Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να αντέχει να κλείσει ένα κουτάβι, σε ένα τσουβάλι, να το γεμίσει πέτρες και να το ρίξει στη θάλασσα; Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να αντέχει να βλέπει το κατοικίδιό του να ξεψυχά από ασιτία;
(Αναδημοσίευση από την «Καθημερινή»/Λ.Γ.)
Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να αντέχει να κλείσει ένα κουτάβι, σε ένα τσουβάλι, να το γεμίσει πέτρες και να το ρίξει στη θάλασσα; Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να αντέχει να βλέπει το κατοικίδιό του να ξεψυχά από ασιτία;
Τα ίδια ερωτήματα τριγυρίζουν στο μυαλό κάθε φορά που διαβάζουμε για κάποι περιστατικό κακοποίησης ζώου – και το φετινό καλοκαίρι οι σχετικές αφορμές ήταν δυστυχώς πολυάριθμες, προερχόμενες από κάθε γωνιά της χώρας. Στην Ελλάδα, οι σχετικές έρευνες είναι περιορισμένες, ωστόσο διεθνείς μελέτες συνδέουν ευθέως τια πράξεις βίας προς τα ζώα με αντίστοιχες συμπεριφορές προς τον άνθρωπο. Σχετικά στοιχεία είχαν παρουσιαστεί σε ημερίδα που είχαν συνδιοργνώσει το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομής του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως είχαν επισημάνει ειδικοί, οι βίαιες πράξεις σε βάρος των ζώων έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως ενδείξεις επικίνδυνης ψυχοπάθειας, που σπάνια περιορίζεται σ’ αυτά. Στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές, για παράδειγμα, αποκαλύπτουν ότι οι περισσότεροι καταδικασθέντες για σεξουαλική κακοποίηση και δολοφονίες είχαν ιστορικό βίας προς τα ζώα. Έχει βρεθεί επίσης ότι το 71% των γυναικών που έχουν ζητήσει προστασία από το κράτος στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι το άτομο που τις κακοποιούσε είχε κακοποιήσει ζώα – στο 87% των περιπτώσεων μπροστά στα μάτια τους.
Μολονότι στην Ελλάδα η κακοποίηση των ζώων (βασανισμός, βάναυση μεταχείριση, δηλητηρίαση, πνιγμός κ.ο.κ.) διώκεται ποινικά σε βαθμό πλημμελήματος, επισείοντας μεγάλες ποινές και χρηματικά πρόστιμα (ν. 4039/2012 και 1197/1981), το φαινόμενο συνεχίζεται με μάλλον αμείωτη ένταση. Την ίδια στιγμή όμως, όπως επισημαίνει η συνιδρύτρια της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και δημιουργός της ιστοσελίδας www.trihes.gr κ. Κλέα Μοριανού, κάτι αλλάζει στη χώρα μας προς το καλύτερο. «Κάθε χρόνο αυξάνονται οι καταδικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα εις βάρος αν8θρώπων που κακοποίησαν ζώα». Όπως επισημαίνει μάλιστα, φέτος είχαμε και δύο δικαστικές «πρωτιές»: την πρώτη καταδικαστική απόφαση για κακοποίηση γάτας (η υπόθεση του 55χρονου καφετζή που κλειδώθηκε στο μαγαζί του και χτύπησε μέχρι θανάτου με σκουπόξυλο, λάστιχο και καρέκλα το αδέσποτο ζώο), την τρίχρονη φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 5.000 ευρώ, και την πρώτη καταδίκη σε φυλάκιση χωρίς αναστολή σε εκείνον που έσυρε τον σκύλο του με το αυτοκίνητο στις Σέρρες.
Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες που αντιλαμβάνονται ανάλογα περιστατικά καλούνται να τα καταγγέλουν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους και στην Κτηνιατρική Διεύθυνση της οικείας Περιφέρειας.
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.