Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Όσοι πιστοί των βιολογικών προϊόντων αλλά και όσοι ετοιµάζεστε να εντρυφήσετε στα προϊόντα της βιολογικής γεωργίας καλό είναι να γνωρίζετε ότι εδώ και δυο µήνες, από την 1η Ιουλίου, είναι υποχρεωτικό σε όλα τα προσυσκευασµένα βιολογικά προϊόντα τροφίµων που παράγονται στα κράτη -µέλη της Ε.Ε. και τα οποία συµµορφώνονται προς τα απαραίτητα πρότυπα, να υπάρχει το βιολογικό λογότυπο.
Όσοι πιστοί των βιολογικών προϊόντων αλλά και όσοι ετοιµάζεστε να εντρυφήσετε στα προϊόντα της βιολογικής γεωργίας καλό είναι να γνωρίζετε ότι εδώ και δυο µήνες, από την 1η Ιουλίου, είναι υποχρεωτικό σε όλα τα προσυσκευασµένα βιολογικά προϊόντα τροφίµων που παράγονται στα κράτη -µέλη της Ε.Ε. και τα οποία συµµορφώνονται προς τα απαραίτητα πρότυπα, να υπάρχει το βιολογικό λογότυπο. Παράλληλα, στο ίδιο οπτικό πεδίο του λογότυπου πρέπει επίσης να εµφανίζεται ο κωδικός του φορέα ελέγχου και ο τόπος καλλιέργειας των γεωργικών πρώτων υλών.
Στόχος της Κοµισιόν είναι το λογότυπο, γνωστό και ως «ευρωφύλλο», να γίνει ευρέως αναγνωρίσιµο παγκόσµιο σύµβολο της παραγωγής βιολογικών τροφίµων ανά την Ε.Ε., παρέχοντας στους καταναλωτές τη σιγουριά ότι τα προϊόντα παράγονται σύµφωνα µε τα αυστηρά πρότυπα της Ε.Ε. για τη βιολογική καλλιέργεια. Το λεγόµενο και «ευρωφύλλο» θεσπίστηκε την 1η Ιουλίου 2010, αλλά για να µπορέσουν οι επιχειρήσεις να προσαρµοστούν στους νέους κανόνες και για να αποφευχθεί η αχρήστευση των υφιστάµενων συσκευασιών, υπήρξε διετής µεταβατική περίοδος πριν το λογότυπο καταστεί υποχρεωτικό για όλα τα προϊόντα.
Επισηµαίνεται ότι, σύµφωνα µε έκθεση του Ευρωβαρόµετρου, είναι άκρως ενθαρρυντική η ένδειξη ότι, από τη θέσπιση του λογότυπου πριν από δύο χρόνια και µέχρι σήµερα, το «ευρωφύλλο» αναγνωρίζεται ήδη από το 24% των πολιτών της Ε.Ε., ποσοστό που αναµένεται να εκτιναχθεί µετά την υποχρεωτική σήµανση µε το λογότυπο.
Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων στην Ε.Ε., αν και γνωρίζει σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια και τώρα αντιπροσωπεύει το 2% της αγοράς, χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση σε συνδυασµό µε κινήσεις που πρέπει να γίνουν για τη µείωση των τιµών αφού η οικονοµική κρίση που πλήττει την Ευρώπη επηρεάζει και τις διατροφικές επιλογές των καταναλωτών. που οδηγούνται στην επιλογή τροφίµων µε βάση την τιµή και όχι την ποιότητά τους. Επισηµαίνεται ότι η παραγωγή βιολογικών προϊόντων αυξήθηκε επίσης σηµαντικά κατά την τελευταία δεκαετία – µε περίπου 5% της γεωργικής έκτασης και πάνω από το 2% των γεωργικών εκµεταλλεύσεων (πάνω από 200.000 εκµεταλλεύσεις) να έχουν σήµερα βιολογική πιστοποίηση.
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.