search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:28
MENU CLOSE

Lagonissi Grand Ρουσφέτι

05.05.2014 21:00
oldphotospod_3004_048_cmyk1399285352.jpg

Ψήνουν νέο νομοσχέδιο για ρύθμιση των επενδυτικών σχεδίων του Παντελή Μαντωνανάκη

Ψήνουν νέο νομοσχέδιο για ρύθμιση των επενδυτικών σχεδίων του Παντελή Μαντωνανάκη

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα αποφάσισε να διευκολύνει για ακόμη φορά η κυβέρνηση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και με τη… βούλα, αφού τη Μεγάλη Πέμπτη δόθηκε σε διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που δίνει το πράσινο φως για την υλοποίηση επενδύσεων που στο παρελθόν είχαν απορριφθεί γιατί προσέκρουαν στους νόμους και το Σύνταγμα.

Μία από αυτές τις… υποθέσεις είναι αυτή του επενδυτικού σχεδίου το οποίο προωθεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Ήλιος, Παντελής Μαντωνανάκης, που ελέγχει το «Grand Resort Lagonissi».
Οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου που μπήκε στον «φούρνο» της Βουλής και… ψήνεται, προβλέπουν τα εξής βασικά σημεία:
– Νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών, για να σας… βοηθήσουμε, βρε παιδιά, να διευρύνετε τα επιχειρηματικά σας συμφέροντα που τοποθετείτε στον αιγιαλό, σε παρακείμενη ζώνη θάλασσας ή, φυσικά, στην παραλία.
– Παραχώρηση σε… γνωστούς επιχειρηματίες της χρήσης εκτάσεων κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες προκειμένου να αναπτύξουν τα μεγαλόπνοα σχέδιά τους.
Όλα ξεκίνησαν το 2003 επί… Τσοχατζόπουλου, ο οποίος είχε παραχωρήσει στο «Grand Resort» μία τεράστια έκταση παραλίας τουλάχιστον 40 στρεμμάτων. Μία «ελεύθερη» παραλία, ονόματι «Πεύκο», στην οποία είχαν πρόσβαση όλοι. Εκείνη την περίοδο, ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, μαζί με την τοπική κοινωνία, ξεσηκώθηκαν και απέτρεψαν το χτίσιμο τουριστικών διαμερισμάτων. Ωστόσο επί υπουργίας Σουφλιά έγιναν νέες προσπάθειες για να «ανοίξει» ξανά η υπόθεση, που και πάλι «έπεσαν» στο κενό. Την εποχή του μνημονίου και στο όνομα της ανάπτυξης, τα αρμόδια υπουργεία προσπάθησαν και πάλι να ξεμπλοκάρουν τα αντίθετα με τη νομοθεσία επενδυτικά σχέδια. Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο «Διαμόρφωση Φιλικού Περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις», του υπουργείου Ανάπτυξης, προβλεπόταν αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 50%, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Όπως ανέφερε η τροπολογία, ο συντελεστής δόμησης αυξανόταν από 0,10 σε 0,15, ενώ θεσπιζόταν για τη συνολική έκταση συντελεστής δόμησης 0,45. Τον Ιανουάριο του 2013, προσπάθησαν να… φτιάξουν την κατάσταση με νέα ρύθμιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αυτήν τη φορά, μέσω της οποίας ο συντελεστής δόμησης εκτοξευόταν από το 0,30 στο 0,40.
«Το έκαναν για να μπορούν να χτίσουν ελεύθερα. Με την παρέμβασή μας τότε στη Βουλή δόθηκε μεγαλύτερος συντελεστής μόνο στο “Grand Resort” για να καλυφθούν οι υπερβάσεις του ξενοδοχείου το 2012. Εμείς αποτρέψαμε να δοθεί συντελεστής στη συγκεκριμένη παραλία και δόθηκε μόνο στο ξενοδοχείο για να μη χτίσει πάνω στον χώρο της παραλίας. Του δώσανε συντελεστή και κάπως έτσι τα νομιμοποίησε» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Π» ο δήμαρχος Σαρωνικού και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου, Πέτρος Φιλίππου.
Η τοπική κοινωνία βρίσκεται ήδη σε… αναβρασμό, ενώ προγραμματίζονται κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτήν την πολιτική και το νομοσχέδιο που προωθείται. Το επενδυτικό σχέδιο του Παντελή Μαντωνανάκη περιλαμβάνει την κατασκευή τουλάχιστον 100 πολυτελών βιλών στην έκταση – φιλέτο ανατολικά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. «Τώρα με τα τρία νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών που υποτίθεται τακτοποιούν εκκρεμότητες, επιχειρείται πάλι μέσω του νομοσχεδίου να δοθεί συντελεστής για να μπορέσει να χτίσει ξανά. Και κυρίως να νομιμοποιηθούν όποιες παρεμβάσεις και παραβάσεις υπάρχουν, όχι μόνο από το ξενοδοχείο. Εμείς είμαστε αντίθετοι και υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και μάλιστα προγραμματίζουμε κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτήν την πολιτική. Πιστεύουμε ότι οι δήμοι είναι αυτοί που θα πρέπει να διαχειρίζονται τις ακτές γιατί οι ακτές είναι δημόσιο αγαθό και σε αυτές πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι πολίτες και όχι να τις εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες» μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλίππου.

Ιδιωτικοποιήσεις… παραλιών
Μπορεί εδώ και πολλά χρόνια οι παραλίες να βρίσκονταν στην κυριότητα των δήμων, ωστόσο τώρα με τις προβλέψεις των μνημονίων θα ιδιωτικοποιηθεί ακόμα και η θάλασσα, αφού οι παραλίες περνούν στα χέρια των ιδιωτών. Κι αν δεν έχεις λεφτά να πας για μπάνιο σε κάποιο νησάκι, θα πρέπει να πληρώσεις… εισιτήριο για να έχεις πρόσβαση στη θάλασσα. Ο Δήμος Ελληνικού, παραδείγματος χάρη, έχει 22 χιλιόμετρα παραλιακής ζώνης και έως σήμερα ο δήμος αξιοποιούσε τις παραλίες, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον κόσμο. Φέτος όμως τα πράγματα διαφοροποιήθηκαν ριζικά και… ιδιωτικά. «Η Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου και η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) δεν επιτρέπουν στον δήμο να προχωρήσει στις μισθώσεις των καντινών, όπως γινόταν όλα τα χρόνια, και δημιουργεί τεράστια προβλήματα γιατί θέλουν ο δήμος να βρίσκεται έξω από τις παραλίες προκειμένου να μπορούν ελεύθερα και απρόσκοπτα να τις ξεπουλήσουν και να τις παραχωρήσουν σε οποιουσδήποτε ιδιώτες και ιδιωτικά συμφέροντα» μας είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σαρωνικού. Για τα παραπάνω, βέβαια, υπάρχει σχέδιο και πρόγραμμα. Οι κυβερνώντες, υπό την εποπτεία του υπουργού Ανάπτυξης, έχουν συστήσει την εταιρεία Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε., στην οποία έχουν παραχωρήσει τις ακτές. Έτσι, δίνουν τις παραλίες και με τη… βούλα σε ιδιώτες, καθώς υπεγράφη υπουργική νομοθετική απόφαση.
«Ειδικά για τις ακτές του Δήμου Σαρωνικού νομίζουμε ότι είναι ένα πρόβλημα των κατοίκων όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής γιατί σε αυτές τις παραλίες βρίσκουν διέξοδο και αναψυχή όλοι οι κάτοικοι και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την κρίση. Παρά πολλοί συμπολίτες μας δεν μπορούν να πάνε διακοπές σε κάποιο νησί, όπως παλιότερα, και η μοναδική τους ανάσα και διέξοδος αναψυχής είναι σε αυτές τις παραλίες» ανέφερε στο «Π» ο κ. Φιλίππου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03