search
ΤΡΙΤΗ 08.09.2026 01:57
MENU CLOSE

Το ΙΕΚ Δομή στο στόχαστρο του εισαγγελέα…

07.12.2011 10:04
Το ΙΕΚ Δομή στο στόχαστρο του εισαγγελέα... - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Στην εποχή τής όλο και σκληρό­τερης στάσης των ελεγκτικών και εισαγγελικών αρχών σε θέματα διαφάνειας, είναι καθημερι­νή είδηση οι εμπλοκές γνωστών ή λιγότερο γνωστών επιχειρηματιών και επιχειρήσεων με τον νόμο είτε για ζητήματα παρατυπιών είτε για χρέη προς το Δημόσιο.

Στην εποχή τής όλο και σκληρό­τερης στάσης των ελεγκτικών και εισαγγελικών αρχών σε θέματα διαφάνειας, είναι καθημερι­νή είδηση οι εμπλοκές γνωστών ή λιγότερο γνωστών επιχειρηματιών και επιχειρήσεων με τον νόμο είτε για ζητήματα παρατυπιών είτε για χρέη προς το Δημόσιο.

Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης όλου αυτού του συστήματος, βλέπου­με τώρα ότι στο «στόχαστρο» των ει­σαγγελικών αρχών έχει βρεθεί και το ΙΕΚ Δομή με θέματα υπό διερεύνηση παραπλανητικές διαφημίσεις και εισφοροδιαφυγή.

Ειδικότερα, η υπόθεση των εταιρει­ών – δορυφόρων του ΙΕΚ Δομή, αλλά και μια άλλη που αφορά πλαστή φο­ρολογική ενημερότητα του Ομίλου Εκπαιδευτικών Επιχειρήσεων Ξυνή, βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρ­κτικής εξέτασης, με τη μεν πρώτη να εξετάζεται από τον εισαγγελέα του Οικονομικού Εγκλήματος και τη δεύτερη να ερευνάται από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ.

Παράλληλα οι επιχειρήσεις και των δύο ομίλων οφείλουν στο ΙΚΑ και τους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις επί ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων, ενώ επίσης έχουν εκδοθεί προγράμματα πλειστηριασμού επί των κατασχεθέντων ακινήτων για τη διασφάλιση της οφειλής.

Τα αποτελέσματα από την έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΚΑ για τις εν λόγω εταιρείες δημοσιοποιήθη­καν ύστερα από ερώτηση που υπέβα­λε για το θέμα στους υπουργούς Ερ­γασίας και Δικαιοσύνης στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα δημοσίου συμφέροντος» και ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των δύο υποθέσεων, επισημαίνοντας ότι «την ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει δραματικές θυ­σίες στο κοινωνικό σύνολο, οι ως άνω υπόλογοι για εισφοροδιαφυγή διαθέ­τουν άφθονο χρήμα διαφήμισής τους στον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο».

«Μεταφορά άδειας»

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την υπόθεση του ΙΕΚ Δομή, ο Π. Παυλόπουλος ζητούσε να μάθει αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα για εισφοροδιαφυγή και σε ποιο σημείο βρίσκεται η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο η «Real News» είχε αποκαλύψει ότι: «Το ΙΕΚ Δομή δανείζεται διδακτι­κό προσωπικό από άλλες εταιρείες, στην πλειονότητά τους μονοπρόσω­πες, και, μόλις δημιουργηθούν χρέη και υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, η εκάστοτε εταιρεία είτε λύεται είτε πτωχεύει, ενώ η άδεια του ΙΕΚ ΔΟΜΗ μεταφέρεται, μ’ έναν μαγικό τρόπο, στην επόμενη εταιρεία, με αποτέλε­σμα να εξαφανίζονται οι οφειλές αλ­λά και να καθίσταται φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη».

Από την έρευνα που ανέλαβε το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην πλατεία Ομονοίας τελικά προέκυψαν σοβα­ρά στοιχεία τα οποία καθιστούν, για τους ελεγκτές του ασφαλιστικού ορ­γανισμού, επιτακτικό τον έλεγχο και από άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και το υπουργείο Παιδείας.

Οι ελεγκτές του ΙΚΑ σημειώνουν στο επίσημο έγγραφο που απέστει­λαν προς τον γενικό επιθεωρητή Δη­μόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή ότι οι εταιρείες είχαν συστήσει τρεις μονοπρόσωπες ΕΠΕ, οι οποίες προ­χωρούσαν στην πρόσληψη εκπαιδευ­τικού και διοικητικού προσωπικού και τη διάθεσή του σε άλλες επιχει­ρήσεις, με τον διακριτικό τίτλο «Δο­μή», χωρίς όμως να έχουν το συγκε­κριμένο δικαίωμα.

Μέχρι σήμερα το ΙΚΑ έχει ολοκλη­ρώσει τον έλεγχο σε δύο από τις επι­χειρήσεις που είχε συστήσει το ΙΕΚ Δομή και έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

Διασταύρωση στοιχείων

Στην έκθεση του ΙΚΑ επισημαίνε­ται ότι προκύπτουν ουσιαστικά και ιδιαίτερα σοβαρά προς διερεύνηση σχετικά με ενδεχομένως μη σύν­νομες ενέργειες, που άπτονται του αντικειμένου άλλων υπηρεσιών ή φορέων, τα οποία «κατά την άπο­ψή μας θα πρέπει αρμοδίως να δι­ερευνηθούν άμεσα και να μας γνω­στοποιηθούν τα αποτελέσματα των αντίστοιχων ελέγχων, προκειμένου να τα συσχετίσουμε και να ολοκλη­ρώσουμε την έρευνά μας».

Στο πόρισμά τους οι ελεγκτές του ΙΚΑ επισημαίνουν μια σειρά παρατυ­πιών που μπορούν να προκαλέσουν την ανάκληση της άδειας του συγκε­κριμένου ιδρύματος, ενώ προτείνουν την άμεση συνδρομή του ΣΔΟΕ, στο οποίο έχουν ήδη διαβιβαστεί οι κα­ταγγελίες για το συγκεκριμένο ΙΕΚ από εργαζόμενους που είχαν υπο­γράψει συμβάσεις με μία από τις εταιρείες – δορυφόρους, ζητώντας να διενεργηθεί έλεγχος για το συνε­χές «καμουφλάζ» των ιδιοκτητών του ΙΙΕΚ υπό διαφορετικές εταιρικές ονο­μασίες που εντέχνως είχαν συμπερι­λάβει τον διακριτικό τίτλο της λέξης «Δομή».

Το ΙΚΑ, αν και δεν έχει ολοκληρώ­σει πλήρως την έρευνά του, ωστόσο μέχρι σήμερα στις εταιρείες Δομή και Όμιλος Ξυνή έχει επιβάλει ακόμη πρόστιμα και πρόσθετες επιβαρύν­σεις εισφορών συνολικού ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την πλαστή φορο­λογική ενημερότητα του Ομίλου Εκπαιδευτικών Επιχειρήσεων Ξυνή, αφαιρέθηκε το δικαίωμα φορολογι­κής ενημερότητας, ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 08.09.2026 01:12