search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 22:50
MENU CLOSE

Ο «Πολεμιστής του Ουράνιου Τόξου»

22.08.2011 13:19
Ο «Πολεμιστής του Ουράνιου Τόξου»  - Media

Επιµέλεια: ΜΑΡΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ

Το όνοµα του πλοίου προέρχεται από µία προφητεία των Ινδιάνων της Βόρειας Αµερικής, η οποία προβλέπει ότι «θα έρθει µια µέρα, που οι πηγές της γης θα στερέψουν, η θάλασσα θα µαυρίσει, τα ρυάκια θα δηλητηριαστούν και τα ελάφια θα πέσουν νεκρά.

Επιµέλεια: ΜΑΡΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ

Το όνοµα του πλοίου προέρχεται από µία προφητεία των Ινδιάνων της Βόρειας Αµερικής, η οποία προβλέπει ότι «θα έρθει µια µέρα, που οι πηγές της γης θα στερέψουν, η θάλασσα θα µαυρίσει, τα ρυάκια θα δηλητηριαστούν και τα ελάφια θα πέσουν νεκρά. Όµως, λίγο πριν να είναι πολύ αργά, οι Ινδιάνοι θα ξαναβρούν το χαµένο πνεύµα τους, θα διδάξουν στους λευκούς τον σεβασµό προς τη Γη και θα ενωθούν µαζί τους για να γίνουν οι Πολεµιστές του Ουράνιου Τόξου». Το νέο «Rainbow Warrio r ΙΙΙ», ένα πλοίο καινούργιο, που στηρίζεται στη νέα τεχνολογία, θα αντικαταστήσει τον Οκτώβριο, στα τεσσαρακοστά γενέθλια της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης, το «Rainbow Warrio r ΙΙ», που, έχοντας ξεπεράσει τα 50 χρόνια ζωής και τα 22 χρόνια δράσης σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη, αποστρατεύεται.

Ο υπερσύγχρονος «Πολεµιστής του Ουράνιου Τόξου» έχει µήκος 58 µέτρα, κατάρτια ύψους 50 µέτρων και θα κινείται µε πανιά νέας τεχνολογίας, ενώ διαθέτει δυο µηχανές, µια ηλεκτροκίνητη και µια πετρελαιοκίνητη. Το πλοίο θα µπορεί να φιλοξενεί περισσότερα από 33 άτοµα και έχει τη δυνατότητα να πλέει χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασµό για έναν µήνα συνεχώς. ∆ιαθέτει επίσης ελικοδρόµιο και υπερσύγχρονα µέσα επικοινωνίας. Το σχήµα του είναι τέτοιο που να επιτυγχάνει την ανώτερη δυνατή ενεργειακή απόδοση, διαθέτει σύστηµα βιολογικής επεξεργασίας των λυµάτων, είναι βαµµένο µε οικολογικά χρώµατα, ενώ ειδικά συστήµατα θα χρησιµοποιούν τη θερµότητα του κινητήρα για την παροχή ζεστού νερού.

Το πλοίο θα είναι πιστοποιηµένο µε το λεγόµενο «πράσινο διαβατήριο» που έχει θεσπιστεί για τα λεγόµενα «οικολογικά» πλοία.

 

Η ιστορία ενός «µύθου»

Η Greenpeace απέκτησε το πρώτο της πλοίο – ένα τροποποιηµένο αλιευτικό -, που το ονόµασε «Rainbow Warrior», το 1978, το οποίο έκανε το παρθενικό του ταξίδι έχοντας υψώσει τις σηµαίες της περιβαλλοντικής οργάνωσης και των Ηνωµένων Εθνών που κυµάτιζαν µαζί για να δείξουν τη διεθνή σύνθεση του 24µελούς πληρώµατος από 10 χώρες.

Το 1985 το πλοίο ανατινάχθηκε από κοµάντος των γαλλικών µυστικών υπηρεσιών ενώ ήταν αγκυροβοληµένο σε λιµάνι της Νέας Ζηλανδίας, µε αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο φωτογράφος της οργάνωσης Φερνάντο Περέιρα. Η πρωτοφανής επίθεση των κομάντος είχε στόχο να σταματήσουν οι ακτιβιστές της οργάνωσης να παρεμποδίζουν τις πυρηνικές δοκιμές της Γαλλίας στον Ειρηνικό. Το σχέδιο των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύφθηκε και προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή.

Τέσσερα χρόνια μετά τη βύθιση του «Πολεμιστή του Ουράνιου Τόξου», η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση προχώρησε στην καθέλκυση του δεύτερου «Rainbow Warrior», το οποίο επέστρεψε στη μάχη ενάντια στις πυρηνικές δοκιμές, οι οποίες απαγορεύτηκαν οριστικά το 1996. Είκοσι δύο χρόνια μετά, το δεύτερο «Rainbow Warrior» αποσύρεται μετά τους «εμβολισμούς, τις επιδρομές και τους βομβαρδισμούς που δέχτηκε στη διάρκεια των αποστολών του εναντίον των πυρηνικών δοκιμών, της υπεραλίευσης και της παράνομης υλοτομίας».

Το ιστορικό πλοίο της Greenpeace που αποσύρεται από την ενεργό δράση έχει επισκεφθεί αρκετές φορές και τη χώρας μας. Το 2008 στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του λιθάνθρακα οι ακτιβιστές και το πλήρωμα του πλοίου «Rainbow Warrio r» γέμισαν με 200 σταυρούς τον θαλάσσιο χώρο του κόλπου της Αντίκυρας Βοιωτίας. Το 2009, ο «Πολεμιστής του Ουράνιου Τόξου» επέστρεψε στις ελληνικές θάλασσες και σε συνεργασία με τα μέλη του ελληνικού γραφείου και ειδική καταδυτική επιστημονική ομάδα κατέγραψαν τον βυθό της περιοχής και ανακάλυψαν θαλάσσιους θησαυρούς, όπως λιβάδια της Ποσειδωνίας και κοραλλιογενής βυθούς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 22:36