search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 14:15
MENU CLOSE

Στα δικαστήρια υπουργός Παιδείας και πανεπιστήμια!

06.11.2013 17:01
Στα δικαστήρια υπουργός Παιδείας και πανεπιστήμια! - Media

Αγωγή κατά των διοικητικών υπαλλήλων κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας γιατί δεν προσαρμόστηκαν στις κεντρικές εντολές. ΕΜΠ και ΕΚΠΑ αναμένεται να ανοίξουν με προσωπικό ασφαλείας. Επίσημα σε αργία 276 διοικητικοί υπάλληλοι.

 
Συνεχίζει τις πιέσεις το υπουργείο Παιδείας προς του Διοικητικούς υπαλλήλους καθώς οι τελευταίοι αρνούνται να συμμορφωθούν στις εντολές του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και να δεχθούν τη διαθεσιμότητα.
 
Ο υπουργός Παιδείας κινήθηκε νομικά, καταθέτοντας αγωγή κατά των συνδικαλιστικών φορέων των υπαλλήλων στα ΑΕΙ, αφού πέρασε μία εβδομάδα από το τελεσίγραφο που είχε αποστείλει προς τους πρυτάνεις του ΕΜΠ και ΕΚΠΑ.
 
«Κανένα δικαστήριο δεν θα βγάλει καταχρηστική την απεργία μας από τη στιγμή που έχουμε καταθέσει μηνύσεις κατά του υπουργείου, αναλύοντας τα περί…χαμένης αξιολόγησης με στοιχεία, νούμερα και αποδείξεις», αναφέρουν κύκλοι των διοικητικών υπαλλήλων του Καποδιστριακού.
 
Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για το αίτημα αναστολής της απόφασης της διαθεσιμότητας, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ καταθέτουν τα υπομνήματά τους στο δικαστήριο την Πέμπτη, σχετικά με τη μήνυση που είχαν κάνει στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αθ. Κυριαζή, όπως επίσης και σε άλλους εργαζομένους σε διευθύνσεις του υπουργείου.  
 
Η…λύση, όπως είχαν προαναγγείλει οι διοικητικοί υπάλληλοι θα δοθεί στα δικαστήρια. 
 
Εφόσον, το ΣτΕ αποφασίσει την αναστολή της Κ.Υ.Α για τη διαθεσιμότητα, τότε θα υπάρχει μία κερδισμένη «μάχη» των διοικητικών. Ο «πόλεμος» ωστόσο θα κριθεί στην περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει πως η διαθεσιμότητα είναι αντισυνταγματική. Πηγές από το υπουργείο Παιδείας αναφέρουν πως ο κ. Αρβανιτόπουλος τότε θα έχει «δεμένα» χέρια, καθώς οι αποφάσεις του ΣτΕ λαμβάνουν τον σεβασμό ακόμα και της…τρόικας.  Τι γίνεται όμως με τους φοιτητές;
 
Επίσημα σε αργία 276 διοικητικοί υπάλληλοι
 
Παράλληλα, το μεσημέρι της Τετάρτης  κατατέθηκαν 276 ατομικές πράξεις σε διαδικασία αργίας  για όσους  υπαλλήλους ιδρυμάτων δεν απεγράφησαν, κάτι που σημαίνει πως πλέον τα Πειθαρχικά Συμβούλια θα αποφασίσουν για το μέλλον τους.
 
Οι λόγοι για τους οποίους τίθενται σε αργία είναι οι εξής:      
 
·        Μη απογραφή
 
·        Παράβαση καθήκοντος
 
·        Απείθεια  (αρνούμενοι να παραδώσουν έγγραφα που ζητήθηκαν από το κράτος)
 

Ξεκινούν τα μαθήματα και στις δύο σχολές
 
Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως και τα μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ θα αποφασίσουν να ανοίξουν τα τμήματα του ιδρύματος την ερχόμενη εβδομάδα, με ένα προσωπικό ασφαλείας διοικητικών το οποίο υπάρχει ήδη, καθώς ο χρόνος…κυλάει αντίστροφα και ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο. Επομένως, αν δεν αλλάξει κάτι, και στις δύο σχολές θα ξεκινήσουν τα μαθήματα την ερχόμενη εβδομάδα. Οι διοικητικοί υπάλληλοι των δύο Ιδρυμάτων, πάντως, περιμένουν εν αγωνίως την απόφαση του ΣτΕ για να δουν πως θα κινηθούν.
 
Στο μεταξύ από το ΕΚΠΑ ανακοινώθηκε σήμερα πως ο Πρύτανης του ιδρύματος και η Σύγκλητος προβαίνουν σε όλα τα μέτρα που  είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου. 

Επίσης το ΕΚΠΑ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει τα εξής:

Α. Το ζήτημα που έχει ανακύψει οφείλεται στην απεργιακή κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και ο αριθμός τους υπερβαίνει το 48% του προσωπικού του Πανεπιστημίου. 

Β. Η τραγικότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί επιτείνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αρμόδιοι δεν ασχολούνται με το εν λόγω ζήτημα παρά το γεγονός ότι έχουμε απευθυνθεί σε αυτούς τόσο εγγράφως όσο και προφορικά. Ειδικότερα έχουν ενημερωθεί πλήρως για το πρόβλημα οι αρμόδιοι Υπουργοί, -ο Υπουργός Παιδείας σε τρεις κατ’ ιδίαν συναντήσεις την 17-8-2013, 4-10-2013 και 1-11-2013, και ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης την 8-8-2013-  όπως και η κα Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου.

Γ. Ο Πρύτανης και η Σύγκλητος και πάλι θα κάνουν το καθήκον τους προκειμένου να υπερβαθεί το αδιέξοδο και το Πανεπιστήμιο να ανταποκριθεί ακώλυτα στην ακαδημαϊκή αποστολή του. Πρέπει όμως και η Πολιτεία να αντιληφθεί ότι με εισαγγελικές παραγγελίες, διαρροές στον Τύπο και ύβρεις κατά του Πανεπιστημίου και των θεσμικών οργάνων του δεν επιλύονται τα προβλήματα.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 14:13