search
ΤΕΤΑΡΤΗ 02.09.2026 22:54
MENU CLOSE

«Τρύπα» 1,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012

25.05.2012 07:35
«Τρύπα» 1,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012 - Media

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Σε περίπτωση που συνεχισθεί στον ίδιο ρυθμό η είσπραξη των εσόδων, τότε η υστέρηση έως το τέλος του έτους αναμένεται να αγγίξει τα 1,3 δισ. ευρώ, προειδοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σε περίπτωση που συνεχισθεί στον ίδιο ρυθμό η είσπραξη των εσόδων, τότε η υστέρηση έως το τέλος του έτους αναμένεται να αγγίξει τα 1,3 δισ. ευρώ, προειδοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα έσοδα που έχουν καταγραφεί για το Μάιο δείχνουν πολύ μεγάλη απόκλιση από το στόχο, με τον εκτροχιασμό να συνεχίζεται με τη πτωτική πορεία των εσόδων να φτάνει περίπου το 25%-30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Για αυτό το λόγο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους φαίνεται πως προσβλέπει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να μπορέσει να καλύψει τρέχουσες ανάγκες, εφόσον εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Προϋπολογισμού.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή το αποθεματικό του Ταμείου αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ ενώ θα λάβει εντός του Ιουνίου 1 ακόμα δισ. που είχε παρακρατηθεί από την προηγούμενη δόση των 5,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να γεμίσει τα ταμεία από τις εισπράξεις του Δημοσίου από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και όπως συμπεραίνεται από τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων θα είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον προσοχή αναμένεται να δοθεί στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα έως τις 31 Μαίου να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους προς το κράτος. Πάντως, από την πλευρά τους αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν να εννοηθεί ότι θα δοθεί και νέα παράταση ώστε να μπορέσουν να μπουν περισσότερα άτομα στη ρύθμιση και να εισπραχθούν τα απαραίτητα έσοδα για τη λειτουργία του κράτους.

Ακόμα το ΥΠΟΙΚ ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να κλείσει τη «τρύπα» και από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις οι κεφαλαιακές τους ανάγκες είναι σαφώς χαμηλότερες.

Στο μεταξύ, σήμερα είναι προγραμμτισμένη συνάντηση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Ζανιά με τον επικεφαλής του συστήματος ΤΑΧΙS, Χάρη Θεοχάρη, προκειμένου να συζητήσουν τα μέτρα που θα ανακόψουν την γρήγορη πορεία της κατάρρευσης των εσόδων. Στόχος είναι η αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ που καταγράφεται πτώση 13% στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία» τα μειωμένα δημόσια έσοδα

Δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία» τα μειωμένα δημόσια έσοδα για το Μάιο τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η μνημονιακή ύφεση και η σκόπιμη διάλυση του φορολογικού μηχανισμού αποτελούν τις βασικές αιτίες της πτώσης των εσόδων».

Ειδικότερα, αναφέρει στην ανακοίνωση πως «η κατακόρυφη πτώση των δημοσίων εσόδων το μήνα Μάιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι το αναπόδραστο αποτέλεσμα των ακολουθούμενων, κοινωνικά βάρβαρων, μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, που βυθίζουν στην ύφεση την ελληνική οικονομία, ισοπεδώνουν μισθούς, καταβαραθρώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και “κλειδώνουν” τα χιλιάδες “λουκέτα” των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι «οριστική ταφόπλακα στα δημόσια έσοδα βάζει η κατάσταση διάλυσης στην οποία έχει περιέλθει ο φορολογικός μηχανισμός εξαιτίας της δραματικής υποστελέχωσης, της έλλειψης ολοκληρωμένης μηχανοργάνωσης και της ανάδειξης διεφθαρμένων και ανίκανων “ημετέρων” σε θέσεις κορυφαίας ευθύνης».

«Η μνημονιακή λιτότητα, που παράγει “μαύρες τρύπες” στην οικονομία και στην κοινωνία και η μνημονιακή διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών είναι ο “μονόδρομος” των δύο πρώην “μεγάλων” κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες και θα τους καταλογιστούν στις 17 του Ιούνη», καταλήγει η ανακοίνωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 02.09.2026 22:54