόσο παρακάτω πια; ● Αύριο, λέει, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμικής Διαφορετικότητας. Ενώ μεθαύριο, η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας. Που, μεταξύ μας, αν το καλοδείς, ένα και το αυτό είναι. Διότι έτσι όπως συγκλίνουμε παγκοσμίως, μονότονα κι ανέμπνευστα, μαϊμουδίζοντας και ομογενοποιώντας, οι ανάδελφες, ιδιαίτερες και σπάνιες κουλτουροεκφάνσεις της ανθρωπότητας τείνουν πια να γίνουν είδος υπό εξαφάνιση – σαν τα ζωντανά της φύσης που εξίσου ασυλλόγιστα αφανίζουμε. ● Την Μπιρμπίλη εγώ πολύ την πάω. Εκτός των άλλων ειδοποιών πολιτικών χαρακτηριστικών της, μ’ αρέσει και που μιλάει τόσο χαμηλόφωνα. Και μ’ αρέσει ωσαύτως που έβαλε μπρος την πεζοδρόμηση της Βασ. Όλγας, η οποία, σημειωτέον, σοβεί από το 2001. Αλλά, μεταξύ μας, βρε Τίνα, εκείνο το «ίσως του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού πεζοδρόμου», κατά την εξαγγελία του έργου, τι το ήθελες κι εσύ πια; Νισάφι με αυτές τις αλλούτερες ελληνικές πρωτιές που πάμε και αυτοαπονέμουμε διαρκώς στην καταρρακωμένη αφεντιά μας. Κι αν δεν είναι, δηλαδή, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, μας χαλάει; ● Πολύ τη χάρηκα τη βράβευση του Χρήστου Μπουλώτη στα φετινά λογοτεχνικά βραβεία του «Διαβάζω» και στην κατηγορία του Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου. Οι ιστορίες του Μπουλώτη έχουν μονίμως μιαν αναρχική τρυφερότητα που πολύ ωφελεί τα παιδιά.
ΦΕΥΓΟΥΝ
● Καλέ, γιατί δεν μας λένε κι εμάς ποια 60 βαρβάτα νυχτερινά κέντρα έφαγαν μηνιαίο λουκέτο, λόγω ασύστολης φοροδιαφυγής; Είναι καιρός τώρα για μυστικά; Ή ψέματα; ● Παραιτήθηκε, λοιπόν, η Δέσποινα Μουζάκη από τη διεύθυνση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μετά από πενταετή θητεία. Κι ανέλαβε ο Δημήτρης Εϊπίδης, πολύπειρος, χαμηλότονος και δουλευταράς. Ας ελπίσουμε ότι η έμφαση θα δοθεί επιτέλους στην κινηματογραφική δημιουργία. ● Μωρέ, εγώ το έχω δει το έργο από τη μέρα που η Ντιον Γουόργουικ και η αθηναϊκή συναυλία της μάς την έκαναν στο παραπέντε και χωρίς πολλές περιστροφές… Και τώρα, αλίμονο, που οι ακυρώσεις «αλλοδαπών» εκδηλώσεων τρίτωσαν –αν δεν απατώμαι– και στο υπεράνω υποψίας Megaron Plus, με τη ματαίωση της διάλεξης του γάλλου αρχιτέκτονα Ντομινίκ Περό, πολύ φοβάμαι ότι το φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί απλά και μόνο σε σατανικές συμπτώσεις. ● Όχι, και πάλι όχι! Όχι σε ακόμη ένα αναίτιο ξεπαρθένεμα του ελληνικού τοπίου. Θεατρική εταιρεία εξ Αμερικής θα δώσει, λέει, του χρόνου τον Μάιο, 24 παραστάσεις στη Σπηλιά του Νταβέλη στην Πεντέλη. Τι με νοιάζει εμένα αν το έργο που θα παρουσιαστεί είναι η «Μήδεια» κι αν ο χώρος του μυστικιστικού σπηλαίου είναι τω όντι très exotique, ή αν το Λος Άντζελες και η Αθήνα είναι αδελφοί Δήμοι; Ας έρθουν οι υπερατλαντικοί καλλιτέχναι κι ας παίξουν κάπου αλλού. ● Τέρμα το φαντεζί ξεπούλημα της χώρας, πάρτε το χαμπάρι, ρε!
Τατιάνα Καποδίστρια
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.