search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:10
MENU CLOSE

Ο απόκοσμος πύργος του Νέου Φαλήρου

19.08.2013 21:00
Ο απόκοσμος πύργος του Νέου Φαλήρου - Media

Το μνημόνιο έχει και τα καλά του. Με τέτοιο δημοσιονομικό «σφίξιμο» το ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνεται να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του.

Το μνημόνιο έχει και τα καλά του. Με τέτοιο δημοσιονομικό «σφίξιμο» το ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνεται να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας ηλεκτρονικών δημοπρασιών – αξιοποίησης ακινήτων στον σχετικό ιστότοπο www.e-publicrealestate.gr που δημιούργησε ειδικά για αυτόν τον σκοπό το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το γνωστό μας ΤΑΙΠΕΔ. Από τον Ιούλιο «ανεβαίνουν» στο site ακίνητα προς πώληση που στη συνέχεια δημοπρατούνται ηλεκτρονικά, αφού πρώτα ο ενδιαφερόμενος προσκομίσει τα αντίστοιχα δικαιολογητικά και αποκτήσει τον κωδικό συμμετοχής στη δημοπρασία διάρκειας οκτώ ωρών (προκειμένου να λάβουν μέρος και υποψήφιοι αγοραστές από το εξωτερικό).
Σε μια μεγάλη δεξαμενή 900 ακινήτων συναντάμε πλήθος αξιόλογων και διατηρητέων κτηρίων με σημαντικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Στην προγραμματισμένη δημοπρασία της 17ης Σεπτεμβρίου το μάτι μας έπεσε σε ένα θρυλικό σπίτι του λεκανοπεδίου, τον κάπως απόκοσμο πύργο της οδού Σμολένσκυ 4, στο Νέο Φάληρο. Αυτή η χαρακτηριστική λιθόκτιστη έπαυλη, χτισμένη πιθανότατα στο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα, έχει καλλιεργήσει με τα χρόνια τον δικό της «μύθο», αντλώντας έμπνευση από την κεντρικοευρωπαϊκή καταγωγή της και, κυρίως, τις δεκαετίες εγκατάλειψης που της προσδίδουν έναν αέρα μυστηρίου.
Δυστυχώς η κατάστασή της δεν είναι σήμερα καλή. Η λιθόκτιστη τοιχοποιΐα τμηματικά έχει αποσαθρωθεί, τα εσωτερικά και εξωτερικά ξύλινα κουφώματα είναι κατεστραμμένα, τμήματα της κεραμοσκεπής έχουν καταρρεύσει, ενώ η εσωτερική ξύλινη κλίμακα σύνδεσης των δύο ορόφων δείχνει τμηματικά αποσαθρωμένη με αποτέλεσμα η προσβασιμότητα στον δεύτερο όροφο να είναι αδύνατη. Τα ξύλινα δάπεδα σε χώρους του πρώτου ορόφου είναι μερικώς αποσαθρωμένα και γεμάτα μπάζα. Ο κήπος είναι γεμάτος με μεγάλους φοίνικες, πεύκα και πυκνούς θάμνους. Η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου είναι 310.000 ευρώ. Ας ελπίσουμε ότι εκείνη την ημέρα θα ξημερώσει μια νέα εποχή για το μικρό αυτό «γοτθικό» κόσμημα του Νέου Φαλήρου.
Όπως δηλαδή συνέβη για ένα άλλο σημαντικό σπίτι της Αθήνας τον Ιούλιο στο πρώτο «κύμα» ηλεκτρονικών δημοπρατήσεων. Το διατηρητέο τριώροφο επί της οδού Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι, έργο του σπουδαίου μεσοπολεμικού αρχιτέκτονα Βασίλειου Τσαγρή (1882-1941), πουλήθηκε αντί 1,1 εκατ. ευρώ. Το κτήριο παρέμενε κενό και ασυντήρητο για περισσότερα από επτά χρόνια με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η στατική του επάρκεια και επιπλέον το Δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06