search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:21
MENU CLOSE

Κατηφόρα για το ρούβλι, ανηφόρα για την κατανάλωση – Τι συμβαίνει στην Ρωσία;

18.12.2014 07:09
Κατηφόρα για το ρούβλι, ανηφόρα για την κατανάλωση – Τι συμβαίνει στην Ρωσία; - Media

Καταναλωτική έκρηξη είναι το παράδοξο αποτέλεσμα του κατρακυλίσματος του εθνικού νομίσματος στη Ρωσία.

(Αναδημοσίευση από το «Έθνος»)
 
Καταναλωτική έκρηξη είναι το παράδοξο αποτέλεσμα του κατρακυλίσματος του εθνικού νομίσματος στη Ρωσία.
 
Καθώς η πτώση της αξίας του ρουβλίου ρίχνει την καταναλωτική δύναμη των Ρώσων, ο κόσμος επιδίδεται σε όργιο κατανάλωσης, αγοράζοντας ακριβά εισαγόμενα προϊόντα, όπως αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά είδη και έπιπλα, πριν οι τιμές τους εκτοξευθούν στα ύψη.
 
Τουλάχιστον για όσους έχουν κάποιες οικονομίες στην άκρη και σκόπευαν να αγοράσουν κάποια ακριβά εισαγόμενα είδη, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους και να κάνουν τα εορταστικά ψώνια τους, πριν δουν τις τιμές να ανεβαίνουν (προβλέπεται σύντομα μια αύξηση του πληθωρισμού στο 11%). Ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης συμβουλεύουν μάλιστα τους αναγνώστες τους να προβούν σε αγορές ηλεκτρονικών, ρούχων και αυτοκινήτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι εισαγόμενα και επηρεάζονται άμεσα από την πτώση του ρουβλίου.
 
Μια καθημερινή μέσα σε ένα κατάστημα της αλυσίδας επίπλων ΙΚΕΑ, στο τμήμα που πουλάει εντοιχισμένες κουζίνες, τα ακριβότερα προϊόντα του καταστήματος, συνωστίζονταν οι καταναλωτές για να επιλέξουν τι θα αγοράσουν. Η σουηδική αλυσίδα, που έχει ετήσιο τζίρο στη Ρωσία άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, είχε δεσμευθεί ότι θα διατηρήσει αμετάβλητες τις τιμές των προϊόντων της στη Ρωσία, ωστόσο εν μέσω των οικονομικών εξελίξεων ανακοίνωσε ότι «δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τους εξωτερικούς παράγοντες» και ότι θα αυξήσει τις τιμές της από τις 18 Δεκεμβρίου.
 
Στην αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών M. Video οι πωλήσεις έχουν εκτοξευθεί από τα τέλη Νοεμβρίου και τα προϊόντα που έχουν γίνει ανάρπαστα είναι οι επίπεδες τηλεοράσεις, τα πλυντήρια και τα smartphones. «Ο κόσμος έσπευσε να αγοράσει ακριβά αντικείμενα, όπως τηλεοράσεις plasma, ταμπλέτες, φορητούς υπολογιστές και ούτω καθεξής, προσπαθώντας να σώσουν τα ρούβλια τους, τα οποία χάνουν κατακόρυφα την αξία τους», σημείωσε η Μαρία Βακάτοβα της συμβουλευτικής εταιρείας Watcom. Η αμερικανική Apple αύξησε τις τιμές της κατά 20% στη Ρωσία στα τέλη του περασμένου μήνα, καθώς παρατήρησε ότι τα προϊόντα της έγιναν στη χώρα ξαφνικά φθηνότερα σε σύγκριση με την Ευρώπη. Και η αγορά αυτοκινήτου έχει δει ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των πωλήσεων από τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από μια βαθιά πτώση στο μεγαλύτερο διάστημα του τρέχοντος έτους.
 
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η εν λόγω τάση διακρίνει τη Ρωσία από τη Δύση. «Σε αυτό η Ρωσία διαφέρει από τις ανεπτυγμένες χώρες. Σε αυτές όταν ξεκινάει η κρίση, ο κόσμος αρχίζει αμέσως να αποταμιεύει. Στη χώρα μας όταν έρχεται η κρίση συνοδεύεται από τεράστια απώλεια της αξίας του εθνικού νομίσματος και ο κόσμος αρχίζει να δαπανά χρήματα, κάτι που για ένα διάστημα εξομαλύνει κάπως την κατάσταση. Αυτή η συμπεριφορά είναι λογική: όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι τιμές θα αλλάξουν», ανέφερε ο Ιγκόρ Νικολάγεφ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρατηγικής Ανάλυσης FBK. Ο Ρώσος αναλυτής προέβλεψε επίσης ότι αυτή η καταναλωτική έκρηξη θα διαρκέσει «για έναν με δύο μήνες, μέχρι να έχει δαπανήσει ο κόσμος όλα τα ρούβλια που είναι διατεθειμένος να δαπανήσει» και ότι κατόπιν «θα ξεκινήσει η δυσκολότερη περίοδος».
 
Κατηγορούν τις κυρώσεις
 
Τις δυτικές κυρώσεις «ενοχοποιούν» οι Μοσχοβίτες για το κατρακύλισμα του ρουβλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», που μίλησε με κατοίκους της ρωσικής πρωτεύουσας.
 
«Νομίζω ότι ευθύνονται οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ομως είναι παράξενο, η τιμή του πετρελαίου πέφτει και της βενζίνης ανεβαίνει. Φαίνεται ότι υπάρχει κρίση στη χώρα», ανέφερε η 42χρονη διαφημίστρια Οκσάνα, η οποία εκτίμησε ότι οι Αρχές δεν είναι προετοιμασμένες να χειριστούν την κατάσταση.
 
«Η Αμερική φταίει. Ολα είναι μια χαρά με τη χώρα μας και όλα θα πάνε καλά», εκτίμησε η 30χρονη δημόσια υπάλληλος Νατάλια.
 
«Το ρούβλι πέφτει επειδή πέφτει το πετρέλαιο», σχολίασε ο Ντένις, που εργάζεται στις τηλεπικοινωνίες.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 17:18