Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Σε άμεσο κίνδυνο τίθεται πλέον η ζωή του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος συμπληρώνει 24 ημέρες απεργίας πείνας, έπειτα από το απορριπτικό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά στο αίτημα χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας.
Σε άμεσο κίνδυνο τίθεται πλέον η ζωή του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος συμπληρώνει 24 ημέρες απεργίας πείνας, έπειτα από το απορριπτικό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά στο αίτημα χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας, ώστε να παρακολουθεί τα εργαστήρια στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθηνών.
Το σκεπτικό των δικαστών, οι οποίοι συμφώνησαν με την αρνητική εισήγηση του αρμόδιου εισαγγελέα, ήταν πως ο 21χρονος κρατούμενος – καταδικασμένος σε ποινή κάθειρξης 15 χρόνων και 11 μηνών για τη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης (Φεβρουάριος του 2013) – παραμένει υπόδικος για δύο ακόμα υποθέσεις, μεταξύ αυτών και για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, που απαιτούν τη φυσική του παρουσία στην ακροαματική διαδικασία.
Κρίσιμη κατάσταση
Ο Ρωμανός νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», με τους θεράποντες ιατρούς να θεωρούν πλέον εξαιρετικά κρίσιμη την κατάσταση της υγείας του. Σύμφωνα με την τελευταία ιατρική ενημέρωση, ο 21χρονος έχει χάσει περισσότερα από 17 κιλά, ενώ οι καρδιακοί παλμοί ξεπερνούν τους 170 το λεπτό, με συνέπεια να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από ισχαιμικό επεισόδιο. Λίγη ώρα μετά τη νέα απόρριψη του αιτήματός του ο Νίκος Ρωμανός, μέσω του συνηγόρου του Φραγκίσκου Ραγκούση, έστειλε επιστολή στην οποία δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας: «Έως τη νίκη ή τον θάνατο».
Ακόμη χαρακτηρίζει τη δικαστική απόφαση «πολιτικά υποκινούμενη» κατονομάζοντας ως άμεσα υπεύθυνους για τις διαδοχικές απορρίψεις των αιτημάτων χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και τον εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικολόπουλο, ο οποίος, όπως υποστηρίζει ο Ρωμανός, «από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα την απεργία πείνας έχει πάρει σαφείς πολιτικές εντολές από τους πολιτικούς του προϊσταμένους στο υπουργείο Δικαιοσύνης, γι’ αυτό άλλωστε και όλοι ρίχνουν την ευθύνη σε αυτόν».
Δεν διστάζει, μάλιστα, να χαρακτηρίσει «συμμορία δολοφόνων» τον Αθανασίου και την… παρέα του, οι οποίοι – όπως αναφέρει – θα «μείνουν στην Ιστορία ως ηθικοί αυτουργοί σε βασανισμό και δολοφονία πολιτικού κρατουμένου». Στο υστερόγραφό του ο Νίκος Ρωμανός τονίζει πως «όσοι Συριζέοι και λοιποί έμποροι ελπίδων έχουν εμφανιστεί έχουν φάει πόρτα χωρίς διάλογο, ενώ ξανατονίζω ότι έχω υπογράψει επι- σήμως την άρνησή μου για οποιαδήποτε χορήγηση ορού».
«Ρύθμιση» Αθανασίου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, μέσω έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το με- σημέρι της Τετάρτης, εξήγγειλε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν διπλή ιδιότητα, κατάδικου και υπόδικου, όπως ο Νίκος Ρωμανός, να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο εξ αποστάσεως. Όμως αυτό, όπως είπε, θα γίνει όταν θα γυρίσει ο Ανδρέας Λοβέρδος από την… Κίνα, όπου βρίσκεται εκπροσωπώντας το υπουργείο Παιδείας και, σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιστρέφει… Κυριακή.
Αυτομάτως δημιουργούνται ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού μέχρι την Κυριακή. Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης για τον Νίκο Ρωμανό ανέφερε ότι «τα δυο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά το μάθημα της πληροφορικής, θα του δο- θεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δώρο ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί. Σε περιπτώσεις εργαστηρίων όπου απαιτείται φυσική παρουσία θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους».
«Ψάχνω τους γονείς του»
Ο Χ. Αθανασίου έστειλε επίσης μήνυμα στους γονείς του Νίκου Ρωμανού να βοηθήσουν ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού τους, ενώ είπε πως τηλεφώνησαν στο υπουργείο ζητώντας ραντεβού. Ο ίδιος, όπως τόνισε, τους αναζητεί τηλεφωνικά για να συναντηθούν, αλλά δεν κατέστη δυνατό μέχρι στιγμής να τους βρει στα τηλέφωνα που άφησαν. Σημείωσε ακόμη πως ενημερώνεται κάθε δυο ώρες και εγγράφως για την πορεία της υγείας του νεαρού κρατούμενου και δήλωσε ότι «βάζουμε την υγεία του πάνω απ’ όλα».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο δελτίο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ενδεχομένως άγνοια του νομικού καθεστώτος που υπάρχει. Δηλαδή τι ζητούν από τους δικαστές; Να παραβιάσουν τον νόμο ή από την πολιτεία να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης; Και ο Θεός να κατέβαινε δεν θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα με βάση το ισχύον καθεστώς».
Στην προσπάθειά του να εξηγήσει το ισχύον νομικό καθεστώς για κάποιον που εισάγεται σε Ανώτατο ή Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και είναι κρατούμενος, ανέφερε πως αυτό δεν συνεπάγεται αυτομάτως χορήγηση αδείας. Κι αυτό γιατί πρέπει να «κάνει αίτηση στο συμβούλιο των φυλακών, το οποίο δεσμεύεται αν είναι υπόδικος από τη γνωμοδότηση του ανακριτή που τον προφυλάκισε. Εν προκειμένω η άποψη του ανακριτή είναι πως επειδή εκκρεμούν σε βάρος του τρία εντάλματα για τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να του δοθεί αυτή τη στιγμή εκπαιδευτική άδεια, διότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία του στις επικείμενες δίκες».
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το ότι ο Νίκος Ρωμανός αρνείται την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων είπε: «Το ζητούμενο είναι να τελειώσει τις σπουδές του ή να βγει έξω;».
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.