ΚΥΡΙΑΚΗ 05.10.2025 02:42
MENU CLOSE

Πολυσυλλεκτικά, ανοιχτά στην κοινωνία ψηφοδέλτια ζήτησε ο Τσίπρας

18.10.2014 10:57

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου οι διήμερες εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι δεν διστάζει να υπονομεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σταθερότητα της χώρας προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία.

Σχολιάζοντας την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης αναφορικά με την έξοδο από το μνημόνιο σημείωσε ότι η κυβέρνηση «ξεφουσκώνει με πάταγο και μαζί της ξεφούσκωσε ήδη η φούσκα του success story».

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι αφήνει πίσω μια χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας την οποία περιγράφουν τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΑΣΤΑΤ: 4 εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά, 9,5 εκατομμύρια άνεργοι, εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις και στο γεγονός ότι το 1% του πληθυσμού κατέχει το 56% του συνολικού πλούτου τη χώρας.

Ωστόσο σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχαίρει για τις εξελίξεις, και έχει επίγνωση των δυσκολιών, προσθέτοντας ότι «οι αγορές θα είναι ενδεχομένως για μακρά περίοδο εχθρικές προς την Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλεισε ραγδαίες πολίτικες εξελίξεις, ωστόσο χαρακτήρισε ορόσημο τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ για την οποία εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών.

Σε αυτό το σημείο απευθύνθηκε στις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τους ανεξάρτητους βουλευτές, λέγοντας πως κανείς δεν έχει δικαίωμα σε τέτοιες στιγμές να παίζει παιχνίδια στις πλάτες του λαού και να τροφοδοτεί σενάρια κρατώντας αμφίσημη στάση.

«Δεν υπάρχουν δύο βάρκες. Η γραμμή έχει χαραχτεί», είπε.

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθύνθηκε πρώτα απ' όλα στις δυνάμεις της Αριστεράς και έστρεψε τα βέλη προς την ηγεσία του ΚΚΕ, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο αυτή να οχυρώνεται πίσω από μία αδιέξοδη γραμμή.

Ειδικότερα κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι χρησιμοποιεί επαναστατική φρασεολογία αλλά ακολουθεί γραμμή ίσων αποστάσεων, η οποία, όπως είπε, εξ αντικειμένου δεν βοηθά το λαϊκό κίνημα αλλά τους εχθρούς του.

Κλείνοντας, απευθύνθηκε στο εσωκομματικό ακροατήριο υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός από το μεγάλο δημοκοπικό άνοιγμα και τονίζοντας ότι δεν θα είναι περίπατος ή εκλογική νίκη γιατί «το παλιό που φεύγει θα αντισταθεί λυσσαλέα».

Προέτρεψε σε ευρύ άνοιγμα του κόμματος και των οργανώσεων στην κοινωνία, προτείνοντας συμμαχίες με κοινωνικές δυνάμεις και ζήτησε να μην υπάρχει εγκλωβισμός στην ιδεολογική καθαρότητα.

Επίσης ζήτησες από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος σοβαρότητα μπροστά σε αυτές τις στιγμές ιστορικής ευθύνης, αφήνοντας αιχμές για φαινόμενα μικροπαραγοντισμού και μεγαλοπαραγοντισμού που πρέπει να καταπολεμηθούν.

Όσον αφορά τέλος το κρίσιμο για το επόμενο διάστημα ζήτημα της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, είπε ότι αυτά πρέπει να είναι ανοιχτά, πολυσυλλεκτικά και ελκυστικά στην κοινωνία, όχι κατ' ανάγκη με γνωστά ονόματα αλλά με συμμετοχή νέων ανθρώπων.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.10.2025 01:07
Exit mobile version