search
ΤΡΙΤΗ 08.09.2026 01:56
MENU CLOSE

Ξεπούλημα μέχρι το 2020

06.12.2011 09:47
Ξεπούλημα μέχρι το 2020 - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Με έσοδα 1,6 δισ. ευρώ, αλλά και με δυσοίωνα μηνύματα για το 2012, κλείνει εφέτος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη χρονική επέκταση του προγράμματος έως το 2020.

Με έσοδα 1,6 δισ. ευρώ, αλλά και με δυσοίωνα μηνύματα για το 2012, κλείνει εφέτος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη χρονική επέκταση του προγράμματος έως το 2020.

Η δυσμενής χρηματοοικονομική συγκυρία και οι καθυστερήσεις στην προ­ώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών θέτουν σοβαρά «εμπόδια» στο πρόγραμμα, που για το 2011 περιορίστηκε σε εισπρακτικού χαρακτήρα κινήσεις στον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.

Εκτός από τα 392 εκατ. ευρώ που εισέπραξε το καλοκαίρι το Δημόσιο ως ρήτρα από τη συμφωνία του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom, σημαντι­κά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ήλθαν τις τελευταίες εβδομά­δες από τον ΟΠΑΠ και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας: 474 εκατ. για τις νέες άδειες τυχερών παιχνιδιών και 375 εκατ. για το δικαίωμα πρώτης προτίμησης και αποκλειστικής διάθεσης νέων παιχνιδιών από τον ΟΠΑΠ και άλλα 380 εκατ. ευρώ για το φάσμα συχνοτήτων των τηλεπικοινωνιών.

Για το 2012 έχει τεθεί ο φιλόδοξος στόχος να εισπραχθούν έσοδα 9,3 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και συγκεκριμένα:

στο πρώτο τρίμηνο 3,3 δισ. ευρώ

στο δεύτερο τρίμηνο 2 δισ. ευρώ

στο τρίτο τρίμηνο επίσης 2 δισ. ευρώ

στο τέταρτο τρίμηνο 2 δισ. ευρώ

Επιμήκυνση

Οι δυσκολίες στην υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων αναγκάζουν την κυβέρνηση, εν όψει και της επικαιροποίησης του μνημονίου, να διαπραγμα­τευτεί με την τρόικα την επιμήκυνση του προγράμματος κατά 5 χρόνια. Να αναθεωρηθούν δηλαδή οι στόχοι με χρονικό ορίζοντα όχι το 2015, αλλά το 2020.

Η πρώτη συζήτηση για το θέμα αυτό έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ της διοίκη­σης του Ταμείου Αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και των επικεφα­λής της τρόικας, καθώς θεωρείται ανέφικτος ο στόχος της είσπραξης 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Η δυσκολία του εγχειρήματος φαίνεται άλλωστε και από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και το Ταμείο κατά την υλοποίηση των σχεδίων που προγραμματίζονται για το 2012. Η Hochtief φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για την επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και το Δημόσιο αναζη­τά εναλλακτικές λύσεις για την αξιοποίηση της συμμετοχής του στον αερολιμένα. Επιπλέον όμως σοβαρά είναι τα προβλήματα αξιο­ποίησης για περίπου 72.000 ακίνητα του Δημοσίου, ενώ πολύς χρόνος φαίνεται πως θα χαθεί και σε γραφειοκρατικές διαδικα­σίες, όπως π.χ. για τις εγκρίσεις που απαιτούνται από το Ελεγκτι­κό Συνέδριο. Για τη σύμβαση με τον ΟΠΑΠ χρειάστηκαν περί τις 3 εβδομάδες ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την ολοκλή­ρωση της συμφωνίας.

Επίσης οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, οι άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) ή το πρόγραμμα «Helios», το οποίο εντάχθηκε πρόσφατα στις αποκρατικοποιήσεις, χρειάζο­νται πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν για να προχωρήσουν, ειδι­κά τώρα, αφού εκτός των άλλων αντιμετωπίζουν και πρόβλημα χρηματοδότη­σης. Ίσως το μόνο σχέδιο που αποπνέει μια νότα αισιοδοξίας είναι η είσοδος της ΔΕΠΑ στο χρηματιστήριο, καθώς η ΔΕΗ αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύ­ντομα εάν θα ασκήσει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε συγκεκριμένη τιμή στην οποία καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του Δημοσίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 08.09.2026 01:12