search
ΠΕΜΠΤΗ 09.04.2026 16:52
MENU CLOSE

Ένα εκατομμύριο άστεγοι στον «ανεπτυγμένο» κόσμο

24.10.2014 06:58
Ένα εκατομμύριο άστεγοι στον «ανεπτυγμένο» κόσμο - Media

Μια οποιαδήποτε νύχτα του έτους, περίπου 400.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και 600.000 στις ΗΠΑ τη βγάζουν όπως-όπως στον δρόμο, καθώς είναι άστεγοι και πολλοί από αυτούς άρρωστοι. 

(Αναδημοσίευση από tanea.gr)

Μια οποιαδήποτε νύχτα του έτους, περίπου 400.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και 600.000 στις ΗΠΑ τη βγάζουν όπως-όπως στον δρόμο, καθώς είναι άστεγοι και πολλοί από αυτούς άρρωστοι. Συνολικά, μέσα στο έτος έως 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και 3,5 εκατομμύρια Αμερικανοί βιώνουν την οδυνηρή εμπειρία του να είναι κανείς άστεγος και ο αριθμός τους κάθε χρόνο αυξάνεται. Μάλιστα, όλο και περισσότερα παιδιά και ολόκληρες οικογένειες μένουν άστεγες.

Τα δυσάρεστα στοιχεία περιέχονται σε μεγάλο αφιέρωμα που δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «Lancet», το οποίο -όπως αναφέρει το περιοδικό- έχει ως στόχο να αναδείξει την κρυφή αλήθεια για την υγεία των αστέγων στις ανεπτυγμένες και πιο πλούσιες χώρες, εκεί δηλαδή που το πρόβλημα θα έπρεπε να είναι συγκριτικά μικρότερο, αλλά δεν είναι.

«Οι άστεγοι είναι οι πιο άρρωστοι στην κοινωνία μας» τονίζουν οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Σίνα Φεϊζέλ και επισημαίνουν το υψηλό ποσοστό αλκοολισμού και χρήσης ναρκωτικών μεταξύ των αστέγων, καθώς επίσης λοιμωδών νόσων, καρδιοπαθειών και άλλων χρονίων παθήσεων και ψυχικών διαταραχών. «Οι άστεγοι γερνούν δεκαετίες πριν τον υπόλοιπο πληθυσμό, εξαιτίας της κακής υγείας τους» τονίζει η κ. Φεϊζέλ.

Η σειρά άρθρων στο «Lancet» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η έλλειψη στέγης είναι κακή τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία των αστέγων και, επιπλέον, έχει δραματικές συνέπειες για το προσδόκιμο ζωής τους. Η φυματίωση είναι 20 φορές συχνότερη στους πληθυσμούς των αστέγων σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ η κατάθλιψη και η ψύχωση είναι έως επτά φορές μεγαλύτερες. Οι άστεγοι είναι δύο έως πέντε φορές πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα, ιδίως από αυτοκτονία ή τραυματισμούς. 

Οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες Αρχές να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά και αποτελεσματικά το πρόβλημα και να φροντίσουν για την καλύτερη υγεινομική περίθαλψη των αστέγων, δίνοντας έμφαση στον εντοπισμό των περιστατικών λοιμωδών νόσων, ψυχιατρικών παθήσεων και νόσων της γεροντικής ηλικίας (π.χ. Αλτσχάιμερ). 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.04.2026 16:52