search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:43
MENU CLOSE

Πίνουμε, καπνίζουμε, δεν υπάρχουν κονδύλια για πρόληψη, αλλά μας «σώζει» η Μεσογειακή διατροφή

19.12.2014 08:18
Πίνουμε, καπνίζουμε, δεν υπάρχουν κονδύλια για πρόληψη, αλλά μας «σώζει» η Μεσογειακή διατροφή - Media

Αν και η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί από την πρώτη θέση στην Ευρώπη στο προσδόκιμο ζωής, οι υπηρεσίες υγείας έχουν υποβαθμιστεί, βρισκόμαστε… ακόμη πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο εξαιτίας της Μεσογειακής Διατροφής.

  
(Αναδημοσίευση από ethnos.gr)
 
Η Ελλάδα, βέβαια, έχει απομακρυνθεί από την πρώτη ευρωπαϊκή θέση στο προσδόκιμο επιβίωσης, καθώς υιοθετούνται επικίνδυνες συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή. Η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση σε επενδύσεις στην πρόληψη των παθήσεων και αντιλαμβάνεται κανείς πως τίποτε δεν είναι τυχαίο…
 
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ανάγνωση πρόσφατης μελέτης ειδικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία αφορά 35 χώρες – μέλη του Οργανισμού.
 
Στους πίνακες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει πολύ καλή έως αξιοπρεπή κατάταξη στην κατανάλωση αλκοόλ, στη συχνότητα διαβήτη σε παιδιά και ενηλίκους, στην καθημερινή κατανάλωση λαχανικών και στη θνησιμότητα από καρκίνο και εμφράγματα. Έχει καλύτερους δείκτες θνησιμότητας καρκίνου από 29 άλλες χώρες και την έκτη καλύτερη θέση σε θανάτους από ισχαιμική καρδιοπάθεια.
 
Στον αντίποδα, κατέχει τη χειρότερη θέση σε καπνιστές και συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Το μεγάλο ποσοστό καπνιστών (38,9% του γενικού πληθυσμού) σπρώχνει προς τα πάνω και τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, στους οποίους η Ελλάδα έχει τη 19η χειρότερη θέση, με 60 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους στον γενικό πληθυσμό.
 
Αξιοπρεπής προς υψηλή μπορεί να χαρακτηριστεί η θέση που κατέχουμε στο προσδόκιμο επιβίωσης. Οι Έλληνες εκτιμάται ότι θα ζήσουν 80,7 έτη, ξεπερνώντας αισθητά τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 (79,2 έτη). Τα περισσότερα χρόνια ζωής εμφανίζονται να έχουν οι Ισπανοί (82,5) και οι Ιταλοί (82,5), ενώ πάνω από την Ελλάδα είναι και η Γερμανία, με προσδόκιμο τα 81 έτη.

 
Λιγότερο ποιοτική

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για την ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων. Στην ηλικία των 65 ετών, οι Έλληνιδες εκτιμάται ότι θα ζήσουν 21 χρόνια ακόμη και οι Έλληνες 18,1. Από αυτά, όμως, υγιή χρόνια είναι μόλις τα 7, καθώς στα υπόλοιπα εκτιμάται ότι θα υπάρχουν διάφορα προβλήματα.
Διπλάσια αναμενόμενα χρόνια υγιούς ζωής έχουν άλλες χώρες, όπως η Σουηδία. Πολύ ψηλά βρίσκονται στον συγκεκριμένο δείκτη οι περισσότερες σκανδιναβικές χώρες, στοιχείο το οποίο δείχνει ότι η ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία σχετίζεται άμεσα με την αποδοτικότητα του συστήματος Υγείας.
 
Η Ελλάδα φαίνεται πως υστερεί σημαντικά στην αποτύπωση των ποιοτικών δεικτών του συστήματος. Διαθέτει, μεν, στοιχεία για νοσηλείες και κόστη, αλλά δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών οι οποίες έχουν δώσει στον ΟΟΣΑ στοιχεία για την έκβαση της νοσηλείας: εάν, δηλαδή, υπήρξαν επιπλοκές μετά την επέμβαση ή τη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε ο ασθενής.
 
Δεν διαθέτουμε ως χώρα επίσημα στοιχεία για τη θνησιμότητα των επεμβάσεων ανοικτής καρδιάς, όπως πράττουν χώρες, όπως η Τουρκία, η Ουγγαρία, η Μάλτα και η Ισπανία. Δεν γνωρίζουμε, δε, πόσοι ασθενείς με έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο έχασαν τη ζωή τους έναν μήνα μετά την εισαγωγή τους για νοσηλεία.
 
Το έλλειμμα στοιχείων δεν δικαιολογείται από τον «νοσοκομειοκεντρικό» χαρακτήρα που έχει το ελληνικό ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 47% των συνολικών δαπανών Υγείας στη χώρα μας διατίθεται για νοσοκομειακή περίθαλψη, ποσοστό που ξεπερνάει κατά πολύ τη δεύτερη Γαλλία (38%).
 
Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα στις δαπάνες για πρόληψη, στις οποίες η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση (μόλις 3% των συνολικών δαπανών), όταν χώρες όπως η Ρουμανία, Ολλανδία και Γερμανία διαθέτουν για πρόληψη το 9% των δαπανών τους. Το ίδιο (χαμηλό) ποσοστό με τη χώρα μας έχουν η Κύπρος, η Πολωνία και η Λιθουανία.
 
Με τόσο χαμηλές δαπάνες για πρόληψη, είναι απολύτως δικαιολογημένες οι αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας στο κάπνισμα και στην κατανάλωση αντιβιοτικών. Πρωτιές αναμένονται τα επόμενα χρόνια και στην παχυσαρκία των ενηλίκων, με τα παιδιά να έχουν ήδη πιάσει την ευρωπαϊκή κορυφή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34