search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 04:25
MENU CLOSE

Mε νέο μοντελάκι οι δόσεις του ΦΠΑ

03.04.2013 15:35
oldphotospn0403doseis1365003236.jpg

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να επαναφέρει την καταβολή ΦΠΑ σε μια η δύο δόσεις, αν και αρ­χικά είχε πάρει πίσω τη σχετική ρύθμιση.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να επαναφέρει την καταβολή ΦΠΑ σε μια η δύο δόσεις, αν και αρ­χικά είχε πάρει πίσω τη σχετική ρύθμιση, αφήνοντας όμως ανοιχτή την εξόφλησή του σε όσο το δυνατόν περισσότερες μηνιαίες δόσεις στους οφειλέτες που δεν έχουν παρελθόν ασυνέπειας.
 
Κατά τον τρόπο αυτόν, ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματιών αναμένεται να οδηγηθεί σε αντίστοιχες ρυθμίσεις που ενδέχεται να κατα­στούν ευνοϊκότερες από τις τρεις μηνιαίες που ίσχυαν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Δηλαδή την καταβολή με τη δήλωση του αρχικού 40% και στη συνέχεια 30% και 30%, αντίστοιχα, την τελευταία εργάσιμη του δεύτερου και τρί­του μήνα κάθε τριμήνου, με μηνιαία προσαύξηση 2%. Σύμφωνα όμως με αυτήν τη ρύθμιση, οι οφειλέ­τες που θα την έχαναν θα έχαναν οριστικά και κάθε δικαί­ωμα για τρεις περιόδους να μπουν σε σχετική ρύθμιση.
Ο νέος σχεδιασμός για την είσπραξη του ΦΠΑ προβλέπει να γίνεται δήλωση από τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τις επιχειρήσεις μέχρι την 20ή μέρα του μήνα που έπεται της εκάστοτε φορολογικής περιόδου πληρώνοντας τουλάχιστον
10 ευρώ.
 
Η εξόφληση του ποσού που βεβαιώνεται, θα γίνεται εντός των 10 επόμενων ημερών, δηλαδή μέχρι το τέλος του μήνα που έπεται της φορολογικής περιόδου. Επίσης προβλέπεται να γίνεται σε δύο δόσεις: η πρώτη εντός των 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης και μέχρι το τέλος του μήνα και η δεύτερη μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα με προ­σαύξηση 2%.
 
Αυτές οι ρυθμίσεις υποχρεώνουν τους φορο­λογουμένους να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε δύο το πολύ μήνες, έναντι τριμήνου που ίσχυε μέχρι τώρα. Για τον λόγο αυτόν και θα δίδεται σε εκείνους που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, αλλά δεν έχουν παρελθόν συνέπειας, η δυνατότητα να εξοφλήσουν τα εναπομείναντα ποσά σε μηνιαίες δόσεις.
 
Εάν βεβαίως παρέλθει το τετράμηνο και οι οφει­λές είναι μεγαλύτερες των 5.000, τότε ενεργοποιούνται οι διαδικασίες ποινικών κυρώσεων. Σε μεγάλο βαθμό αυτό γίνεται για να υποβάλλουν δήλωση όσοι αποφεύγουν, αλλά, όπως καθίσταται κατανοητό, δύσκολα θα αποτελέσει επαρ­κές κίνητρο. Σημειώνεται ότι στο πρώτο δίμηνο του 2013 απείχαν από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ 240.439 επαγγελματίες. Δηλαδή το 25% του συνόλου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34