Λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα απομένουν πριν την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το πολιτικό σκηνικό κινείται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς.
Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο τον ρυθμό των εξελίξεων δίνει η προοπτική ίδρυσης νέου κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου με τον πρώην Πρωθυπουργό να δηλώνει σε συνομιλητές του «ας περιμένουμε το αποτέλεσμα της Δευτέρας και μετά βλέπουμε». Ένα κόμμα που κατά πολλούς δεν αποκλείεται να αλλάξει προεκλογικά τα δεδομένα αφού μπορεί, για πρώτη φορά μετά το 1974, να αφήσει ακόμη και εκτός βουλής τους εκπροσώπους του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, οι εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς «θα είναι ο αχαρτογράφητος χάρτης των επερχόμενων εκλογών», όπως παραδέχεται κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Επί του παρόντος η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει «πέσει πάνω» στον κ. Παπανδρέου προσφέροντάς του «γην και ύδωρ» προκειμένου να τον μεταπείσει.
Χαρακτηριστική των εξελίξεων είναι και η σημερινή συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Bild ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας, με νόημα, ότι «κάθε νέα κυβέρνηση» πρέπει να «σεβαστεί» τις δεσμεύσεις.
Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν ότι στη συγκυβέρνηση έχουν πετάξει λευκή πετσέτα για την ψηφοφορία της Δευτέρας. Στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και των Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ. Αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι Βασίλης Καπερνάρος, Βύρωνας Πολύδωρας, Μίμης Ανδρουλάκης και Νίκη Φούντα, μπορεί να μεταπειστούν ώστε να μεταβάλλουν τη στάση τους, ενώ και η συνέντευξη στον Βήμα fm του Μαρίνου Ουζουνίδη των ΑΝΕΛ άφησε ένα ανοιχτό παράθυρο παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Τέρενς Κουίκ.
Πέρα από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού το απόγευμα, ουδείς γνωρίζει αν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα αναλάβουν κάποια νέα πρωτοβουλία και ποιο θα είναι βέβαια το περιεχόμενό της προς την κατεύθυνση εκλογής του κ. Σταύρου Δήμα. Αυτή τη στιγμή «τα στόματα είναι ερμητικά κλειστά, αλλά κανείς δεν πρέπει να αποκλείει και αυτό το ενδεχόμενο», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος.