ΤΡΙΤΗ 23.09.2025 12:38
MENU CLOSE

Νέο «τελεσίγραφο» Σόιμπλε: Χωρίς ΔΝΤ δεν δεχόμαστε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα

19.01.2017 16:28
 
Επιμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να απαιτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, παρά το γεγονός ότι διαφωνεί με τις προτάσεις του Ταμείου σχετικά με το δημόσιο χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο Bloomberg, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι μη συμμετοχή του Ταμείου, σημαίνει πως η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, υποστηρίζοντας πως η παροχή βοήθειας από το 2010 εδράζεται στη συμμετοχή του ΔΝΤ.
 
«Το πρόγραμμα θα τερματιστεί καθότι μία από τις προϋποθέσεις του, η βάση, έχει καταστραφεί», τόνισε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι δεν θα προσπαθήσει να πείσει τη Γερμανική Βουλή να αποδεχθεί νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, καθώς εκτιμά ότι τα μέλη της Bundestag θα ισχυριστούν ότι η Αθήνα «δεν μπορεί να τηρήσει αυτά που έχουν εγκριθεί , παρόλη την ευελιξία που έχουν προσφέρει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».
 
«Η προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα δεν θα υπάρχει πια», κατέληξε.
 
Εκ των ων ουκ άνευ η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στην παρούσα φάση, δηλώνουν πηγές της ευρωζώνης
 

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι στην παρούσα φάση εκ των ων ουκ άνευ για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές της ευρωζώνης.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο ESM συνεχίζει να εργάζεται σκληρά ούτως ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Πηγές της ευρωζώνης, επιβεβαίωσαν πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προϋποθέτει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο (ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη του 2017), διότι απαιτείται η επικύρωσή του από εθνικά Κοινοβούλια της ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η άποψη ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση μπορεί να γίνει με μία τροποποίηση του υπάρχοντος προγράμματος δεν είναι ρεαλιστική, προς το παρόν.

 
ΤΡΙΤΗ 23.09.2025 12:37
Exit mobile version