search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 21:02
MENU CLOSE

Δύο έρευνες και μία παραίτηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1962
30-03-2017
01.04.2017 03:00
raikou_1.jpg

 

Τι απαντά στις εις βάρος της κατηγορίες η εισαγγελέας Ελένη Ράικου. Η θέση της κυβέρνησης

Αιφνιδίως και πάνω στην κορύφωση μιας πολύ μεγάλης έρευνας παραιτήθηκε από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς η εισαγγελέας Ελένη Ράικου. Αιτία της παραίτησης ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», στο οποίο αναφερόταν ότι η εισαγγελέας, σύμφωνα με μαρτυρία της ανακρίτριας και προέδρου Πρωτοδικών Ηλιάνας Ζαμανίκα, παρέλειψε να παραδώσει κρίσιμα στοιχεία σε έρευνα για τα εξοπλιστικά, στην οποία έχουν ανάμειξη οι Γιάννος Παπαντωνίου και Θωμάς Λιακουνάκος.
 
Όπως σημειώνει η Ράικου στην τετρασέλιδη επιστολή παραίτησής της, το εν λόγω δημοσίευμα το θεωρεί συκοφαντικό, ανυπόστατο και ότι υπηρετεί «μεγάλα συμφέροντα». Θεωρεί επίσης ότι τα συμφέροντα, στα οποία αναφέρεται, δρουν με κάλυψη «άνωθεν» και ότι η ίδια «δεν αισθάνεται ότι απολαύει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται».
 
Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Ελένης Ράικου είναι ότι το δημοσίευμα και η παραίτηση συμπίπτουν με την εξέλιξη της έρευνας για τις μίζες της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, οι οποίες από την κυβέρνηση θεωρείται πως αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης – μεγαλύτερο και από αυτό των μιζών για τα εξοπλιστικά.
 
Αυτό τεκμαίρεται και από το ύψος των παράνομων χρηματοδοτήσεων, που φτάνουν τα 28 εκατομμύρια ευρώ, και από το ότι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς εντόπισε άμεσο χρηματισμό μεγάλου αριθμού κρατικών αξιωματούχων που δωροδοκούνταν από λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία, ενώ, όπως σημειώνεται, από τον ίδιο λογαριασμό χρήματα εισέπρατταν και νομικά πρόσωπα που χρησίμευαν ως οχήματα για μίζες με αποδέκτες άλλους κρατικούς αξιωματούχους.
 
Σε θεσμικό επίπεδο, πάντως, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου γνωστοποίησε ότι κλήθηκαν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Α.Π. η Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο εισαγγελέας επόπτης ανακριτών Σταμάτης Δασκαλόπουλος να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς που έκανε στις 31.1.2017 η Ζαμανίκα ώστε να ελεγχθούν πειθαρχικά οι περιγραφόμενες παραλείψεις περί μη διαβίβασης στην ανάκριση στοιχείων της δικογραφίας για τον εκσυγχρονισμό ελικοπτέρων και φρεγατών. Παράλληλα θα ελεγχθούν και τα καταγγελλόμενα από την Ελένη Ράικου.
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής την Τρίτη, από το βήμα της Βουλής, προσπάθησε να απομακρύνει τις όποιες υποψίες ότι η Ράικου ενδέχεται να έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση: «Οι βολές προς την κυρία Ράικου δεν προέρχονται ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από οικονομικούς κύκλους, ούτε από κόμματα, προέρχονται από μια συνάδελφό της, πρόεδρο Πρωτοδικών, που με αναφορά της επισημαίνει ότι δεν παρέλαβε υλικό που είχε κατασχεθεί στο πλαίσιο της έρευνας».
 
Επιπλέον ο Κοντονής επισήμανε πως «η κυβέρνηση είναι εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία να ερευνηθεί το σκάνδαλο της Novartis, η έρευνα συνεχιζόταν κανονικότατα και συμφωνούμε απολύτως με την κ. Ράικου. Το σκάνδαλο Novartis είναι η κορωνίδα της διαφθοράς στην Ελλάδα».
Για να δούμε, κατόπιν όλων αυτών, τι θα βγάλει η έρευνα του Αρείου Πάγου…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 21:00