search
ΤΕΤΑΡΤΗ 12.06.2024 14:44
MENU CLOSE

«Επτά σημεία» από τον Πούτιν για σταθεροποίηση στην ανατολική Ουκρανία – Διχασμένη η ουκρανική ηγεσία

04.09.2014 08:04
«Επτά σημεία» από τον Πούτιν για σταθεροποίηση στην ανατολική Ουκρανία - Διχασμένη η ουκρανική ηγεσία - Media

Πρόγραμμα «επτά σημείων» για σταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

 
Πρόγραμμα «επτά σημείων» για σταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο πριν απ’ όλα πρέπει «να μπει τέλος στις επιχειρήσεις» τόσο του ουκρανικού στρατού όσο και των ανταρτών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο Πούτιν πρότεινε επίσης να αποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις σε αρκετή απόσταση, από την οποία να μην φτάνουν τα πυρά του πυροβολικού στις κοινότητες της εμπόλεμης ζώνης, να τεθεί σε εφαρμογή ένα διεθνές σχέδιο ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας με την αποστολή παρατηρητών και να σταματήσει η χρήση των αεροπορικών δυνάμεων εναντίον των πολιτών.

Τα τρία υπόλοιπα σημεία αφορούν την ανταλλαγή των αιχμαλώτων «χωρίς προϋποθέσεις», τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, μαζί με την αποστολή ειδικών που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν.

»Πιστεύω ότι μια τελική συμφωνία μεταξύ των ουκρανικών αρχών και της νοτιοανατολικής Ουκρανίας μπορεί να βρεθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, κατά τη σύνοδο της ομάδας επαφής» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, συμπλήρωσε.

»Μίλησα σήμερα το πρωί τηλεφωνικά με τον πρόεδρο (της Ουκρανίας) Πέτρο Ποροσένκο και οι απόψεις μας για τη διευθέτηση της κρίσης μου φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά», κατέληξε ο Πούτιν.

Θετικός ο Ποροσένκο, «στάχτη στα μάτια» λέει ο Γιάτσενιουκ
 
Η ειρηνευτική πρόταση του Πούτιν δίχασε την ουκρανική ηγεσία, με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να εμφανίζεται θετικός και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ να χαρακτηρίζει την ειρηνευτική πρόταση «στάχτη στα μάτια» της διεθνούς κοινότητας.
 
Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του ο Ουκρανός πρόεδρος εκφράζει την ελπίδα του «ότι την Παρασκευή στο Μινσκ θα αρχίσει επιτέλους η ειρηνευτική διαδικασία».

«Ο λαός της Ουκρανίας τάσσεται υπέρ της ειρήνης ενώ οι πολιτικοί θέλουν να παίξουν με τον πόλεμο. Θέλω να τονίσω ότι δεν θα το επιτρέψω αυτό», πρόσθεσε.
 
Στον αντίποδα, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ χαρακτήρισε το σχέδιο των επτά σημείων «μία προσπάθεια (της Ρωσίας) να ρίξει στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ» και «μια προσπάθεια να αποφύγει τις αναπόφευκτες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις ενάντιον της Ρωσίας».
 
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι σχέδιο της Ρωσίας είναι να καταστρέψει την Ουκρανία και να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση.
«Περιμένουμε αποφάσεις από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. για το πώς θα σταματήσουμε τον επιτιθέμενο», πρόσθεσε.
 
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός «αντιπρότεινε» ένα σχέδιο «ενός σημείου», αυτό της «απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία».
 
«Και τότε θα υπάρξει ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά.
 
Θετικοί προς την πρόταση ειρήνευσης οι αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας
 
Από την πλευρά τους οι πολιτοφυλακές της ανατολικής Ουκρανίας, που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του Κιέβου, εμφανίζονται έτοιμες για κατάπαυση του πυρός αλλά μόνο αν στην ίδια κίνηση προχωρήσουν και όλες οι κυβερνητικές ομάδες που πολεμούν στην περιοχή, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντανιέτσκ, Αλεξαντρ Ζαχαρένκο.
 
Ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας σημείωσε ότι το Κίεβο πρέπει να επιβάλλει τον έλεγχο στις «εθελοντικές ομάδες» που πολεμούν στο πλευρώ της κυβέρνησης, όπως ο Δεξιός Τομέας και οι μισθοφόροι.
 
Οι προσπάθειες των αυτονομιστών αυξάνουν τις πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνευσης με την κυβέρνηση του Πέτρο Ποροσένκο, πρόσθεσε.
 
Θετική και η Γερμανία
 
Με θετικά σχόλια υποδέχτηκε και η γερμανική πλευρά την πρόταση ειρήνευσης.
 
«Ο πρόεδρος Ποροσένκο και ο Πούτιν εμπνέουν εμπιστοσύνη όχι μόνο στα έθνη τους, αλλά και σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγιερ
 
«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση είτε επαναλαμβάνοντας τις συναντήσεις στη Γενέβη είτε μέσω άλλων διεθνών διαδικασιών», πρόσθεσε.
 
Στο μεταξύ, 2.593 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, που ξεκίνησε μετά την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» του Κιέβου για την καταστολή των αυτονομιστικών διαθέσεων των ρωσόφωνων πληθυσμών της περιοχής.
 
Σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτιμούνται οι πρόσφυγες, με τους περισσότρους από αυτούς να καταφεύγουν στη Ρωσία. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12.06.2024 14:40