search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 08:03
MENU CLOSE

Το «Εμπορικόν» μπροστά σε μια νέα εποχή

22.08.2013 21:00
Το «Εμπορικόν» μπροστά σε μια νέα εποχή - Media

Δεν διαθέτουμε πολλές πλατείες στην Αθήνα σαν την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Έχω αυτήν την άποψη εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν εξελιχθεί στην «πιάτσα» αναψυχής και νυχτερινής διασκέδασης που είναι σήμερα.

Δεν διαθέτουμε πολλές πλατείες στην Αθήνα σαν την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Έχω αυτήν την άποψη εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν εξελιχθεί στην «πιάτσα» αναψυχής και νυχτερινής διασκέδασης που είναι σήμερα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σημερινή της εικόνα – με το πλήθος των καφενείων, των μπαρ και των εστιατορίων να έχει κατακλύσει σχεδόν κάθε ισόγειο των πολλών ωραίων κτηρίων που την περιβάλλουν – υπολείπεται σε γοητεία άλλων, πιο ήσυχων εποχών. Και η πλατεία Αγίας Ειρήνης είναι πραγματικά μοναδική, γιατί διατηρεί με αξιοθαύμαστη αντοχή (για τα αθηναϊκά δεδομένα) μια αίσθηση «παλιάς Αθήνας» χάρη στην παρουσία σημαντικού αριθμού προπολεμικών κτισμάτων. Και ακόμα καλύτερα: ο αρχιτεκτονικός πλουραλισμός τους της προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Σε αυτό το σκηνικό η αξιοποίηση του «Εμπορικόν», του παλιού ξενοδοχείου της οδού Αιόλου, απέναντι από τον ναό της Αγίας Ειρήνης, ήταν μάλλον θέμα χρόνου, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες παρατεταμένης και βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Το «Εμπορικόν» έρχεται από μια σχεδόν αρχαία εποχή της νεότερης Αθήνας, όταν η Αιόλου βρισκόταν ανάμεσα στους «καλούς» δρόμους της άγουρης πρωτεύουσας του 19ου αιώνα. Εδώ είχαν την έδρα τους οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της εποχής, η Εθνική και η Εμπορική, και χτυπούσε η καρδιά του αθηναϊκού εμπορίου. Καθόλου τυχαία λοιπόν η εγκατάσταση ξενοδοχείων σε αυτόν τον μάλλον παραμελημένο σήμερα πεζόδρομο της σύγχρονης Αθήνας. Η πολυτελής κατασκευή του «Εμπορικόν» αποτελεί μαρτυρία του επιπέδου του δρόμου εκείνα τα χρόνια: ακριβά δάπεδα από καλό ξύλο, επιζωγραφισμένες οροφές που σήμερα έρχονται ξανά στην επιφάνεια, σφυρήλατα κιγκλιδώματα, ελικοειδή μαρμάρινα φουρούσια, κορινθιακά επίκρανα και γύψινες άνθινες γιρλάντες και στην πρόσοψη οι περίφημοι γύψινοι Άτλαντες που υποβάσταζαν τον εξώστη του δευτέρου ορόφου και εξαφανίστηκαν με το πέρασμα του χρόνου.
Ευτυχώς για την Αθήνα και την οδό Αιόλου υπήρξαν Έλληνες επενδυτές που θέλησαν να χαρίσουν μια δεύτερη ζωή στο τριώροφο κτήριο. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια ξεπεράστηκαν και οι εργασίες ξεκίνησαν. Προτεραιότητα δόθηκε στην αποκατάσταση των δύο καταστημάτων του ισογείου, εκατέρωθεν της επιβλητικής ξύλινης πόρτας και της μαρμάρινης σκάλας. Ήδη λειτουργούν το μπαρ και το εστιατόριο που μέχρι ενός σημείου θα χρηματοδοτήσουν τις πιο «βαριές» εργασίες στους ορόφους του «Εμπορικόν», όπου διαμορφώνεται ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Αλλά η νέα εποχή του κτηρίου έχει ήδη ξεκινήσει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 08:00